Retro: Fiveramps & Analog finále Slovenského skejtového pohára (2008)
Streda 27. Mája 2015
Autor: M. Ogurčák
Foto-video: J. Krížo, J. Zajačka
0 komentárov

Retro: Fiveramps & Analog finále Slovenského skejtového pohára (2008)

Vo štvrtok mi písali Prešovčania, že boli jazdiť v parku a že to je najväčší luxus. Odvtedy som bol ako na ihlách. Vedel som, že v sobotu veľmi nepojazdím a tak som musel nájsť spôsob, ako sa do parku dostať skôr. Jediná možnosť bola v piatok, kedy som skateshop zavrel o štvrtej (dúfam, že sa to nedozvie môj šéf) a s kámošmi sme sa vybrali pozrieť tento betónový zázrak. Vystúpil som z auta s úsmevom do ucha k uchu a úsmev zmizol až po tom, čo sme tento skvost opustili. Skatepark je proste úúúplne najviac, na jedno odrazenie sa dá presurfovať celý park. Park je otvorený od druhej do siedmej a za tmy tam je dostačujúce osvetlenie. Ku koncu sa komplet celé osadenstvo vozilo dookola štýlom: Poď za mnou, potom pôjdem ja za tebou! TOP.

Skatepark sa nachádza v areáli SZA, kde nájdete bufet, detské ihriská, menší amfiteáter, hokejbalové ihrisko, umelú ľadovú plochu a v prvom rade skatepark. V areáli je zakázané fajčiť a piť alkoholické nápoje. Páliť weed je zakázané všade, takže aj tu. Celý areál je pekne upravený, pri detských ihriskách nepočuť hluk zo skateparku, takže všetci môžu robiť to svoje bez toho, aby ich vyrušovali ostatní.

Otvorenie bolo najoficiálnejšie na svete. Za prítomnosti milióna kamier, politikov, funkcionárov, riaditeľov spoločností a ich ochrancov sa predniesli asi štyri príhovory o tom istom. Heslo dňa: Safety First! Všetko slávnostne zakončil najväčší pán Róbert Fico, ktorý s ďalšími štyrmi politikmi prestrihol pásku, ktorú držali tri šarmantné hostesky, kukajte o tom video. Zábery opísané vyššie ste mohli vidieť v hlavných správach v telke. Takéto oficiality vôbec nie sú na škodu, lebo keď babky uvidia v telke Róberta v súvislosti so skateboardingom, nebude naša aktivita braná jak vandalizmus a ničenie, ale jak niečo viacej.

Po oficialitách sa prešlo k tomu najhlavnejšiemu. Do preteku sa prihlásilo 48 ľudí, ktorý šli minútové jazdy a z týchto polovica postúpila ďalej. Za neúčasti bratov Čechov sa šlo čisto slovenské finále. Z kvalifikantov sa vybralo desať finalistov. Z bratov Dabocziovcov postúpil mladší Riško, keďže bratovi Ferovi nevyšla kvalifikačná jazda, no aj tak zabíjal statočne – bs lipslide na veľkom raili. Roman Kentoš dal napríklad ss fs flip cez stôl, Maroš „Nanuk“ Viest vrátil bs lip na rovnom raili a bs smith na šikmej bedni, Marek „Mifo“ Pethó zabíjal štýlový 360 flip a double heelflip cez schodík a Rišo Turý vracal všakovaké srandy, za čo bol patrične ocenený finančnou hotovosťou 6.000,- Sk a druhým miestom. Z cudzích miest tu bol Peťo Molec, ktorý za svoju jazdu vrátil neskutočných trinásť trikov, ako jediný využíval celý skatepark a pre mňa by bol víťazom, aj keby sa len vozil. Jeho surfing vyzeral úplne prirodzene, jak keby to nič ťažké nebolo a okrem toho stihol vrátiť aj vraždy ako nollie fs nosebluntslide na najväčšom raili, transfer do fs aj bs lipslidu na guľatý rail a fs tail v rádiuse v sérke.

Ondro Leskoviansky vrátil transfer ollie do fs aj bs grindu a na veľký rail napríklad bs feeble. Braňo Mrváň bral zaslúžene tretí flek a na afterke som sa dozvedel, že musí ísť v nedeľu do kostola a že vie naspamäť túto pesničku. Janko Mihala má pekný štýl, ktorým dával napríklad shove-it boardslide. Je tu jasne vidno, že na Slovensku začína vyrastať nová skejtová generácia. Za tri štyri roky budú z týchto 15-16 ročných chlapcov diktátori jako prase. Okrem vyššie menovaných sem určite patrí Braňo Moravčík z Maduníc, mladý Tomáš Kubala, Maťo Rizman a snáď aj niekto z kazetenu – na akcii ma o tom nepresvedčil nikto. Po akcii sa nešiel best trick ani nič, takže voľný pojazd pre všetkých. Jazdilo sa až do záverečnej siedmej, kedy sa všetci pobrali pripraviť na after, alebo domov.

After nebola nijako zorganizovaná. Skejťáci sa rozdelili na dve polovice, ktoré chlastali na iných miestach mesta. Ja som bol v skupine s asi päťdesiatimi ľuďmi, ktorí pili rôzne nápoje a pálili tu istú rastlinu. Keď došla pálenka, prekvapivo sa nikde nešlo, na ulici vládla zábava a pohnúť tak veľkú masu ľudí trvalo riadne dlhú dobu, za ktorú som zmrzol do špiku kosti. Zhodou okolností sme sa s druhou polovicou stretli pred klubom, kde sa mala slávnosť konať a trvalo nám dobrú polhodinu, pokiaľ sme sa dostali do klubu s názvom Khoi Khoi. Klub sa nachádza na poschodí, na prízemí je iný pub. Khoi Khoi neoplýva veľkým priestorom a Keshky mi vysvetlil, že barová kultúra je vtedy, keď sa pri bare stojí v troch radoch a na pálenku sa čaká aj pol hodinu, čo sa tam aj dialo. Ja som to niekedy riešil tak, že som zbehol po pivo do dolného podniku. Ožratí boli komplet všetci. Niektorých to unavilo, iným to dodalo silu – každému, čo jeho je. Nadránom sa skalní pobrali do iného baru a tým sa akcia skončila.

Toľko moje zážitky z finále skejtového pohára. Kompletné výsledky preteku SSP Fiveramps & Analog Košice, si môžete stiahnuť z tejto správy. V najbližšej dobe čakajte zhrnutie celého pohára.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: kosice skatepark

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!