Nedeľa 06. Mája 2012
Autor: Boardlife

0 komentárov

Skalica skatepark opening 2012

Jeden z prvých skateparkov na Slovensku, ktorý oficiálne otvoril svoje brány je Skalica. Udialo sa to počas otváracej session na ktorej sa zúčastnilo viacero jazdcov z Čiech a Slovenska. Okrem skate nechýbali cyklisti a ani novodobí šialení extrémni jazdci na dvojkoliečkových „L“ -kách. Ako bolo?

Skatepark v Skalici sme navštívili viackrát a priniesli z neho reportáže. Popisovať, aké prekážky sa v ňom nachádzajú znova nebudeme. Venujme sa otváracej session. Jazdiť sa začalo už okolo 10 hodiny, no oficiality prebehli neskôr. V prvých hodinách bolo v skateparku príjemné množstvo jazdcov zo všetkých odvetví a nechýbalo aj zopár jazdcov na korčuliach. Pribúdajúcim časom však množstvo ľudí v parku stúpalo.

Pre nás našťastie sa začínalo skateboardingom. Do cca 12 hodiny si každý mohol jazdiť v parku. Skate využívali najmä streetovú strednú časť s rail centrálou, ale aj bangy. Bikeri si jazdili v bikerskej časti s väčšími rádiusmi. Mladší jazdci na dvojkolesových čudách fanaticky šliapali rampu a aj streetovú časť a tak občas došlo k menšej kolízii. Na to, že tam bolo vyše 100 jazdiacich ľudí sa nikomu nič vážne nestalo. Aby sa hlavný skatepark trocha odľahčil, organizátori presunuli zopár prekážok aj pred skatepark.

Obe časti sa celý deň fanaticky jazdili, no všetko podstatné sa odohrávalo v hlavnej časti. Po registrácii do ktorej sa zmestilo 26 jazdcov sa išlo na vyraďovacie boje. Deň mal byť a bol dlhý, keďže prebehli tri súťaže v troch disciplínach. Judges zasadli do svojich stoličiek, Aktív sa chopil micu a začalo sa jazdiť naostro. A kto vlastne na opening do Skalice prišiel? 

Podľa očakávania dominovali jazdci zo susednej Českej republiky. Prišlo ich viacej, ako jazdcov zo Slovenska. Nechýbali Jíři Houka, Aleš Jež, Daniel Kočíř a ďalší. Medzi zástupcami zo Slovenska to boli Peťo Mercell, Michal Horečný, Michal Majerko, Ervin Chrenko, Marek Janoušek a ďalší. Škoda, že sa nezúčastnili aj ďalší chalani od nás, ktorí to do Skalice iste nemajú tak ďaleko.

Jazdilo sa v trojminútových jamoch po štyroch jazdcoch. Ďalej postupovali dvaja najlepší. Niektoré skupinky boli vyrovnané, niektoré neponúkali taký kvalitný skateboarding ako iné. Ako poznamenal Aktív, u niektorých bolo vidieť veľmi kvalitné jazdenie. Tlieskalo sa klasicky na pokyn pána hlásateľa. Po vyraďovacích bojoch sme sa blížili do finále. Tam sa stretlo niekoľko top jazdcov, ktorí ukázali zaujímavý skateboarding.

Počas dňa ste mohli jazdiť, chilovať, dať si niečo z bufetu, počúvať dja, len tak posedávať. Našťastie panovalo príjemné teplé a slnečné počasie a až také, že kto sa nenatrel, ho pekne do červena spálilo. Aňo. Malým šťastím bol pofukujúci vietor, ktorý schladzoval vzduch na príjemnejšiu teplotu. O divákov taktiež nebola núdza a v okolí skateparku sa ich pohybovalo dosť.

Finále bolo nadupané a rozhodnúť medzi topom bolo veľmi ťažké. Snáď výsledky potešili a boli spravodlivé. Najviac sa jazdenie pozdávalo u Jířiho Houku. Druhé miesto si vyjazdil Daniel Kočíř. Obaja chalani sú z Čiech. Tretie miesto konečne putovalo domov na Slovensko, keď si ho vyjazdil Michal Horečný zo Žiliny. Odjazdil sa aj Best Trick. Rideri mali 10 minút na ukázanie nejakej vraždy. Dlho vyhrával Mišo Horečný, aka Smrťák so štýlovým grindom do flipu na bedničke. Nakoniec si však cenu vyjazdil Marek Janoušek zo Senice. Marekovi sa podarilo vyprášiť fakie inwardheelflip do tailstall rewert out.

Aktív vyhlásil najlepších, organizátori odovzdali pusy a ceny od sponzorov a mohlo sa ísť ďalej. Akcia pokračovala bike a kolobežko časťou. My konzervatívci sme sa zbalili, pekne pozdravili a šmýkali domov. Príjemný skate deň v Skalici za nami. Dovidenia.

Také malé záverečné PS: Nie len na tejto akcii sme si všimli, že nebola k dispozícii záchranka. (Teda snáď bola, ale nevideli sme ju). Aj počas session došlo k zraneniu jazdca, kedy narazil hlavou o bedňu a následne zem. Pár sekúnd sa nič nedialo a následne až potom pribehli ľudia. Pri každej organizovanej akcii treba myslieť aj na bezpečnosť a prvú pomoc. 

Doplnené: Zdravotníčka bola prítomná na openingu v Skalici... aj tak sa to však týka všetkých plánovaných akcií. 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!