Pondelok 24. Septembra 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Kristián, Martin Malo
0 komentárov

Pivo, víno, pálenka – Picnic Skate Show 2012

Do Zvolena sa vždy rád vraciam. Skvelý skatepark, fajn ľudia, pekné prostredie, dobrá organizácia. Tak tomu podobne bola aj tentoraz. Pomery sa trocha pomenili, organizácia zvoľnela, jazdilo sa viac pohodovo a kamarátsky. Zvolen som chcel navštíviť aj pre to, lebo som neveril, že chalani stihnú opraviť park do dňa konania akcie - Picnic skate show.

Cesta začínala v Bratislave, kde nakladám Mareka Kikindera (ktorý sa len pred pár hodinami vrátil z USA a ešte má stále na sebe ten americký úsmev). Pridal sa aj Juro Vartík. Krátka zastávka v Nitre a ďalej smer Zvolen. Chalani vo Zvolene sú ťažko skúšaní osudom, teda nie úplne oni, ale hlavne skatepark. Nájazdy kočovných kmeňov, krádež železa a plechu z prekážok, zničené prekážky. Smutný obraz Slovenska. Chalani sú však tuhí, nie len rumom, ale aj výdržou a tak sa nezľakli kočovníkov a pustili sa do opravy skateparku, ktorú finišovali večer pred akciou. Big Up za snahu a kvalitu!

Picnic skate show sa tak mohla začať na zopár nových a niekoľko opravených prekážkach. Skaters sa začali zbiehať z rôznych kútov. Bánovce, Košice, Spišská, Bratislava, miestni riders a kopec ďalších. Registračné číslo z pokladne sa zastavilo okolo čísla 43. Slušný počet v takej zime. Vo Zvolene bolo miestami a časom naozaj zima. Registračka a hlavne voľné jazdenie do cca 13 hod však rozhorieval každého. Kto nejazdí a ani nešoféruje, mohol piť. Ako Quixo spomenul asi 175x pálenka, pivo, víno.

Stretávame množstvo známych jazdcov ako: Horečný, Mercell, Moravčík, Mrváň, Simančík, Vartík, Ivančík, Tran, Nguyen, Zápražný, Hofbauer, Molec, Leskoviansky, Krchník a mnoho ďalších. Dokonca sa objavil aj hôrny chlapec, Matúš Gajdoš a poviem pravdu, nezabudol ten skateboarding. Deň pokračoval a išlo sa na kvalifikáciu, v ktorej mali chalani a jedna baba jednu minútu na ukázanie trikov. Miesto v semifinále mali len dvadsiati, takže sa museli snažiť.

Na akcii Picnic Skate Show nechýbala hudba, speaker Quixo, občerstvenie v podobe luxusných grilovaných klobások, krkovičky, kuracinky. Dáke to slovenské pálené, aby sme aj zajtra videli. Všetko tip top. Úroveň jazdenia bola vysoká, len málo klasických olličiek a 50-50 čiek, takže zaujalo. Postupujúci do semifinále boli nasledovní: Horečný, Mercel, Moravčík, Simančík, Tury,Vartík, Ivančík, Tran, Nguyen, Kedroň, Kubala, Zápražný, Hofbauer, Mrváň, Molec, Leskoviansky, Reday, Kružec, Krchník a Uhler. To je asi tá top slovenská scéna, ktorá sa pravidelne objavuje v editoch, správach a článkoch na Boardlife.sk českí bratia nedorazili, báli sa. Po tom, čo majú prohibíciu a týždeň už pijú vodu, alebo radlerov nechceli riskovať otravu tvrdým alkoholom na Slovensku. A to by im určite hrozilo!

Krátka pauza, natáčanie sérok, voľné jazdenie. Nič sa nehrotilo, nič sa netlačilo. Len ja som nervózne prestupoval z nohy na nohu, keďže som chcel o štvrtej odchádzať, no nakoniec som sa môjmu plánu len zasmial. Ale oplatilo sa. Počas prestávky fanatizoval každý, kto na to mal. Marek vracal štýlové flipy na rôzne spôsoby. Rišo Tury brúsil tyčku a filpom naskakoval na jeden truck na bedničke. Nevídané! Uoaaah. Peťo Molec switchoval a tak ďalej. Však to všetko poznáte. Poďme na finále, ktoré sa začalo jazdiť okolo tretej. A vlastne kto postúpil do finále?

Zápražný, Tury, Tran, Horečný, Mrváň, Moravčík, Leskoviansky, Vartík, Krchník a Kedroň. Prekvapil hlavne Juraj Kedroň, ktorý sa v Ružomberku riadne vyjazdil. Od ostatných sme to čakali, že sa do finále dostanú. Škoda, že sa ďalej nedostal aj Peťo Mercell, ktorý celý deň jazdil zábavný skateboarding. Finále sa išlo super formou. 10 riderov boolo rozdelených do dvoch heatov. Každý z heatov mal 5 minút na jazdenie, tj. každý jazdec po minúte a ešte k tomu sa pridalo 5 minút street league jamu. Fajné.

Čo však nik nečakal sa stalo. Marek Zápražný, horúci kandidát na prvenstvo v conteste sa pri rozjazďovaní na finále zranil. Veľká škoda, keďže mu celý deň išlo, čo vidíte aj vo videu. Zranil sa na pyramíde a odnieslo si to koleno. Čo s ním presne má nevieme, dúfame však, že to nebude nič vážne. Mareka vymenil Peťo Molec. Finále sa išlo vo vysokom hece a dokonca občas zatlieskalo mŕtve publikum. Škoda, že u nás tlieskanie má tradíciu len na snemoch politických strán...

Ako dopadlo finále, si pozrite v správe. Je tam top 10riderov. Po finále sa išiel Best Trick na centrálnej prekážke a to šikmom múriku a zábradlí. Fanatizovalio sa mocne. Normal switch. Quixo mával 15€ v ruke, motivoval chalanov. Najviac však zabili Juro Vartík, Rišo Tury a Braňo Mrváň. Braňo si voj trik načasoval presne na vyhlasovanie, kedy sa vyhlásilo jeho meno a on vrátil trik. Také romantické!

Ok, koniec. Super akcia, akých by na Slovensku mohlo byť viacej. Big Up chalanom, že stihli opraviť park, postarali sa o akciu. Picnic Skate Show 2012 skončila a my sme mohli ísť domov. Ahoj Zvolen, ahoj skateboarding. Pozrite si zopár fotečiek a video od Maťa Mala, ktorý má fakt talent! Ak sa vám report páči, tak liknite, napíšte, pošlite money na účet. Ak nie, tak si dajte českú vodku.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!