Slovenský Skateboardový Pohár 2016 - info od organizátorov
Štvrtok 19. Mája 2016
Autor: Boardlife

0 komentárov

Slovenský Skateboardový Pohár 2016 - info od organizátorov

Rok 2016 prináša so sebou a aktivitu trojice chalanov. Marek "Mitch" Lovás, Tomáš "Hofi" Hofbauer a Jozef Filkus spolu s kamošmi prinášajú po niekoľkoročnej pauze SSP.... Slovenský Skateboardový Pohár.... viac o ňom v interview.

Po niekoľkých rokoch bez SSP ste sa rozhodli pokračovať v tradícii. Ako k tomu prišlo, čo bolo hlavným dôvodom, aby ste sa pustili do SSP 2016?

Mitch: Keď som začínal pred 12timi rokmi skejtovať, mal som pocit, že sú všetci okolo mňa pre ten skateboarding maximálne zapálení. Každá súťaž neskutočne žila. Keď som došiel na prvé SSP, bol to raj! Chodilo tam veľa ľudí, bolo tam veľa jazdcov, hecovalo sa, všetci sa bavili. Scéna na Slovensku podľa mňa nikdy nežila tak, ako vtedy. Nevravím že to bolo len kvôli SSPčku, ale určite to dopomáhalo k fungovaniu skateboardingu. Preto sme sa rozhodli túto tradíciu obnoviť. Chceme aby scéna žila tak, ako predtým. Chceme aby si všetci skejťáci, diváci, deti čo sa rozhodujú medzi kolobežkou a skejtom povedali, áno, toto má zmysel. Ja verím že slovenský skateboarding má pred sebou svetlejšiu budúcnosť.

Tomáš: Prišlo k tomu, skoro ako ku všetkému čo robíme, celkom spontánne. Minulé leto mi počas King of TLAK Dodo Filkus spomenul že by bolo super na Slovensku znovu obnoviť slovenský pohár. Na to som mu v sekunde odpovedal: „Ideme do toho! Spravíme to!“ Od vtedy sa tej myšlienky držíme a plánujeme SSP 2016. Hlavným dôvodom obnovy SSP je zvýšenie úrovne a navrátenie súťažnej atmosféry do slovenského skateboardingu.

Dodo: Bolo na čase, Slovenská scéna potrebuje nový impulz. V mojich očiach veľa ľudí stratilo motiváciu, lebo sa nič podobného formátu nekonalo.

LM, ZV, Šurany a KE. Čo ste zvažovali pri výbere lokalít a skateparkov, v ktorých sa bude SSP 2016 jazdiť?

Mitch: Chceli sme to nejako strategicky rozmiestniť po celom Slovensku a nechceli sme veľmi viac ako 4 zastávky. Skatepark na takúto akciu nemôže byť malý a musí tam byť vybudovaná nejaká základňa ľudí, ktorí sú ochotní nám s tým pomôcť. Rozhodovali sme sa medzi viacerými skateparkmi, napokon po komunikácií s domácimi a niekoľkých telefonátoch, mailoch, správach sme sa rozhodli pre tieto štyri mestá. Verím že sme sa rozhodli správne.

Tomáš: Prvým kritériom pri výbere skateparkov bolo aby sa SSP jazdil naozaj na celom Slovensku, takže západ, východ, sever, juh. Ďalším kritériom bola samozrejme samotná kvalita skateparkov a skateové zázemie v danom meste. Jedinou dilemou v sérii boli Šurany. Tento skatepark je do série zaradený kvôli svojej výnimočnosti a inakosti. Chceme, aby SSP 2016 vyhral jazdec, ktorý vie jazdiť všetko, nie len klasický streetcourse.

Dodo: Skateparky sme vyberali tak , aby bolo pokryté celé Slovensko. Každopádne sme brali dôraz aj na kvalitu a typ skateparku. Chceli sme totiž, aby každý pretek bol niečím jedinečný a víťaz celého SSP si to naozaj zaslúžil  a vedel jazdiť všetko.

V čom bude iný SSP 2016, oproti minulým rokom, keďže posledný SSP bol v roku 2012? Ako chcete zabezpečiť kvalitu?

Mitch: Iný bude v tom, že celú organizáciu v každom meste máme na starosti my, s tým že nám vždy budú miestni pomáhať. Tým pádom sa zachová jednotnosť a nedojde k nezhodám medzi mestami.

