Robo Toman a niečo z nitrianskej skate scény
Streda 16. Októbra 2013
Autor: Boardlife

0 komentárov

Robo Toman a niečo z nitrianskej skate scény

Dobrých a kvalitných fotografov na Slovensku nie je veľa. Tí, čo sú dobrí sa venujú hlavne komerčnej fotografii a na skateboarding im neostáva veľa času. Preto sme radi, že sa objavil ďalší človek, ktorého práca vybočuje z množstva pseudo skate fotiek a fotografov.

BLF: Ahoj Robo, veľa ľudí v rátane nás ťa veľmi nepozná, predstav sa nám trocha.

Robo: Ahoj, volám sa Robo Toman, mám 17 rokov, bývam v Nitre a študujem tretí ročník na obchodke tu v našom mestečku...

BLF: Dvoja výbava pri fotení?

Robo: Moja výbava je zatiaľ povedal by som veľmi skromná... Foťák Canon 500D, klasický seťák 17-55 mm IS, a samozrejme môj everyday 50 mm f/1,8 s ktorým fotím takmer všetok skejt. Potom som si len teraz pred týždňom kúpil prvý externáč Yongnuo YN 560-III s ktorým som nad mieru spokojný a veľmi prekvapený kvalitou a samozrejme aby som nezabudol, tak sem tam si požičiam fish od môjho all time kamoša Jurka Danka, ktorý robí neskutočné videá a obdivujem ho ako človeka!

BLF: Jazdil si sám na skate, alebo niečom „doskovom“, alebo sa len pohybuješ v skate prostredí?

Robo: Jazdil, jazdil... Vozil som sa nejak 5 rokov aktívne na skejte čo mi veľmi pomohlo vo fotení skejtu pretože sám mám skúsenosť a viem čo by mohlo na fotke vyzerať dobre a ako to zakomponovať tak aby sme boli všetci spokojní. S tým že som jazdil tak sa stále pohybujem v skate prostredí a som veľmi rád že už aj keď nejazdím môžem byť časťou skateboardingu...

BLF: Korí chalani sa najviac objavujú na tvojich fotkách a prečo?

Robo: Najviac sa na mojich fotkách určite objavujú chalani z Nitry ako Kubo Ivančík s ktorým fotím asi najčastejšie a fotí sa mi s ním veľmi dobre, ďalej určite "malý" Jojo Paňko, ktorý v poslednej dobe neskutočne hecuje a ja za aparátom s ním hehe... Potom určite už spomenutý Ďuri Danko s ktorým sa vždy nasmejeme asi viac než niečo nafotíme, a samozrejme celá ostatná nitrianska skate family...

BLF: Čo sa ti páči na fotení skateboardingu, venuješ sa aj inému foteniu? Čo je pri fotení skateboardingu odlišné od iného fotenia?

Robo: Na fotení skateboardingu mám najradšej to, že vždy je to o niečom inom, že nikdy neviem ako fotenie dopadne, nikdy presne neviem ako dačo odfotím až kým neprídeme na spot a už len tým že sa v tejto komunite pohybujem niekoľko dlhých rokov, ma to najviac aj zaujíma. Fotenie skateboardingu sa líši určite v tom že nemusíte vždy odísť zo spotu z fotkou, ako ani jazdec s trikom, tým myslím že nie vždy môžete prísť domov s použiteľným materiálom. A samozrejme treba byť plný nápadov a byť strašne obetavý a flexibilný, ale hlavne stále byť v pohode a nebrať to až tak strašne vážne...

BLF: Ako vidieť na fotkách, dávaš si záležať aj na postprodukcii. Koľko času venuješ samotnému foteniu a následne postrodukcii?

