Streda 31. Októbra 2012
Autor: Boardlife

1 komentár

Peter Wolf a Peter Kolárčik video battle s Frederikom Luptákom

Frederika Luptáka ste u nás už videli či už v interview, alebo aj v rubrike 3 triky krát 3 pokusy. Napadlo nás, že prostredníctvom jazdca sa pozrieme na kameramanov. Nie len u nás môžete sledovať množstvo skate editov, ktoré točí množstvo filmárov, skoro všade je hlavným protagonistom jazdec. A čo filmár. Rozhodli sme sa spraviť malú súťaž filmárov.

Peter Wolf a Peter Kolárčik sú zo Spišskej Novej Vsi. Peťo Wolf je na slovenskej skate a videoskate scéne nejaký ten rok. Peťo Kolárčik sa pomaly, ale isto do povedomia dostáva. Chalani dostali možnosť natáčať s mladým jazdcom – Frederikom Luptákom v KZN skateparku v Spišskej Novej Vsi. V skratke išlo o to, že každý z filmárov mal zopár dní na natočenie editu s Frederikom. Následne už bolo na nich, ako sa postarajú o edit.

Pozrite si obe videá a ak ste registrovaní (ak nie ste), môžete za video zahlasovať. Súťaž potrvá cca dva týždne a na konci vyhodnotíme video, ktoré sa vám páčilo viac. Keďže ide o prezentáciu filmárov, dávame priestor najmä im. Prostredníctvom interview.

VIDEO OD PEŤA WOLFA - DISCO, DISCO!, PARTY, PARTY!

Možnosť zahlasovať za video od Peťa Wolfa máte v závere článku po kliknutí na Peťovu fotku.

 

PETER WOLF, Spišská Nová Ves 

Ahoj Peťo, predstav sa nám. Odkiaľ si, kde momentálne pôsobíš, koľko máš rokov.
Ahoj, volám sa Peter Wolf no väčšina ľudí používa prezývku Tuňo, ktorú mi vymyslel brat ešte za môjho mládi. Som zo Spišskej Novej Vsi, kde koncom decembra oslávim 24ku a momentálne sa pripravujem na talentové skúšky na Technickú univerzitu v Košiciach, kde som nedoštudoval 3. ročník dizajnu tak dúfam že sa všetko podarí a doštudujem :-)

Kedy si chytil prvý krát kameru do ruky a niečo natočil a následne aj spracoval? Bol to skateboarding?
Prvý krát čo som niečo natočil to bolo ešte počas natáčania nášho sk8 videa Kozia farma. Kameru mal vtedy Maroš Bukový a Peter Čaja, ktorý následne aj zábery spracoval. Prvé video čo som natočil aj spracoval bolo Košice Concrete Jungle skatepark z 11.4.2012 , kde to Feri Daboczi roztočil na korčuliach:-)

Vieme, že aj jazdenie ti ide slušne. Považuješ sa viacej za jazdca, alebo filmára? Neprekáža ti, že musíš točiť, no radšej by si si zajazdil?
Určite si radšej zajazdím, ale samozrejme mi spraví radosť keď natočím nejaké vraždy. Za filmára sa považovať nemôžem, keďže som to nevyštudoval a ani sa nevenujem tomu tak dlho a nie som taký dobrý, žeby som to o sebe mohol tvrdiť. Som len podpriemerný jazdec, ktorý má náhodou na to techniku a keď sa mi už nechce jazdiť tak idem točiť. Čo sa týka súťaži tak si urobím čiarku že som odjazdil kvalifikáciu a potom sa už môžem naplno venovať točeniu:-)

Ako si sa zlepšoval v natáčaní a editácii? Navštívil si nejaké kurzy? Čítaš odbornú literatúru, alebo ti najviac poradili kamoši?
Nenavštívil som žiadne kurzy ani nečítal literatúru som samouk, jednoducho čím dlhšie niečo robíš tým lepšie by ti to malo ísť.

Akú techniku používaš? Určite si začínal s klasickou kamerou, prechod na „foťák“ bol len prirodzeným vývojom?
Vlastnú kameru som nikdy nemal a do školy mi trebalo foťák , keďže sa venujem aj tomu skateboardingu, tak som to skombinoval aby sa stým dali fotiť aj slušné sekačky - Canon 7D a točím hlavne na fisheye samyang 8mm a canon 50mm 1,8.

