Streda 29. Augusta 2012
Autor: Ďuri Figura

0 komentárov

Roman Kentoš 2012

Skateboarding je podľa môjho názoru z veľkej časti o ľuďoch. Aj o ľuďoch ako je Roman Kentoš, ktorý má na veci vlastný názor a ktorý si dokáže skateboarding vychutnať naplno. Bohužiaľ leto nám uteká a mňa Roman po niekoľkých pivných debatách oslovil s tým, že by bolo fajn niečo podniknúť. Nápad na seba nenechal dlho čakať a tak sme sa spoločne aj s partou fellákov vybrali z Košíc do skateparku v Spišskej Novej Vsi, kde sa jazdilo a že to nebolo len o trikoch, ale aj o dobrej partii a srande máte možnosť zhliadnuť v priloženom videu. Večer pri pivku som Romana trošku vyspovedal, prezradil mi pár vecí a vy teraz máte možnosť si prečítať niečo o jeho pohľade na skate scénu hlavne v Košiciach, no spomenie aj čosi iné.

Čauko Roman, povedz nám v krátkosti niečo o sebe, kto si a čo si.
Roman: Ahoj, volám sa Roman Kentoš mám 23 rokov, pochádzam z Košíc. Jazdím dlho, čo je konkrétne 12 rokov, jazdím na kolobežke a myslím si, že mi to nejde.

Kolobežka hovoríš, hej? To ti aj niekto sponzoruje?
Roman: Heh, ale nie, robil som si srandu, nejazdím na kolobežke. Fuck off scooters! Sponzoruje ma Streetmarket, začo im veľmi ďakujem, pretože vďaka nim sa môžem v skateboardingu posúvať ďalej.

Prezraď prosím ťa, aký je tvoj momentálny postoj k skateboardingu a ako vnímaš terajšiu skate scénu v Košiciach.
Roman: Istý čas, keď som bol mladší, patril som do kategórie, keď som sa snažil čo najviac hecovať a tlačiť na pílu, no teraz to beriem hlavne for fun. Skate scéna? Ťažko... Stalo sa to, čo asi nikto nečakal, žiadna mladá generácia jazdcov nenastúpila a košický skateboarding pomaly upadá. Momentálne je nás tu asi tak 5-6, ktorí jazdíme. Snažíme sa o sebe dať vedieť, nech sa to tu trošku hýbe a to je aj dôvod, prečo sme boli natočiť toto video v Spišskej Novej Vsi. No a či už sú to Košice, alebo super park v Spišskej, za ktorý ďakujeme hlavne Ogimu, ide hlavne o to zajazdiť si, pochillovať, natočiť niečo a ukázať to ľuďom, nech skejtujú a nekupujú si tie skurvené kolobežky.

Bohužiaľ s tou scénou máš pravdu. Vieš o nejakom riešení, ako to tu oživiť?
Roman: No, o niečom konkrétnom je veľmi ťažké hovoriť. Čo viem isto je, že musíme vyvinúť iniciatívu aby sa mladé decká začali venovať skateboardingu, aby ich to bavilo, lebo proste ľudia prestávajú skejtovať a namiesto toho sa idú čoraz častejšie ožrať do mesta. Samozrejme to je ale každého osobná vec. Hlavne nám chýba tá nová generácia. Je tu ešte vidno Riška Dábocziho a Riša Turyho, ktorý vraždí ako delo, no čo bude po malom Jiggym, to ozaj neviem. Ja sa hlavne budem snažiť, aby ľudia ten skateboarding videli a aby sa tomu venovali.

Košičanov sme spomenuli, no zaujal ťa aj niekto z iného kúta Slovenska?
Roman: Áno. Konkrétne som si všimol chalana menom Adam Tram z Bánoviec nad Bebravou, ktorý ma krásny štýl a super jazdí.

K celej skate scéne neodmysliteľne patria aj skateparky. Isto si si všimol, že v poslednej dobe sa ich na Slovensku začalo niekoľko stavať, spomeniem napríklad Ružomberok, alebo Nitru.
Roman: To, že sa budujú parky je fakt super, nech sa stavia aj naďalej. Hlavne, keď sme už pri skateparkoch, tak by som chcel pozdraviť tých kokotov, ktorí vytrhali polku skateparku vo Zvolene a dúfam, že im odpadnú ruky aj nohy.

Prejdem k točeniu videa zo Spišskej. Bol si spokojný? Išlo točenie tak, ako malo, alebo to moc nešlo?
Roman: Deň bol super, pretože to nebolo vôbec vyhrotené, naopak, bolo to úplne kľudné, mali sme nato fakt celý deň a zažili sme aj nejaké srandy. Začali sme tým, že sme sa ráno stretli na stanici, vo vlaku sme si dali pivko a potom sa pomaličky dotrepali do parku. Zozačiatku to moc nešlo, potom si mi pukol skejt, ktorý som následne zlomil, tak som jazdil druhú dosku, no celkovo si myslím, že sme potočili v pohode veci a dúfam, že sa vám to bude celé páčiť. (smiech)

Díky Ruman, záver bude ozaj klasický. Okrem naposledy spomínaných indivíduí je niekto, koho by si rád pozdravil, alebo by si niekomu niečo chcel odkázať?
Roman: Pozdraviť by som chcel naších special guests z videa, Šmajdovu mamku (ako ináč) a Michala Dička, lebo je to najväčší kráľ na svete hehe. Tebe díky a ľuďom by som snáď odkázal len to, aby jazdili, bavili sa, produkovali a robili to pre zábavu! Čus!

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!