Robo: Samotnému foteniu venujem toľko času, koľko je treba... Vždy sa snažím chalanov hecovať, podporovať, ukazovať im že som trpezlivý a času máme dostatok a nie ich znechucovať resp. demotivovať. Na postprodukcii si dávam záležať kvôli jednoduchému dôvodu a to kvôli tomu aby to oko diváka jednoducho zaujalo, aby sa na fotku vydržal pozerať dlhšie ako 10 sekúnd a mal z nej dobrý pocit. Samozrejme sú aj odporcovia postprodukcie, ale ako sa hovorí 100 ľudí 100 chutí... Samotnej postprodukcii som venoval množstvo času, keď som sa učil nejaké základy postprodukcie a podobne a teraz už keď viem ako fotku upravím v konečnom výsledku tak už mi to toľko netrvá, ale samozrejme je to stále o učení, stále sa učím a makám na sebe aby som bol prínosom.

BLF: Študoval si fotografiu, resp. študuješ, alebo si samouk? Odkiaľ berieš inšpiráciu pri fotení, poznáš nejakých slovenských fotografov, ktorí sa venujú/venovali foteniu boardšportov?

Robo: Fotografiu som nikdy neštudoval ani nič podobné, proste čistý samouk, kúpil som si ešte dávno jednu knižku aby som pochopil uzávierku clonu a všetky tieto veci, ale od vtedy je to čisto pokus omyl, alebo pán učiteľ internet heh... Osobne nepoznám nikoho, ale najviac obdivujem asi Kuba Kríža a jeho videnie fotiek, čo ešte dodnes nechápem a asi nikdy ani nepochopím, veľmi sa mi páčia asi všetci ktorí sú tu na SR takí známejší fotením skejtu ako aj Braňo Poláček, Marek Kikinder, a ešte sa mi veľmi páči tvorba Michala Jiráka z Česka a myslím že by som mohol pokračovať ďalej... Inšpiráciu čerpám asi najmä z toho, ako sa tomu každý deň venujem a vidím denne množstvo fotiek a keď mi niečo ostane v pamäti tak sa to snažím realizovať aby to vyzeralo fajn plus nejaké to JA.

BLF: Ako vidíme na fotkách, fotíš najmä street. Kam by si sa chcel pozrieť s foťákom a skate, máš nejaké vysnívané miesta na fotenie, alebo jazdcov, čo by si chcel cvaknúť?

Robo: Tak ako miesta vždy budú vysnívané a aj sú a to určite stará dobra Barca a asi polka Ameriky na čele s NY, či LA. ďalej asi polka ostatného sveta je toho mnoho, jednoducho všetko strašne fotogenické miesta na fotenie skejtu, pretože samotný spot vždy neskutočne pomôže celej fotke a tieto miesta sú plné dobrých spotov, ale myslím, že stačí prejsť za hranice a už sme v úplne inom svete... A jazdci? Ku všetkým s ktorými fotím mám určitý rešpekt a asi každý by si rád niečo pofotil s tými najlepšími a bol by som rád, keby niekedy spolupracujem s niekým kto berie skejt ozaj vážne a bolo by to nejaké seriózne fotenie...

BLF: Čo pre teba znamená fotenie?

BLF: Vášeň, hobby, lifestyle, niečo s čím sa budím, niečo s čím zaspávam, niečo s čím žijem. Vždy som rád tvoril je jedno čo ale rád som tvoril a fotka je ozaj niečo čo vytváram od základu sám, veď predsa ja stojím za foťákom a foťák mi slúži tak som sa konečne našiel v niečom, čo tvorím sám podľa seba.

BLF: Kam by si chcel svoju produkciu posunúť, chceš sa tým živiť, alebo chceš, aby to bol len tvoj koníček?

Robo: Rád by som to posunul niekam, kam budú ľudia vedieť že sa na mňa môžu obrátiť a že sa vždy bude so mnou dať dohodnúť a budem tu pre nich. Myslím si že každý by sa chcel živiť niečím čo ho baví takže by som určite nebol proti a keby som mal šancu, určite sa jej chopím.

BLF: Dík za rozhovor a aj fotky, nech sa ti ďalej darí. Sme radi, že sa tu objavil ďalší človek, ktorý má rád a robí fotky na úrovni.

Robove fotky môžete zhliadnuť aj na: Flickr.com a FB Fanpage

 

 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!