Streda 12. Októbra 2011
Autor: Boardlife

4 komentáre

Retro: Zlá doba 2002

V najbližších dňoch oficiálne vychádza a bude slávnostne odpremiérované prvé slovenské skateboardové video zvané Zlá doba. Pozrite si ukážky a základné info o tomto historickom počine slovenského skateboardingu!" - Takto sme písali o videu Zlá doba v roku 2002. Zapíname stroj času a šúhčmáčšíž....

::: Martin Kardelis povestný najnáročnejšími technickými trikmi predstavuje ďalšiu stránku skateboardingu v podobe flipov, veľmi veľa na switch, tiež napr. switch flip to frontside boardslide. Lamačan sa vrhá do extrémov ako frontside boardslidy na veľkých pouličných zábradliach a za zmienku stojí oslavný flip 360 to rock N roll na minirampe. 

Premiéra videa Zlá doba sa uskutočnla dňa 23.12. 2002 sa v bratislavskom exkluzívnom klube ''u Vocha'' na Františkánskom nám. Akcia prebehla v štýle párty za účasti popredných slovenských DJs ako DJ Jazzy, DJ Koky, plus Selecta Schneizee, bývalý úspešný snowboardista Marek Schneider z ČR, dnes drsný sit-skier. Pozvaných bolo cca. 50 hostí a 100 divákov, ktorí si mohli vstupenku na premiéru zaobstarať v Cafe u Čerta, alebo v Quiksilver Boardriders Clube v Auparku (oba v Bratislave). Za púhých 100,- Sk. Hralo sa okrem hip-hopu aj vajcohudba a metal. Prekvapenie večera buola osoba, ktorá pokrstila video. Tešili sa na Vašu účasť!!!

::: Lukáš Karásek má v svojom parte najmä ollies cez mega veľké schody, slajduje veľké zábradlia. ::: Video sa natáčalo najmä v období jar - jeseň 2002, plus niekoľko doplňujúcich starších záberov. Natáčalo sa v mestách Bratislava, Banská Bystrica, Zvolen, Liptovský Mikuláš, Nitra, Praha. V Bratislave bolo pokorených niekoľko nových miest na jazdenie ako napríklad zábradlie na Tržnici.

::: Martin Pecník predvádza veľmi dobré série a kombinuje technické flipy s jazdením na pyramídach v rádiusoch ale aj pouličných zábradliach. Vlado Petr a jeho flipy do slajdov. :::

Vo videu Zlá doba nájdete profily a menšie parts elity bratislavského ale aj celoslovenského skateboardingu. Jazdci ako Lukáš Karásek, Martin Pecník, Martin Kardelis, Lamačan, Vlado Petr, Motúz Juro Celler, Mišo Babinec, Aktív, plus najmladšia krv. Samozrejme "nadiktovali" aj Peter Molec alebo Miňo Cseri a v mixe nájdete aj napr. Braňa Kolinovského, Mareka Hliničana, Martina Petráša a.k.a. Kriakyho. A pozor nechýbajú ani Tomáš Hafner a Maťo Kedro, legendy bratislavského skateboardingu, ktoré jazdili ešte keď mali skejtové dosky krátky nose! Dynamický strih je doplnený netypicky pestrou hudbou ako Manowar a Virgin Steele (metal), The Cure, Steve Wonder a Kim Wilde (80's), Aphrodelics (hip-hop). 

::: Ostatní spomenutí chalani tu majú viac než dosť pekných záberov s výbornými trikmi, takže určite sa je na čo pozerať. Možno budete aj dosť prekvapení! Miňo Cseri zavalil veci ako sériu 8 rôznych flipov za sebou, ale nájdeme u neho aj schody. Peter Molec zo Zvolena povestný switch frontside boardslidom predvedie slajd na mega dlhej tyčke a množstvo iných slajdov.

Zostrih na PC vyžadoval od kameramana, režiséra a strihača Roba Jedličku veľa času pri jeho vlastnom PC, keďže neboli k dispozícii žiadne profi strižne. Filmovať miestami pomáhali aj samotní jazdci a niekoľko kamarátov. Účinkujúci skejteri mali tiež poradné slovo pri zostrihu. Všetky zábery sú natočené na digitálne kamery. Video o dĺžke 35 minút bolo k zakúpeniu na VHS kazetách v umelom obale a bolodostať vo väčšine skateshopov na Slovensku ale aj v Českej republike. Vyšlo v náklade 500 kusov. Cena historicky jedinečného videa bola zhruba 350,- Sk.

::: Martin Kedro jazdí od dôb, keď najmladšia krv ešte nebola na svete. Ked je gumený človek. Jazdí parádne, aj keď sa po roku zas na pár dní vyberie skejtovať . Tomáš Hafner je známy snowboardista, ale v dávnych časoch bol hlavne skejterom z Gottwalďáku.

"Prosíme všetkých, aby pochopili koľko práce a investícií sa skrýva za týmto prvým videom a video určite nekopírovali a kopírovať nedovolili, tj. jedine kupovali. Kúpou rozhodne podporíte slovenský skateboarding, podporíte tvorbu ďalších videí a tým pádom sami seba. Veď na ďalšom videu môžeš byť aj ty, je to pre vás! Autor chce rozhodne natáčať ďalej a to s lepšou technikou na profesionálnejšej úrovni. " Odkaz z roku 2002 je stále aktuálny!

Všetci bez rozdielu rasy a vierovyznania boli pozvaní na slávnostnú premiéru a autorove poďakovanie patrí firmám Quiksilver a Globe Shoes za to, že finančne umožnili vydať toto prvé slovenské skateboardové video! 

Tak a toľko prvý počin v našej novej rubrike RETRO. Keďže sa nám v archíve nachádza množstvo vydarených kúskov, bola by škoda, aby ostali nepovšimnuté. Snáď potešia starších a mladším ukážu, aké to bolo vtedy.

Hodnotenie:

Komentáre

4 komentáre
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!

pApuc
pApuc prosim kto ma este doma kopiu navyse a vie mi ju poslat, nejak sa dohodnut? ja som svoju stratil par rokov do zadu a neskutocne si to potrebujem zase pustat dookola :D napiste ASAP. Tomas. (pisem z frajerkineho FB)
Pridané: 10:40 18.03.2018
pApuc
pApuc prosim kto ma este doma kopiu navyse a vie mi ju poslat, nejak sa dohodnut? ja som svoju stratil par rokov do zadu a neskutocne si to potrebujem zase pustat dookola :D napiste ASAP. Tomas. (pisem z frajerkineho FB)
Pridané: 10:39 18.03.2018
shulec
shulec ako ste si dovolili uverejnit toto ytb video, napriek tomu, ze vas autor prosi o nekopirovanie?
Pridané: 21:05 12.10.2011
Čítaj viac komentárov ...