Pondelok 17. Decembra 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla
0 komentárov

Report zo žilinského Big Jump Exhibition 2012

Žilina zažila v piatok 14.decembra 2012 riadnu dávku adrenalínu. Konal sa totiž druhý ročník Big Jump Exhibition, ktorý prináša Universal Media. Adrenalín stúpal nie len z jazdenia, ale aj zo skákania z plošiny, sprievodného programu a nakoniec aj z pokusu spojazdniť rozťahovanie riderov. Poďme však pekne poporiadku.

Minulý rok prebehol prvý ročník Big Jumpu, takže sme zhruba vedeli, čo nás čaká. V roku 2012 mala byť akcia ešte väčšia, ešte poméznejšia. Prispieť k tomu mal rozšírený kultúrny program na pódiu, viacero stánkov a taktiež už osvedčený big jump ku ktorému pribudla plošina na skákanie. Ak ste sa nedostali do výberu jazdcov na snowboarde, alebo lyžiach, mohli ste si skočiť z plošiny.

Po prípravách, ktoré na námestí prebiehali od rána nasledovalo jazdenie. Pozvaných na akciu bolo viacero popredných slovenských jazdcov a jazdkýň. Škoda (pre diváka v Žiline), že niekoľko z nich bolo v čase konania akcie v USA. Aj tak sme však videli Mateja Dolníka, Borisa Karolčíka, Filipa Ponechala, Dávida Kordiaka, Zola Strcuľu, Ivana Šošku, Lukáša Droppu, Zuzku Medlovú, Tomáša Ondrejoviča a dokonca si bol hopsnúť aj Ľudko Snovák. Freeski zatupovala taktiež špička ako Juro Bernát, no aj hosť zo zahraničia, vlastne polo náš-polo ich – Lukáš Trso. Keďže sme doskový web, ďalej sa budeme venovať jazdcom na doskách.

Kvalifikácia trvala vyše dvoch hodín, počas ktorých si stihli dať jazdci z oboch kategórií minimálne jednu a maximálne štyri skoky. Hodnotil sa štýl, trik, výška a aj dopad. Do skóre sa nebrali pády na hlavu, chrbát, bok, alebo na „lyžiarov“. Postup do semifinále malo zaručených šesť riderov. Ako to na exhibíciach, skoro nikto nezačal bezpečne. Hneď sa rotovali doubles, šialené rotačky a tak to potom aj vyzeralo. Matej Dolník nedotočil poriadne prvý double, ani Boris Karolčík a ani Filip Ponechal, ani Zuska Medlová, ani Tomáš Ondrejovič. Komu sa v prej jazde podarilo niečo tak ako ústáť bol Lukáš Droppa (ale len air) a dvojica Dávid Kordiak a Ivan Šoška.

Padalo viacero rôznych trikov, no väčšina cez hlavu a saltového typu. Pri počte vyše dvadsiatky riderov z oboch kategórií jazdy trvali o niečo dlhšie. Ako sme spomenuli, niekto si stihol dať jednu, no niekto až tri jazdy. Hodnotili sa dva najlepšie skoky. Kristián s Murgim (hodnotil freeski) mali veľký problém vybrať šesť najlepších, čo by mali oba skoky ustáte. A tak na postup stačilo ustáť jeden backflip.

Medzi skákaním prebiehal kultúrny program na pódiu a taktiež aj skoky verejnosti z plošiny. Stačilo sa vyviesť plošinou a skočiť. Najlepší skok mohol získať novú dosku. Na pódiu sa vystriedali Hip Hop Centrum Žilina, Homosapiens, Seky, Gary show a ďalší. Kto nechcel skákať, mohol navštíviť niekoľko atrakcií na námestí. Nemyslíme tým stánky s vianočnými dobrotami, ale freeski school, zahrať si na Xboxoch, pozrieť nejakú novú dosku na hory, alebo si lupnúť nejaký ten Zet špeciálny winter drink. Nik sa nenudil. Program bol pripravený takmer pre každého.

Vráťme sa však ku skákaniu do bagu. Kvalifikácia trvala do cca 18:20, potom chvíľku pauza a išlo sa na semifinále. Šesť jazdcov z oboch kategórií už zaručovalo plynulé jazdenie a menšie pauzy na vychladnutie. Zo snowboardovej kategórie postupovali: Matej Dolník, Boris Karolčík, Filip Ponechal, Dávid Kordiak, Zolo Strcuľa a Ivan Šoška. Všetko pripravené a mohlo sa ísť skákať. Nejaký ten zahrievací skok by sa po pauze určite hodil. A tu to asi začalo. Štvorkolka, ktorá zabezpečovala rozťahovanie jazdcov vypovedala poslušnosť a nechcela ťahať. Organizátori a prevádzkovatelia big jumpu sa snažili štvorkolku spojazdniť, no nedarilo sa im to. Hodinky ukazovali cca 19:00 a stále nič. Prišiel nápad odviezť štvorkolku a doniesť niečo väčšie a to SUV.

Rozpitvávať celú situáciu vôbec nemá zmysel. Určite bude mať organizátor a prevádzkovateľ bagu sedenie, kde si to preberú. Škoda, že takáto situácia nastala. Stať sa to môže vždy, len treba byť pripravený. Kým sa neťahalo a neskákalo, tak sa čas využíval na sledovanie programu na pódiu, požívanie rôznych tekutín, konverzáciu a sledovanie pokusov spojazdniť rozťahovanie. V jednu chvíľu niekto vymyslel jibovanie zo skoku na drevené lavičky. Po niekoľkých držkách, spôsobených zarezaním do mäkkého dreva lavičky, sa aj od tejto činnosti upustilo.

Čakali sme do cca 21:40, no problém sa nepodarilo vyriešiť. Veľká škoda, lebo akcia mala dobrú atmosféru a ja napriek drobným chybičkám krásy, to mohol byť veľmi príjemný deň. Výsledky vzišli z kvalifikácie, kde sa najviac darilo Dávidovi Kordiakovi, ktorý ustál dva triky. Vo freeski kategórii vyhral Lukáš Trso a taktiež aj Best Trick za double sideflip. Našťastie Big Jump Exhibition nebol čisto len o skákaní do bagu, ale aj o sprievodných akciách, stretnutí s kamošmi a kamoškami. Dúfame, že organizátorov tohtoročný neúspech neodradí od ich aktivity a že sa vidíme na budúcom ročníku.

PS: Po jazdení prebehla aj videopremiéra videí Snowgirls a Back To The Street od Peťa Čaju. Viac už v pripravovanom reporte. Jazdenie aj party sfotila Lulla.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!