Piatok 14. Decembra 2012
Autor: Boardlife, Martin Ondrej

0 komentárov

SPOTS projekt skate minibowlu – výmenník tepla na Ľudovej ulici v Košiciach

Na Slovensku čoskoro pribudne ďalší priestor, kam si môžu prísť zajazdiť priaznivci skateboardingu. V Košiciach, v bývalej výmenníkovej stanici na Ľudovej ulici vzniká priestor s dreveným mini bowlom. Pri tejto príležitosti prinášame interview s Ing.arch. Martinom Ondrejom, autorom projektu.

Kedy ťa napadala myšlienka, vytvoriť nejaký indoor priestor pre skate?
V rámci Ehmk 2013 beží projekt SPOTS , ktorý je zameraný na rozvoj komunitného života v okrajových častiach mesta, teda decentralizovať kultúru zo stredu mesta na sídliská. Na to využíva poloprázdne výmenníky tepla, ktoré predtým celé slúžili pre Teho (Tepelné hospodárstvo Košice). Novým riešením distribúcie tepla, sa technológia v týchto objektoch zredukovala, čím sa zredukovali aj priestorové nároky Teho. Keďže som tiež obyvateľom sídliska, tak som takúto iniciatívu uvítal.

Takže Ehmk Košice 2013 vypísalo súťaž na 4 podobné výmenníky. Na jeden, ten blízko bieleho domu, som predložil návrh aj ja, v spolupráci s Ing.arch. Petrom Pásztorom, ktorý ma v tejto veci zastrešil. Súťaž prebehla v roku 2010, kedy som bol ešte len Bc.

Od návrhu na papieri k realizácii je veľmi ďaleko. Ako cely projekt vznikal?
Vzhľadom na to že ide o objekt v budúcnosti slúžiaci verejnosti, podklady pre realizáciu vznikali par mesiacov, v konzultácií s rôznymi odborníkmi a s hľadaním kompromisov s Teho, s ľuďmi mesta, s ľuďmi zo SPOTS,  to všetko v prospech tohto projektu.  Ide o rekonštrukciu a zmenu funkcie objektu, v celkom zlom stavebno-technickom stave,  takže počas realizácie sa v takýchto prípadoch ešte často objavia nepredvídateľné okolnosti.

Kto realizuje výstavbu bowlu, aké bude maž rozmery, čo to stálo, z čoho bude?
Na realizáciu celého objektu bolo vypísané verejné obstarávanie, ktoré vyhrala firma PkB invest, tá zabezpečovala subdodávateľov ako sú napríklad Mystic Construction. Ja ako autor projektu a architekt som mal hlavnú požiadavku na dodávateľa bowlu a vonkajšieho ihriska, ktorý  musel spĺňať určité skills a referencie, teda som odporučil zopár firiem. Konečný verdikt vo výbere subdodávateľa na bowl mal PKB invest a som rád že po konzultáciách to má nakoniec MC čo ma celkom teší, keďže na Slovensku  to mohlo skončiť ešte všelijak.

Čo sa týka rozmerov, jedná sa o „mini“  bowl, teda od cca 1m do 1,30 m hĺbka s wallrajdom na jednej strane. Materiál je predpísaná preglejka z fínskej brezy, nosná konštrukcia drevená. Priestor bowlu má cca 5m na šírku a 10 m na dĺžku. Okrem neho bude k dispozícií aj flat o rovnakých rozmeroch 5x10m, podlaha riešená taktiež z preglejky.  Myslím, že bowl bude príjemná vecička obzvlášť na zimné obdobie. Pravdepodobne bude aj dosť rýchly, keďže priestor ponúkal limitované možnosti. Okrem týchto priestorov tam budú  samozrejme wecka a recepcia so zápultím a zázemím pre správcu. Pribudne ešte taká betónová plošinka s lavičkami, ktorá by mala byť zasadená okolo stromu. Je menších rozmerov, nemá ísť o skatepark, ale skôr ihrisko pre všetkých. Určite si tam aj skaters nájdu svoje miesto. Má to byť z betónu. 

Bude mať široká verejnosť prístup k bowlu, alebo je určený len pre skaters, bude sa v budove výmenničky konať aj nejaká skate session? Vieš nám priblížiť fungovanie priestoru s bowlom?
No projekt je na podporu komunitného života, takže určite áno. Projekt SPOTS je zameraný nielen na podporu kultúry ale aj na pohybové aktivity, príkladom čoho je aj tento výmenník na Ľudovej ulici. Priestor však bude slúžiť aj na rôzne kultúrne eventy  súvisiace s činnosťou vo výmenničke. Nebude len pre skaterov, ale tiež pre rôzne dance crew, zumba atd. Navrhovali sme tam aj wifi, takže určite tam budeš môcť zachillovať na fejkbuku :))) Bližšie info zatiaľ neviem povedať, táto otázka je skôr pre  investora, ktorým je mesto Košice.

Čo všetko ste museli, prestavať a zmeniť na budove, interiéri, aby sa tam dal zasadiť skate bowl?
Keďže ide o zmenu funkcie tak toho prebehlo celkom dosť, najpodstatnejšou bola prekládka horúcovodu mimo objekt, ďalej rozvody elektro, kúrenie, hygiena, uzavretie ešte funkčnej časti výmenníka do priestoru SPOTS a kopec ďalších technických a pre čitateľa nezaujímavých vecí...

Ako dlho trvala výstavba? Kedy by mal byt bowl hotový?
Výstavba začala tohto roku na konci leta, a malo by to byť hotové okolo šiesteho mesiaca v roku 2013.

Ako sa postavilo mesto k bowlu, bolo naklonene výstavbe? Čo všetko si musel riešiť, aby sa vybudoval bowl?
V podstate to bola súťaž, takže porota vybrala môj návrh a išlo sa.  Asi ich presvedčilo vtiahnutie skateboardingu do interiéru, takže pre budúcnosť spotu poprosím budúcich užívateľov aby sa čo najviac snažili koexistovať s obyvateľmi sídliska a správali sa s patričným rešpektom k okoliu.

Nejaké rady pre ľudí, čo by chceli mat bowl, resp. indoor halu vo svojom meste? Čo je podľa teba najdôležitejšie?
Prípad tohto výmenníka je dosť špecifický, môj návrh vzišiel zo súťaže. Takže už niekto iný vyvinul iniciatívu na vytvorenie priestoru pre takúto a podobnú náplň. Asi by som šiel na mesto a skúsil niečo predostrieť starostovi, alebo s ním aspoň na túto tému skúsil diskutovať.

Myslím, že takýchto návodov už bolo popísaných dosť, hlavná je iniciatíva, aby o vás ty čo rozhodujú o týchto veciach vedeli. 

Ing.arch. Martin Ondrej, www.fusioon.sk
Foto: Mystic Construction a Martin Ondrej archív

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!