Utorok 12. Júla 2011
Autor: Boardlife
Foto-video: Mat Rendek
0 komentárov

Quiksilver & Roxy Czech & Slovak surfing Championships 2011 - časť 3.

Určite ste nažhavení na tretiu epizódu z Quiksilver & Roxy Czech & Slovak surfing Championships 2011. Takže nebudeme zdržovať a idem na ňu. V tretej časti sa dozviete niečo o sprievodných súťažiach a aj samotnom vyvrcholení celej akcie. Za pozretie a prečítanie určite stoja aj prvá časť, takisto aj druhá časť. Príjemný zážitok, ideme na to!

Všetci sme boli plný očakávania, aké vlny si oceán pripravil na štvrtok a piatok. Priali sme si, aby boli čo najväčšie a s primeranou periódou. Vo Francúzsku som zažil aj úplný flat, kedy vlny v mojej vani dosahovali 10 násobnú veľkosť tých v oceáne, ale aj také kedy som s rešpektom stál na piesočku ďaleko od ich dosahu a staval si hradík. Vo štvrtok sa odohrali semifinálové jazdy dievčat, kde nastúpila aj naša Baša Števulová. V prvom heate sa stretla s Černou, Olivovou a Matejíčkovou. Baša bojovala, ale skvelé a vyjazdené baby ako Anna a Tereza poraziť nedokázala.

Už v prvé dni, som si všimol (samozrejme z profesionálneho reportérsko-trénerského) hľadiska Annu Černú. Baba jazdiaca vlny väčšinou s chalanmi a aj tam väčšinu z nich prevyšovala. Samozrejme nie telesnou výškou, ale svojim jazdením. Skvelo sa na jej surfing pozeralo, hlavne jazdenie vo veľkom štýle a pohode. Keď mi Matúš večer ukazoval fotky, bolo vidieť, že Anna nejazdí prvý deň. Anna surfuje už 4 roky a žila niekoľko rokov v Austrálii. V Olomouci navštevuje obdobu našej FTVŠ (Fakulty telesnej výchovy a športu), čiže k športovaniu má veľmi blízko. Má rada veľké vlny, čo aj bolo vidieť.

V druhom heate boli: Coneva, Vlčková, Štencllová a Štepničková. Finále však mohlo patriť len štyrom najlepším dievčatám. A tak sa v ňom stretli: Černá, Olivová, Coneva a Vlčková. Najväčší súboj sa mal strhnúť medzi niekoľkonásobnou víťazkou Terezou Olivovou a už spomínanou Annou. Súboj to bol krásny, plný športovej akcie a vrcholných výkonov na hranici! Jednoducho povedané napínavý a zaujímavý surfing.

Ďalej počas dňa prebiehali rôzne sprievodné súťaže ako Grow Shop Paddle Battle – aka, kto má najväčšie a najsilnejšie lopaty aka, kto najrýchlejšie odpádluje vytýčenú trať. Tu sa stal víťazom Pavel Hruška, pred Peimanom Lotfim a Robertom Chadimom. Horúcu strelu sme tu mali tiež. Teda viacej striel. Minuloročný víťaz Láďo Bachnár pár dní pred súťažou ostarol o rok, takže sa mu až tak mladícky a friško nepádlovalo. nevadí. Pokiaľ si pamätám, pádlovali aj Mate Hubka a Erik Bútora.

Viacej fotiek od Matúša Rendeka nájdete v ::: GALÉRII ::: 

Expression session bola rozdelená na tri podeventy a to: Best Barell,ktorý vyhral Břetislav Rubý, Best Trick vyhral Jan Klvaňa za štýlovú 360°na vlne a Best Style mal Václav Jirsák. Snickers Nutcase Best Wave vyhral zase Jan Klvaňa. Príjemné spestrenie hlavného preteku. Samozrejme víťazi získali ceny od sponzorov. Tieto sprievodné akcie sa využívajú hlavne vtedy, keď neprajú vlny a čaká sa na väčšie.

Jedna z najmasovejších a najsledovanejších sprievodných akcií G-Smart Tag Team však patrila našim fanatickým surferom! Keďže sme surferská veľmoc, pravidelne naši atléti trénujú v prúde rieky Hron a Dunaj. Popri tom sa neboja spustiť dole žľabom na shortboarde, alebo fanaticky zasurfovať na svetoznámom fanatickom surfovom spote Poľovka (čítaj Po-lov-kaa) v LM City. Naše očakávania v zlato a svetovú fanatickú surfovú slávu sa naplnili. Team Slovenská strela/maďarský guláš v zložení: Baša Števulová, Matúš Hubka, Láďo Bachnár, Maroš Nemec, Erik Bútora a kapitán, čistokrvný Slovák zo susednej Žiliny – maďarský Peržan – Peiman Lotfi si vyjazdil očakávané prvé miesto. Nikoho to neprekvapilo, oslava sa aj napriek tomu konala. Hurá, zase raz sme dokázali, že sme fanatická surfová a aj trocha hokejová veľmoc. Chalani a baba získali aj štýlový telefón. a keď sme už pri telefóne. Robo Jedlička je pán a vie veľa zaujímavých vecí, napríklad surfovať s telefónom vo vrecku! Yeah.. aby toho nebolo dosť, tak Robo na začiatu výletu stratil peňaženku. Buďte kamoši a dajte si jedného panáka u neho v krčme, aby si stihol zarobiť na budúcoročný výlet.