Tomáš: Staršie ročníky SSP poznám len ako jazdec a nie z organizačnej stránky, takže nemôžem objektívne posúdiť v čom bude SSP 2016 iný oproti minulým ročníkom. Pre nás je však tento rok kľúčové, že sa osobne staráme o organizáciu každej zo zastávok čo by malo zabezpečiť jednotnosť celej série. Myslím, že takto dokážeme predísť množstvu zbytočných komplikácií a nedorozumeniam. Kvalitu série sa budeme snažiť zabezpečiť našou dôkladnou prípravou, plánovaním a takisto spoluprácou s našimi spoľahlivými partnermi a sponzormi.

Dodo: Bude iný v tom, že máme vlastný organizačný team ktorí sa postará o všetko potrebné.

Čím prispeje SSP 2016 slovenskému skateboardingu, neobávate sa nízkej účasti jazdcov/divákov?

Mitch: Dúfam že ľudí príde čo najviac. Verím že sa ľudia na SSP tešia tak, ako sa tešili voľakedy. Verím, že napomôže navrátiť slovenskému skateboardingu späť svoju tvár a že tým motivujeme ľudí. A samozrejme dúfam že prinesie pozitívnu energiu ľuďom čo sa zúčastnia.

Tomáš: Verím, že sa nám podarí znova obnoviť závodnú kultúru a motivovať jazdcov v čo najväčšom progresse. Nízkej účasti sa neobávame.

Dodo: Každá akcia určite pozdvihne slovenskú scénu. A už strašne dlho tu nič podobné nebolo, tak verím v to, že účasť či už divákov ale aj jazdcov bude primerane vysoká.

Aká je myšlienka SSP 2016? Čo očakávate od SSP 2016?

Mitch: Myšlienka je jednoduchá. Nerobíme to pre seba, nechceme na tom zarobiť. Robíme to pre skateboarding a pre ľudí. Chceme aby to na Slovensku čo najviac žilo!

Tomáš: Myšlienka je zvýšiť úroveň slovenského skateboardingu. Dať jazdcom cieľ, o ktorý sa môžu snažiť.

Dodo: Jednoducho dobrý skateboarding, zábava a pozdvihnutie scény.

Povedzte nám niečo o jednotlivých kolách. Prečo práve tieto skateparky, ako sa bude volať konkrétny pretek, kto ho bude organizovať?

Košice: TLAKERS Skate Cup bude v Košiciach, kde skateboarding naozaj žije. Lokáli z TSC sú veľmi ochotní a chcú nám pomôcť ako sa len dá.

LM: Lipťák bol jasný. Je na severe a každý kto bol voľakedy v Liptovskom na súťaži vie, že je to tam skvelé. Tie akcie bývali legendary a tie afterky - neopísateľný tlak. Všetci skejťáci spomínajú na Lipťák len v tom najlepšom. Lipťák sme jednoducho nemohli vynechať. Zastávka sa bude sa volať THE CHILL Skate Cup.

Šurany: BONBON Skate Cup v Šuranoch asi zaskočí každého najviac. Veľa ľudí ani nevie že tam niečo je. Ogy tam pred tromi rokmi postavil veľký bazén, ktorý však má aj svoje streetové časti. Je to na západe a myslíme si, že víťaz Slovenského pohára by mal vedieť zajazdiť aj v rádiusoch. Bude to príjemné spestrenie SSPčka.

Zvolen: Finálový PICNIC Skate Cup bude vo Zvolene. Už dlhšie sme sa pohrávali s myšlienkou dvojdňovej akcie a finále SSP nám prišlo ako vhodná príležitosť. Do Zvolena všetci skejťáci chodia radi a spomínajú na kvalitný skateboarding a bláznivé afterky. Myslíme si že je to vhodné miesto na finále!!

Dodo: každá akcia/skatepark má svoju vlastnú atmosféru sponzorov sme preto vyberali aj podľa toho čo sa k ním hodí alebo ktorý skatepark je k ním najbližšie.

Ste trojica organizátorov, stíhate organizáciu, alebo vám niekto pomôže? Čo všetko obnáša organizovanie pohára a štyroch kôl?