Čo točíš radšej steet, skatepark, alebo niečo iné? Dobre vieme, že skatefilmár sa na Slovensku nemá šancu uživiť, točíš aj komerčné veci?
Čo mám vlastnú techniku tak street som ešte netočil, vkuse kvasím v sk8parku asi som veľmi lazy:-) Netočím ani žiadne komerčné veci, točím len pre svoju radosť a aby som potešil hlavne druhých nejakým videjkom. Možno raz sa naskytne aj taká ponuka.

Čo považuješ zatiaľ za svoj top filmársky počin, nechystáš nejaké dlhšie video s jazdcami z východu?
Nemám žiaden edit, ktorý je pre mňa top, v každom edite čo som spravil sa mi páči niečo iné napríklad animácie vo videu zo Zvolena to bolo asi najťažšie. No stále skúšam niečo nové ,stále je čo zlepšovať, ale ešte som nebol nikdy na 100% spokojný, to by asi nebolo v poriadku:-) Jediné čo ešte chystám je výber toho najlepšieho od Riša Turyho zo súťaží, pár trikov so strateným Adamom Majerčíkom, Deňo v hece, 10 tlaks with Deňo, ale tam veľa skateovania určite nebude:-) Určite sa môžete tešiť na sponzor me profil Nicolasa Kačíra a keď už bude dosť snehu tak natočím aj nejaké bobové video:-)

Koľko času si strávil pri natáčaní tvojho editu s Frederikom a koľko času editáciou.
O natáčaní s Feďom som vedel už dlhšie no stále som robil niečo iné. Dohodol som sa s Feďom minulý štvrtok aby nešiel do školy, že to rýchlo natočíme do obedu v parku kým tam ešte nikto nie je. Nestihli sme všetko tak sme točili aj poobede. Večer som doma dotočil začiatok a koniec videa potom čo ma inšpirovala pesnička ktorú mi poslal fajnšmeker hitov Tomáš Čekovský :-) Dík. Vlastne vtedy som sa rozhodol čo a ako natočím a postrihám tak som vymyslel príbeh, keďže sa v pesničke spieva disko, disko! party, party! tak som si doma urobil akože párty-pitný režim a cigaretka, vytlačil som si dekoráciu v podobe obrázkov zo začiatku a konca Feďovho jazdenia čo som zostrihal ako jednu sérku. Takže na začiatku prídem akože vypijem nejaké poldeci dám cigu potom sa pozriem na prvú fotku zo začiatku sérky. Nasleduje Feďové jazdenie kde počas rozbehovania sa na prekážku som do hudby zmenil obraz do farieb diskosvetiel. Konči sa to opäť prechodom z parku na fotku a nalievam si posledný pohárik, ktorý keď vypijem odpadnem a to je vlastne koniec:-) Editáciu som zvládol na druhý deň keďže tam nie je nič zložité. Musím sa priznať, že som to chcel mať rýchlo z krku tak to aj tak vyzerá:-) ale dúfam že sa vám to bude páčiť. Peace.

VIDEO OD PEŤA KOLÁRČIKA - SUNNY AUTUMN DAY WITH FREDERIK LUPTÁK

Možnosť zahlasovať za video od Peťa Kolárčika máte v závere článku po kliknutí na  fotku s textom Sunny Autumn Day with Frederik Lupták.

 

PETER KOLÁRČIK, Spišská Nová Ves

Ahoj Peťo, predstav sa nám. Odkiaľ si, kde momentálne pôsobíš, koľko máš rokov.
Čaute, tak volám sa Peter Kolárčik, kamoši ma volajú Koláč a som zo Spišskej Novej Vsi. Mám 16 rokov a chodím na 8-ročné gymnázium.

Kedy si chytil prvý krát kameru do ruky a niečo natočil a následne aj spracoval? Bol to skateboarding?
Natáčať som začal len koncom júna, no v hlave som "točil" už dobrý pol rok (sledoval som video fóra, premýšľal o videách atď.). Prvé video bolo prirodzene skejtové.

Na slovenskej skate scéne si pomerne novým filmárom, kto ťa zo Slovenska inšpiruje, alebo inšpiroval. Sleduješ videá ďalších slovenských filmárov?
Tak inšpirujú ma v podstate všetci aktívni kameramani na Slovensku (Ďuri Tury, Števo Kurilla, Maťo Repka, domáci Peter Wolf a iní). Samozrejme sledujem každé nové video. No inšpirujú ma hlavne filmári zo zahraničia, napríklad Russel Houghten, menej známy Guilhem Machenaud (Capsus films), z Česka Tomáš Frkal a mnoho ďalších.