Viacej fotiek od Matúša Rendeka nájdete v ::: GALÉRII :::  

Ale vráťme sa k chalanom. Čakalo nás štvrťfinále v ktorom boli z našich Matúš Hubka a Láďo Bachnár. Zvádzali sa neľútostné boje o každú vlnu. Bohužial z každého heatu postupovali len dvaja. Štvrťfinále bolo konečnou stanicou pre hlavného organizátora Mateho Hubku. Ďalej však išiel Láďo. Myslím, že aj pre Mateho je to veľmi pekné umiestnenie. Hlavne jazdiť a ešte k tomu organizovať, chce množstvo skúseností. Mate veľké big up! Do semifinále teda išli: Heat 1 – Černík, Klvaňa a Láďo Bachnár. Heat 2 – Novotný, Ruby a Plecitý. Láďovi sme všetci držali palce. Ako sme sa so všetkými zhodli, tak od štvrťfinále sa surfovalo na vysokej úrovni. K postupu do finále trebalo okrem jazdeckého umenia aj trocha šťastia.

Finále! Piatok čakáme na väčšie vlny, ktoré sa zabudli niekde pri .. vlastne neviem ani kde, len viem že neprišli. Takže sa muselo surfovať na vlnách aké boli. Neboli malé, ako pred tuším dvoma rokmi. Dokonca občas sa ukázal aj nejaký ten barrel. 40 minútové finále sa stretli Břeťo Ruby, Martin Černík, Jan Klvaňa a Petr Novotný. Traja pravidelní účastníci finálových bojov na Surfchampe.

Viacej fotiek nájdete v ::: GALÉRII ::: 

Čo dodať k finále? Bolo napínavé, bolo na hranici, bolo to finále. Najlepší surferi z Česko-Slovenska, teda vo finále len z Čiech, skvelé vyvrcholenie Quiksilver & Roxy Czech & Slovak surfing Championships 2011. Divácka účasť bola tiež veľkolepá, občas som sa musel presúvať, aby som si zabezpečil dobrý výhľad. Na surfing.... samozrejme, hehe. Polemiky, ktoré sa objavili po odjazdení finálového heatu o tom kto mal vyhrať, kto prehrať, kto chytil, alebo nechytil vlnu, alebo o tom či 5+5 je 10, sú nepodstatné. Tak ako to vo väčšine súťaží chodí, aj tu boli rozhodcovia. Boli traja a všetci sa do svojho remesla rozumejú. Kevin Olsen, Klára Suchánková a tuším Paul vedia o surfingu niečo a takisto aj o rozhodovaní.

Majstrom sa stal Marin Černík s 13 bodmi pred Břetislavom Rubým s 12,5 bodmi. Tretí skončil Jan Klvaňa a mal 12 bodov. Štvrtý Petr Novotný a 10,5 bodov. Aj tu vidieť, že finále bolo nesmierne napínavé a na hranici. Fanatický surfing sa skončil. Novinkou pre mňa bolo vyhlasovanie na pláži, hneď po odjazdení finále. Vyhlasovanie bolo veľkolepé. Šampanské, videokamery, foťáky, potlesky a všetko ostatné, čo k tomu patrí.

Súťažná časť sa skončila, chill na pláži pokračoval. Večer celý týždeň na Quiksilver & Roxy Czech & Slovak surfing Championships 2011 vyvrcholil megažúrkou v Cream Cafe bare, kde Jägr (nie ten hokejista) tiekol potokom. Kombinácie bieleho, červeného, ružového vína, piva, domácej pálenky, jägru a ďalších nápojov bol znamením celého večera. Ráno bolo ťažké, upratať ubikácie a pripraviť sa na dlhú cestu do Prahy. Pre nás ešte Praha – Bratislava.

Viacej fotiek od Matúša Rendeka nájdete v ::: GALÉRII ::: 

Čo na úplný záver? Dúfam, že som na nikoho a na nič nezabudol. Príbehov, ktoré napísal týždeň vo Francúzsku by sa dalo písať neskutočne veľa, ale už ma bolia prsty a vás oči, takže si to necháme na osobné posedenie niekde pri vínku. Chcem sa poďakovať organizátorom ( Matemu a celému jeho teamu, je vás dosť a viete ktorí to ste), celej produkcii, či už video (LIP prod.), alebo foto (Renďo), Pinďovi za speaking, pogratulovať všetkým, čo sa zúčastnili a mali dobrý pocit z jazdenia. A vlastne všetkým, čo prišli, podporili, videli, jazdili, pili a hlavne si užívali. Díkes a vidíme sa aj budúci rok!

Váš reportér na víne.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!