Peťo Molec :  "Pre ľudí v kravatách sú jazdci len obyčané čísla"
Štvrtok 02. Júla 2015
Autor: teodor
Foto-video: Fabien Ponsero + Peter Molec
0 komentárov

Peťo Molec : "Pre ľudí v kravatách sú jazdci len obyčané čísla"

Ťažko by ste našli človeka, ktorý má na našej scéne lepšie meno ako Peter Molec. Debutoval profilom vo videu Zlá Doba, ale odvtedy pretieklo Slatinou už veľa vody a Peťo je stále na vrchole. Rozhovor s najväčším srdciarom, dobrákom a vládcom drevenej dosky - Peťom Molecom.

Ahoj Peťo, aký je to pocit mať vlastný promodel skejtu?

Tak to je najlepší pocit. Keď sa prvý krát postavíš na svoju dosku, tak je to úplne iný pocit, ako pred tým. Prial by som to zažiť každému skejťákovi.

Vedel by si popísať ako prebiehal tvoj postup od prvého sponzora, cez flow, am až k pro? Mal si odzačiatku ambíciu byť pro, alebo to proste prišlo?

Úplne prvý sponzor bol lokálny obchod Babrock(ZV). Nechápal som, keď sa mi podarilo dostať nejaké zlavy. Potom si ma nejakým zázrakom všimli chalani zo Spectrumu, jazdil som za nich pár rokov. Bolo to neuveriteľné, skvele to fungovalo v tom čase. Potom som dostal ponuku jazdiť za Jart distribúciu, tu v československu to robil Tomáš Koudela z Brna. Bola tam vízia, že by som sa mohol dostať do EU am teamu. Čo sa po nejakom čase aj stalo skutočnosťou.

Peťo Molec v dobách Spectrum a Jart. Jeho signature štýl je rozoznateľný vždy.

Aké to bolo, zrazu vyrásť z lokálneho rybníčka a nechať niektoré veci za sebou? 

Vždy bolo najťažšie povedať kamošom, ktorí do teba investovali čas a peniaze, že sa chceš posunúť dalej a že od nich odchádzaš. Vždy ma to trápilo, ale je to vývoj a treba sa posúvať a nestagnovať. U Jart som bol až do mojho prvého výletu do Štátov. Tam mi kamoši z Volcom a Dekline pomohli sa stretnúť s Jamie Thomasom. Skoro som padol na riť, ked som ho prvý krát uvidel a potriasol mu rukou. Bol to vždy jeden z mojich obľúbených skaterov a zrazu som bol u neho v kancli a hovoril mi, aké má plány s EU Zero teamom. Hneď po návrate zo štátov som volal do Jart a povedal im, že chcem jazdiť za Zero. Splnil sa mi jeden veľký sen. Mať možnosť byť v Blackboxe, jazdiť s partou Zero, Fallen, Mystery, Slave. Bolo to neuveriteľné.

Časom sa nič z plánov, ktoré boli, nepodarilo splniť. Nastala kríza a všetko stagnovalo. Nechodili sme na tour, nič sa nedialo. Motivácia bola uplne nízka. Vntiz som obdivoval už veľmi dlhú dobu, odkedy som videl ich prvé video Antizipated z 2003. Poznal som Samuela Partaixa a Huga Liarda. Na tour v Indii som dal reč so Samom, či by nebolo možné začať distribuovať Vntiz ku nám do Československa. Dal mi kontakty na Juju a Huga aby som im zavolal. Boli  nadšení myšlienkou dostať Vntiz sem. Tak som začal najprv Vntiz len distribuovať. Po čase som zas hovoril s Juju a Hugom či by nebola možnosť jazdiť za nich. Lebo som túžil niekam patriť a chodiť na tour a točiť. Oni dali o tom reč s celým teamom a odsúhlasili, že môžem byť súčasťou. Zatiaľ ako flow. Po čase, keď som absolvoval prvú tour a videli že som do party zapadol, mi sami navrhli, že ma chcú oficiálne do am teamu. K tej príležitosti mi Pišta zostrihal aj super welcome video.

To je určite jedno z najlepších videí, čo u nás kedy vznikli. Vyšlo pred rokom, tak sa dostávame k súčasnosti. Ako to teda šlo ďalej? 

