Prešovský dream spot
Utorok 02. Decembra 2014
Autor: Teodor Kuhn
Foto-video: Rišo Tury
0 komentárov

Prešovský dream spot

Vo východoslovenskom Prešove sa dejú obrovské veci. Novopostavené námestie nákupného strediska "Centrum" je ďalšou lastovičkou modernej mestskej architektúry a spolu s projektom "Kasárne Kulturpark" v Košiciach pomáha Slovensku dobiehať zanedbaný vývoj v budovaní funkčných verejných priestranstiev.

Finálna podoba priestoru po dokončovacích prácach a osadení zelene.

 

Aj keď pre našinca je pohľad na takto pôsobiace námestie skôr netradičný, v zahraničí je podobná architektúra prítomná na každom kroku. Mestá na západe si totiž uvedomujú, že verejné priestranstvo má slúžiť ľuďom konkrétnou funkciou.

Lavičky pre seniorov, preliezka pre deti, výbeh pre psíky - to poznáme aj u nás. Ale ping-pongové stoly pre fellákov, betónová stena s previsom pre parkouristov, outdoor posilňovňa pre bušičov, alebo dokonca bengy a tyčky pre skejťákov - takto vyzerá urbánny priestor budúcnosti.

Tak, tak, bengy a tyčky pre skejťákov!

 

Ako to celé na východe začalo?

Kľúčovým bol projekt rekonštrukcie Kasární Kulturpark v Košiciach. Autorom bol prešovský ateliér ZEROZERO. Bol to vôbec prvý projekt, ktorý odzačiatku rátal s mestskými subkultúrami. Našťastie tento, na Slovensko netradičný, zámer prijala aj mestská samospráva - skejťáci, bikeri aj korčuliari majú na spote vlastné miesto a stali sa súčasťou akceptovaného mestského koloritu. A to až do takej miery, že po opotrebovaní hrán sa mesto rozhodlo osadiť kovové elká. Lepšie to šmýka a nič sa pri tom neničí.

A teraz späť k Prešovu :

 

Takto to tam vyzerá dnes, štvrť roka pred kolaudáciou.

 

Spomínaný architektonický ateliér ZEROZERO dostal zakázku na projekt vo svojom domovskom meste - Prešove. Jedná sa o rekonštrukciu klasického komunistami navrhnutého obchodného centra, aké je určite aj vo vašom hoode. Povedali si, že priestor skultivujú a vrátia doň život. Či sa im to podarilo uvidíme pri prvej session Prešovských lokálov. Ale už dopredu sme si celkom istí odpoveďou.

Odpoveď znie : Áno!

 

Na pár otázok odpovedal architekt Irakli Eristavi (ZEROZERO) :

Z celého priestoru ide pocit, že je určený pre ľudí. Niečo obdobné sa asi na Slovensku nedá nájsť. Takéto projekty bežne existujú v zahraničí, čerpali ste inšpiráciu odtiaľ? 

Určite, v mnohých európskych mestách je možné nájsť inšpiráciu. Funkčné, kvalitné a pekné veci chceme automaticky preniesť aj sem. Momentálne v Prešove dokončujeme projekt, a na ten sa tešia všetci skejtáci, pretože to je zvlnené námestie plné šikmých plôch. Podobný systém existuje v Kodani od Bjarke Ingelsa. Je to pred dokončením, na jar by sa to dalo publikovať.

Súčasťou areálu je aj námestie - svetlá betónová plocha so zaujímavým členením. Rátali ste s tým že to zaujme najmä street športy? 

Tešíme sa, že sa tam budú diať práve takéto urbánne aktivity. Vytvorili sme infraštruktúru pre veci, ktoré sa tam majú odohrávať. Námestie je z bieleho betónu (cestný cemento-betón s bielym cementom a zinkovou bielobou) takto je vidieť jasné hranice našej intervencie. 

Za kasárne Kulturpark ste získali cenu CE.ZA.AR. Ako vnímate súčasnú architektúru na Slovensku? 

Slovenská architektúra ide určite hore, stotožňujem sa s touto myšlienkou. Okolo nás je množstvo talentovaných a šikovných ľudí, ktorí držia vlajku slovenskej architektúry a verím že zabezpečia to, že bude okolo nás viac zmysluplných realizácii, stavieb a verejných priestranstiev.

Poznáte Jamieho Thomasa? Má s ním váš ateliér ZEROZERO niečo spoločného?

(smiech) Nanešťastie nie, nepoznám.

 

 Ak by mal niekto chuť na handraily a hubby.

 

Zatiaľ nie je známe, aký postoj bude mať k skejtu v Centre mesto Prešov. Všetko ale nasvedčuje tomu, že účelu, za akým bolo postavené, bude aj slúžiť. Každopádne by sme vás chceli všetkých poprosiť, aby ste do kolaudácie a oficiálneho otvorenia na spote neskejtovali. Napriek tomu, že architekti môžu byť skateboardingu naklonení, mesto sa môže po opakovaných potyčkách rozhodnúť námestie pre skejty uzatvoriť. Na Slovensku sa o skateboarding konečne niekto zaujíma, dokážme, že si to vážime a vieme byť ohľaduplní. 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!