Utorok 11. Septembra 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Kristián
0 komentárov

Report z Skate stret & jamu v Bratislave

Písať o katastrofálnej situácii ohľadne bratislavského skateparku nemá význam. Aj to málo (Ružinovský skatepark) čo tu máme, bohužiaľ nestačí na adekvátnu reprezentáciu skateboardingu v hlavnom meste. Našťastie ešte tu niekoho ten skateboarding aj baví. Preto sme sa mohli vidieť 8. septembra na Železnej Studienke, kde prebehla milá, nie len skate akcia.

Netradičné, no veľmi príjemné miesto na skateboarding. Amfiteáter na Železnej, kopec miesta na sedenie, v celku slušný povrch a prekážky. A aké? Už dobre známe miničko od FS, ďalej to bol veľký bang z Ružinova, niekoľko tyčiek, bedničiek a picnicový stôl. Slušný arzenál na tak malé miesto. Zaujímavé bolo hlavne prostredie. Všade stromy, príroda, oáza odpočinku. Vedeli by sme si na tom mieste predstaviť veľkú betónovú skatepalzu s prvkami modernej architektúry a s kopou zelene. Že nemáme snívať? Ok.

Čo to vlastne bolo za akciu? Oficiálne sa volala Skate stret & bike jam a bola súčasťou projektu Rozbaľ to, Bratislava. Ako z názvu vyplýva, akcie sa zúčastnili aj temní cyklisti na voľnoštýclových tátošoch. Okrem skaters, bikers boli v rámci celého podujatia rôzne iné aktivity. Škola švihadla, ktorej sa zúčastnil Mišo „Smrťák“ Horečný, ale keďže na jeho výšku nemali švihadlo, museli zviazať dve dokopy. Ďalej sa pri skákaní mihla Elis a ďalší poskakujúci skaters na švihadlách. Škola tanca, bubnovania a veľa iných aktivít pre neskaters.

Poďme však na samotné jazdenie, ktoré začalo zhruba okolo 12stej minirampovým contestom. V rampe sme videli viacerých dobrých skaters ako Marek Janoušek, Rado Lukačovič, Braňo Moravčík, Smrťák a tak ďalej. Best Trick si v miničku vyjazdil Rado Lukačovič transfer von z rampy do normal rádiusu. Ten istý trik mi však ukazoval aj Marek Janoušek, takže chalanom sa páčilo transférovanie. Škoda, že na akciu nedorazil Lukáš Mihalec, ten by dal transfer určite s hardflipom. Rampu následne začali využívať bikers.

Následne sa jazdenie presunulo na streetové prekážky. Fanatizovalo sa celý deň. Tri krát predĺžený 15. minútový best trick sa išiel na grind bedničke a staršej vyhadzovačke, ktorá však hádzala slušne. Trikovali všetci zúčastnení riders. Každý podľa svojich možností. Ocenení boli však dvaja. Braňo Moravčík a Mišo Horečný. Veľkým lákadlom bola aj prvé časť z trojdielnej série Speed Dracula Superseries v ktorej víťaz získava možnosť výtvoru vlastného promodelu. Prvé víťazstvo si pripísal Marek Janoušek z Senice a tak má našliapnuté pre vlastný promodel.

Kategória Best Trick do 15 rokov išla mladému jazdcovi Jakubovi Simonfymu z Nového Mesta nad Váhom. V rámci akcie bolo vidieť niekoľko šikovných mladých riderov. Záver dňa patril Game of S.K.A.T.E. a novej prekážke, tj. picnic stolu do šikma. Zábava na celý deň. No a víťaz Game of S.K.A.T.E. ? Znova Mišo Horečný. Počas dňa jazdilo cca 25 riders nie len z Bratislavy a okolia, ale aj ďalších miest Slovenska. Príjemné stretnutie pri skateboardingu.

Počasie vyšlo neskutočne. Slnko pálilo, občas prišiel mrak, aby nás schladil, vietor minimálny. Kto prišiel, urobil dobre. Divákov bolo tak akurát. Rodinky, ľudia na dôchodku, mladí, jednoducho z každej vekovej kategórie niekto. Čapovala sa kofola, vyhrávala hudba. Deň plný skateboardingu.

Dúfame, že aj táto akcia prispeje k vybudovaniu slušného skateparku v Bratislave. Aj keď už pomaly prestávame veriť. Dúfam, že sa kompetentní neuspokoja len s takýmito „mix“ akciami a že v Bratislave zažijeme znova pravú skate akciu ako za starých, ale naozaj starých čias.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!