Začali sme znovu chodiť na tour. Vntiz tour sú najlepšie. Spávame hocikde, po kamošoch, na zemi v minirampách, v skateparkoch. Je to totálna sloboda a najlepšia parta ľudí. Konečne som vedel, že som súčasťou tímu a že stojí za to sa zabíjať na spotoch a točiť. No a túto jar, ked sme dotáčali video, mali sme team meeting v mestečku Pals nedaleko Barcelony a tam sme sa ja a Remy Taveira dozvedeli tú skvelú novinu, že budeme pro. Je to neopísateľný pocit, ked to prvý krát počuješ. Zrazu sa ti splní najväčší sen, ktorý si v skateboardingu mal. Je to neskutočné a stále nechápem že sa to stalo.

Antiz tím nemá problém prenocovať u vás v pivnici.


Dokážeš sa uživiť skateboardingom, alebo ťaháš aj nejakú bokovku? Je vôbec v našich podmienkach možné sa živiť len jazdením?

Skateboardingom som sa živil 10 rokov, ako som vyšiel zo strednej školy. Boli to skvelé roky. Potom sa časom začala situácia v skateboardingu meniť a stále sa mení, čo je veľmi smutné. Čím ďalej tým viac je v skateboardingu ľudí, čo s ním nemajú nič spoločné. (Kúpou ďaľších - nike, adidas, converse, new balance, hurley, atď len podporuješ túto mašinériu.) A pre tých ľudí v kravatách sú jazdci len obyčané čísla. Keď tieto čísla neprodukujú každý rok väčšie a väčšie sumy, tak sa proste človek, ktorý netuší, čo je to skateboarding rozhodne, že takéto číslo už nepotrebujú a vyhodia ho z teamu. To sa stalo aj mne spolu s ďaľšími kamošmi. Hladať chlebodarcov v tejto dobe a v našich zemepisných šírkach je veľmi ťažké. Takže sa mi nepodarilo nájsť sponzora, ktorý by bol schopný ma platiť. Tak som musel hladať nejakú inú prácu. Podarilo sa mi ešte rok pracovať ako team manager pre Skullcandy EU. Tam sa tiež pomery v tom čase zmenili a rozhodli sa, že pozíciu team managera nahradí nejaká agentúra. A tak sa hľadanie práce začalo znova. Našťastie mi môj svokor pomohol nájsť prácu tu vo Zvolene, v železničných opravovniach a strojárňach. Pracujem ako kontrolór v strojovej výrobe. Práca ma baví a končím každý den o 14:00 takže mám aj veľa voľného času.



Peťo na tour zažíva bársjaké švandy. 

 

Ako sa darí menšej európskej značke Antiz, s tímom zloženým z dospelých chlapov na trhu, ktorý uprednostňuje americké megabrandy a tímy 18 ročných robotov?

Vntizu sa darí veľmi dobre. Fungujeme vyše 10 rokov a stále ideme hore. Team poskladaný z robotov, ktorí si vôbec nerozumejú, len sú poskladaní dokopy, za to že sú roboti, mi ani nepríde ako team. My sme jedna veľká skateboardová rodina. Stojíme každý za každým a sme výborní kamoši a to je viac, ako mať v teame robotov. Skateboarding je o zábave. A zábava na našich tour je nekonečná! A ten skateboarding aj potom inak vyzerá, ked je pri ňom zábava a nie stres.

 

 

Antiz je tím, v ktorom sa o seba môžete navzájom oprieť.


Kto sú tvoji obľúbení skejťáci, z bližšieho aj širšieho okolia? Koho skateboarding ťa inšpiruje?

Arto Saari, Jamie Thomas, Lesko, Low cost parta, Remy Taveira, Hugo Liard, Eniz Fazliov, Axel Cruysberghs, Adam Tran, Mrvi, Madars, Josef Scott Jatta, Jonas Skroder, Danijel Stankovič, Gosha Konishev, Geoff Rowley, Frankie Heck, Pat Chanita, Kieran Reilly, Chima.

Akým smerom sa podľa teba uberá slovenský skateboarding? Všimol si si nejaké zásadné talenty?

Celkovo je to tu veľmi smutné. Veď u nás zostalo koľko core skateshopov? Strašne málo je tu nejaké povedomie, aby sa podporovala lokálna scéna. Ale to tu ja nezmením sme proste takí, verím že časom sa to zas nejako zmení. A talenty? Adam Tran! Frederik Lupták, David Szakáloš, Pechy a určite ich je viac. Prosím Vás, chlapci cestujte a skejtujte a nezostávajte len tu na Slovensku!

 

Ďakujeme Peťo a tešíme sa na tvoj ďalší progres.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: peter molec antiz vntiz pro model

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!