Ako si sa zlepšoval v natáčaní a editácii? Navštívil si nejaké kurzy? Čítaš odbornú literatúru, alebo ti najviac poradili kamoši?
Hlavný zdroj informácii je internet, čítam stránky zaoberajúce sa videom, tutoriály na postproces... Nenavštívil som žiadny kurz a ani ma to nejako neláka, zatiaľ mi stačí ten internet. No všeobecne si myslím že celý progres je hlavne o tvorbe, skúšaní a experimentovaní. Každým videom sa posúvame vpred. 

Akú techniku používaš? Určite si začínal s klasickou kamerou, prechod na „foťák“ bol len prirodzeným vývojom?
Predtým som asi rok skateboarding fotil na starší Canon 400D bez funkcie videa. Časom ma zlákalo to video a keď bol dostatok financií, tak som si zaobstaral Canon 60D. Objektívy som už teda mal, používam Sigmu 18-50mm f/2.8-4.5, Canon 50mm f/1.8 a sem-tam Canon 55-250mm f/4-5.6. Po množstve prečítaných článkov som kúpu klasickej videokamery vylúčil, keďže v budúcnosti by som tak či tak raz na zrkadlovku prešiel.

Ako sa ti točilo s Frederikom? Máš nejakého obľúbeného jazdca, s ktorým sa ti dobre točí, alebo ti to je jedno, stačí, keď vracia veci?
No zatiaľ som s veľa ľuďmi točiť nestihol. Obľúbeného jazdca ešte nemám, no rád by som takého našiel. Totiž menší problém vždy nastáva, keď chcem od skaterov aj trochu z herectva, to sa väčšine nepáči :D No vždy si vyjdeme v ústrety.

Čo točíš radšej steet, skatepark, alebo niečo iné? Dobre vieme, že skatefilmár sa na Slovensku nemá šancu uživiť, točíš aj komerčné veci?
Zatiaľ som nemal šancu točiť street, aj keď by som určite chcel. Celkovo sa v Spišskej veľmi nejazdí, jednak aj pre nedostatok a kvalitu spotov, no určite za to môže aj fakt, že nikomu sa z dobrého parku nechce ísť jazdiť nejaké "ošarpané" schody. Zatiaľ som nič iné okrem skateboardingu netočil, no práve mám v pláne nejaké menšie neskejtové projekty. Skejt už chcem natáčať len keď budem mať nejaký zaujímavý nápad. 

Koľko času si strávil pri natáčaní tvojho editu s Frederikom a koľko času editáciou.
Natáčali sme to fakt dlho. Prvý krát ešte na konci augusta. Točili sme systémom jeden deň 5 trikov, ďalší týždeň nič, potom zas niečo...Mali sme to už takmer celé natočené, všetko ťažšie triky, no akosi sme obaja neboli spokojní. Jednak sme mali málo trikov a zle natočené, nemal som predstavu o videu a tak sme sa rozhodli natočiť to ešte raz. Prvý krát som skúsil vypísať si triky a ešte pred samotným točením si napísať, ako daný trik zachytím. To sa mi celkom osvedčilo, nemusel som tráviť čas rozmýšľaním pri natáčaní. Potom to šlo rýchlejšie, stihli sme to natočiť za nejakých 5 dní. Strihaním a úpravou som strávil asi 2 dni, stále mi tam niečo nesedelo, triky som prehadzoval, až som nakoniec prišiel k finálnemu editu.

Teraz zahlasujte za video od Peťa Wolfa (prvá fotka), aleo za video od Peťa Kolárčika (druhá fotka).

Predstavili sme si oboch aktérov mini video battle, ak sa chcete dozvedieť niečo viac o Frederikovi Luptákovi, sledujte naše interview s ním. Teraz máte možnosť podporiť chalanov tak, že im dáte hlas (ak ste prihlásení, kliknite na fotku a „olajkujte“ ju) Video s najvyšším počtom hlasov vyhrá, filmár dostane cenu a aj traja hlasujúci.

Peťo Wolf a jeho video
   Prihlás sa, alebo zaregistruj a ohodnoť fotku.   

Peťo Kolárčik a jeho video
   Prihlás sa, alebo zaregistruj a ohodnoť fotku.   


Peter Wolf a jeho video ***   HLASUJTE   ***  Peter Kolárčik a jeho video  .

Hodnotenie:

Komentáre

1 komentár
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!

putnoki
putnoki je vidno kto sa s tim hral viac :) zahlasoval som za PETRA :) >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> mladsieho :)
Pridané: 13:56 31.10.2012