Streda 18. Apríla 2012
Autor: Miloš Ogurčák

0 komentárov

Recenzia: Transworld skateboarding: The Cinematographer project

Z nemeckého Düsseldorfu Vás pozdravuje náš dlhoročný spolupracovateľ Miloš Ogurčák, ktorý týmto článkom ohlasuje odchod zo slovenského skejtového sveta a ide sa naplno venovať umeniu zarábania peňazí daňových poplatníkov, pretože konečne pochopil, že skateboarding je pre malé deti a on už vyrástol. Sledujte tak jeho historicky posledný článok, kde vám okrem skejtovej histórie ponúka pohľad do kuchyne slovenského skateboardingu a odkrýva šokujúce dosiaľ nezverejnené fakty. Je pravda, že každý člen KZN teamu bol na začiatku spolupráce pohlavne zneužitý?

Majiteľ Tracker trucks Larry Balma nepovažoval za správny smer, akým sa skateboarding začal uberať po vzniku Thrasher magazínu. Nepáčilo sa mu, že Thrasher používal vulgárne slová, bolo v ňom veľa sexu, drog a slova FUCK. Časopis bol určený pre samotných skejťákov a na zvyšok sveta nebral ohľad. V tej dobe neexistovali žiadne katalógy a predstavte si, že do skateshopu príde rodič, ktorý sa rozhoduje medzi futbalom a skejtom a Vy mu ukážete Thrasher, čo si asi vyberie? Tiež sa mu celkom nezdalo heslo SKATE AND DESTROY s ktorým prišiel C.R. Stecyk III a tak nám vznikol druhý skejtový časopis, ktorý vychádza dodnes riadiaci sa heslom SKATE AND CREATE. TWS, alebo Transworld skateboarding, dnes oslavuje tridsať rokov. Thrasher však pripomína, že ho oslavuje o rok skôr a ich matematika je taká dobrá ako ich časopis.

Časopis uzrel svetlo sveta v roku 1983 a s nástupom skateboardových videí sa chalani vybrali aj týmto smerom – roku 1996 vzniklo prvé TWS video Uno. S nástupom nového milénia predstavovali tieto videa vrchol, všetci ich žrali a nebolo nič lepšie ako tieto videá – či už po jazdeckej (autori neboli obmedzovaní žiadnou značkou), alebo po umeleckej a grafickej stránke. Postupne však tvorcovia odchádzali k iným produkciám, Jason Hernandez dnes pracuje pre Nike SB a v TWS tíme zostala dvojica tvorcov Jon Holland a Chris Ray. Videá však už nedosahovali svoju kvalitu a jedinečnosť a TWS produkcia sa zaradila medzi priemerné.

V TWS redakcii dumali a dumali až vydumali The Cinematographer Project, jedinečnú koncepciu, kde sú jednotlivé časti rozdelené podľa tvorcov, ktorým ponechali voľnú ruku. Toto je nová koncepcia skejtového videa s ktorou doteraz nikto neprišiel, väčšinou sú videá rozdelené podľa jazdcov, alebo miest. Ešte pred samotnou premiérou vypustili do sveta DC profil Evana Smitha, ktorý točil Chris Ray na ktorý som pozeral s otvorenými ústami:

Samotné video otvára Otec dnešného street skateboardingu Mark Andrew Gonzales, ktorý hovorí o tom, že začal jazdiť keď mu bolo sedem. V skateboardingu dosiahol, čo chcel dosiahnuť a teraz je to pre neho iba zábava. V prvom profile uvidíme celý Adidas team a pozrieme sa do Paríža, Londýna aj Stuttgartu. Skateboarding je závislosť, je to zbraň na vyjadrenie sa. Mark okrem skateboardu jazdí aj na truckových kolieskových korčuliach. Málokto vie, že pionieri jazdenia u nás pred samotným skateboardom jazdili práve na nich a ducha nažive dodnes udržuje náš český kolega Panker z Boardmagu. Ďalšou zaujímavou postavou je Alex Olson – syn oldschool skejťáka Štefana Olsona, ktorý jazdil ešte v časoch keď nemal Duane Peters ani jedno tetovanie. Dnes sme tak svedkami druhej generácie pro skateboardistov, kam okrem Alexa, ktorý sa okrem jazdenia venuje modelingu, patrí aj syn Tonyho Hawka Riley Hawk, ktorého však vo videu neuvidíte, tak prečo to tu potom píšem?

Milovníkov rádiusového jazdenia poteší Zoo York part RB Umaliho, ktorý sa dosť netypicky pre túto značku odohráva iba v obrovských bazénoch a neobsahuje ani jeden záber z ulice! Posledným analógovým hrdinom je Shake Junt film mejker Beagle, ktorého part bohužiaľ zaostáva za super digitálnou technikou ostatných tvorcov. Moja najobľúbenejšia časť je časť Lee Duponta mapujúca podmostové jazdenie, konkrétne DIY park Washington Street, kde vraždia staré kok..y Matt Mumford, Kyle Berard a Peter Hewitt spolu s mladou krvou Dannym Dicolom, Robbiem Russom, Benom Raybournom a hlavne Tomom Remmilardom, ktorý je prvý človek na svete, čo prešiel fullpipe dookola, sleduj obrázok. No je toto normálne? Kto dá prvý kickflip? Bude to Peter Bandura na vozíku? Ktohovie... Tuleň to údajne takmer vracal v jeho súkromnom super tajnom Supra indoor mega skateparku vo Zvolene, kde vychováva novú generáciu slovenských skateboardistov...

Ďalšou zaujímavou časťou pre našu malinkú krajinu je SK8 Mafia part Jona Hollanda. Mafiáni zo San Diega sa toto leto nechystajú na tradičnú európsku dovolenku do severských krajín, kde spolupracujú so značkou Sweet, ale prídu na Slovensko a začnú spoluprácu s nemenovanou slovenskou fashion značkou. Sk8 mafia sa chystá zabiť Slavín a ohlasuje demá v skateparkoch v Prešove, Poprade a Humennom – bližšie info už čoskoro. Video uzatvára Alien Workshop profil, ktorým nám možno tvorcovia ukazujú, kam sa bude uberať skateboarding z ich pohľadu.

K videu som sa dostal tak, že som si kúpil originál z Ameriky a nie piatimi kliknutiami myšou po tom, čo som do vyhľadávača napísal The Cinematographer Project download. Video vrelo odporúčam všetkým so záujmom o nový druh extrémneho športu s dvoma kolieskami a volantom v rukách zvanom kolobežka. Zoberte si príklad zo mňa, prestaňte jazdiť na skejte a začnite pozerať Farmu a Hotel Raj!

Zbohom!

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!