Mitch: Poznáme sa už dlho a už sme spolu riešili niekoľko akcií. Ja s Dodom pracujeme a Hofi robí bakalárku, tak sme si celú organizáciu rozdelili na úlohy a každý má na starosti niečo iné. Veríme si a vieme, že keď má niekto z nás niečo spraviť, tak to spraví dobre. To je veľmi dôležité, musíte si veriť a vedieť sa na seba navzájom spoľahnúť. V každom meste nám budú pomáhať lokáli, za čo sme veľmi vďační. Je treba tomu obetovať svoj voľný čas . Musí Vás to baviť a nás to baví veľmi.

Tomáš: Sériu ako celok organizujeme sami ale určite by to nešlo bez lokálnej podpory: Ďuri Tury a TLAKERS z Košíc, Marek Konkoly a JUNKRIDE zo Šurian a takisto Paľo Sasko z LM.

Dodo: Sme už viac menej zohratá trojica. Máme to rozdelené na úlohy.   

Budú súčasťou pohára aj afterky, koncerty, aktivity v parku, alebo mimo neho?

Mitch: Cez deň sa bude čapovať pivo, grillovať, bude tam mnoho stánkov s produktmi, alebo vo Zvolene napríklad malé tattovacie štúdio. Večer bude bývať samozrejme afterka, ako sa na poriadnej skejtovej akcii patrí! Vo Zvolene dokonca chystáme aj malé hudobné prekvapenie, ktoré si však necháme ešte pre seba.

Tomáš: Po každej zastávke plánujeme Jägermeister afterparty a vo Zvolene na finále čaká divákov aj mnoho ďalších prekvapení.

Dodo: Určite sa môžete tešiť aj na program mimo SSP. A čo sa týka afteriek, tak každé mesto  má dlhodobú tradíciu dobrých kalieb.

Zabezpečuje si každé kolo organizátor sám, alebo sa staráte aj o to, aby mal pohár jednotnú „tvár“? Vzíde na konci pohára „Majster Slovenska v skateboardingu“?

Mitch: Snažíme sa o to aby mal pohár jednotnú tvár. Hlavnú organizáciu máme na starosti my, s tým, že nám bude pomáhať niekoľko ľudí. Jednotlivé značky/skateshopy zastrešujú cenami jednotlivé zastávky, preto sa aj tak volajú. Myslím si že je to dobrá vzájomná podpora.

Tomáš: Marek to vystihol, nie je čo dodať.

Dodo: Nepôjde ako ani o jednotnú tvár ako o snahu bezproblémového priebehu každého preteku. Každá zastávka bude mať určite svoje osobité čaro a bude jedinečná. Preto by budúci MSvS (ak ho tak môžeme nazvať) nemal vymeškať ani jednu.

Aké disciplíny a kategórie sa budú na SSP jazdiť, čo dievčatá?

Mitch: Budú sa jazdiť klasicky Jamy, besttricky, do toho nejaké LowCost diktáty. Nie sme proti myšlienke dievčenského jamu, ale asi nie je na slovensku dievčenská scéna rozvinutá natoľko že by to bolo možné. Ak však bude ochota z ich strany a dojde dostatok dievčat, nevidím v tom problém.

Tomáš: Na SSP 2016 bude ako hlavná disciplína streetstyle – kvalifikácia, semifinále, finále, (superfinále). Ďalšou disciplínou bude DC Best Trick ktorý sa pôjde o vecné ceny a prizemoney od firmy DC. Pomedzi hlavné disciplíny sa budú jazdiť známe LowCost diktáty – určí sa trik a kto ho dá ako prvý, vyhráva. Dievčenskej kategórii sme otvorení, záleží však od účasti slečien.

Dodo: Pôjde o klasické jamy a besttricky, ktoré budú okorenené Lowcost diktátmi. Ak by bola dostatočná účasť dievčat určite by sme pre nich vytvorili samostatnú kategóriu. A ak nie určite bude ich bodovanie zohľadnené.

Ako to bude s prihlasovaním a štartovným?

Mitch: Prihlásiť sa bude dať priamo na mieste a štartovnéby nemalo byť vyššie ako 3€.

Všetky ďalšie informácie o SSP 2016, pozvánky, výsledky, články, videá a fotky nájdeš na www.boardlife.sk, ale aj na facebook page SSP.

Slovenský Skateboardový Pohár 2016

  • 23.7. Košice - Tlakers Skate Cup
  • 6.8. Šurany - Bonbon Skate Cup
  • 20.8. Liptovský Mikuláš - The Chill Skate Cup
  • 9. - 10.9. Zvolen - Picnic Skate Cup (finále)

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: ssp pohár skate zvolen kosice surany lm

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!