Streda 04. Januára 2012
Autor: Wajo

2 komentáre

Sprievodcovia vo voľnom teréne, alebo ako neurobiť chybu

V marci roku 2010 som sa spolu s kamarátom vydal na freeride . Na Chlebe vo Vrátnej doline napadlo predošlú noc cez 50 cm čerstvého prašanu. Tak prečo nie? Do auta sme nahádzali dosky, obuli topánky a tesne pred odchodom som Eričkovi ukázal a vysvetlil ako sa robí s lavínovým prístrojom. On ešte chvíľu s ním pobehoval okolo a skúšal vyhľadať druhý pípak.

Naskákali sme do auta na pasekách pri servise a na poslednú chvíľu sme stihli kabínu na záverečnú. Na vrchnej stanici sme sa zahriali dobrou slivovičkou Weinerovka a začali sme šlapať za našou osvedčenou dolinou, kde sú tri či štyri žľaby, ktoré si môžeš vybrať, keď traverzuješ ponad. Nám sa nepodarilo traverzovať príliš dlho, pretože sme sa, v tak perfektných podmienkach, nechali zlákať asi druhým kotlom a už sme prášili nadol. Takýchto dní nebýva veľa za sezónu. Tí, ktorý Vrátnu dolinu poznajú, vedia že je to jedno z najlepších freeridových stredísk na Slovensku. V tento deň obzvlášť vynikajúce. Tak nad kolená prachu mäkkého ako perinka. Zhora nadol sme šli systematicky. Vždy po jednom cca po 300 až 400 metroch sme sa čakali a hlavne sme sa snažili nedostať sa do toho istého miesta spoločne. Vedeli sme, podľa počasia predošlých dní, že to môže sypať, tak sme sa snažili byť opatrnejší ako obvykle. Veď kto z nás jazdí s pípakom a systematicky sa čaká po 400 metroch?

Zjazdili sme takmer celý žľab. Úplne najlepšia lajna za celú sezónu. Tesne pred koncom, takých 150 metrov nad centrálom, som pocítil jemné trnutie doskou a v tom som zbadal dosky ako popraskali všade okolo mňa. Mal som z toho srandu, veď toľko krát som odrezal doskové lavínky a vždy som vyviazol s úsmevom a novou story. No tento krát bolo asi za sekundu po srande. Snehová vlna od chrbta ma zasypala po ramená a jediné čo som stihol, že som si kryl hlavu a rukami som si tvoril dutinu pre dýchanie. Tesne pred úplným zavretím do diery som sa snažil kričať o pomoc aby si Erik uvedomil, že je to vážne. V momente ako ma zasypalo, som ešte cítil ďalšie a ďalšie vrstvy snehu, ktoré sa stále sypali na môj povrch. Uvedomil som si že som asi hlboko a po dvoch minútach úplného vysilenia a kričania som si bol na 100% istý, že odtiaľto sa sám nedostanem. V diere je psychika veľmi dôležitá. Ide o každú sekundu a ak spanikáriš a silením si vydýchaš všetok vzduch, čo ti ostal, tak nedáš kamošovi, čo ostal na povrchu, veľkú šancu zachrániť ťa. Ja som si to uvedomoval, no prišli návaly beznádeje, ktoré vo mne vyburcovali snahu bojovať s tou prikrývkou, čo na mne ležala. Po asi troch takých návaloch som vedel, že sa nepohnem ani o milimeter, tak som iba kričal. To čo ti prebehne hlavou je fakt hnus. No a potom si pamätám už iba ako sa rozvidnievalo a ja som zrazu mohol dýchať, pretože tesne pred koncom pobytu v tej tmavej diere som dýchal, ale pľúca sa mi neplnili kyslíkom. 

Erik mi povedal, že sedím v tej jame už asi dve minúty a stále kričím, aby kopal, že sa mu to podarí. Bol som tam asi šesť minút zabetónovaný, no mne to pripadalo tak týždeň. Erik sedel úplne vyčerpaný vedľa mňa. Adrenalín nás veľmi rýchlo postavil späť na dosky a prášili sme do servisu. Dnes viem, že keby sme čo len detail podcenili, nemali pípaky a nesledovali počasie dni späť, tak už tento príspevok nenapíšem. No a na druhý deň sme počúvali cez vysielačku, ako sa horská služba snažila zachrániť dvoch Čechov iba o pár žľabov vedľa toho môjho. No jednému sa to stalo osudným.

No a dôvod prečo to píšem? Myslím, po mojej skúsenosti, že by sme všetci mali trochu vedieť o tom, kam ideme jazdiť a aké tam bolo počasie a s kým ideme na freeride. Na to všetko sú lavínové kurzy, ktoré organizujeme aj my vo Vrátnej, okrem iných činností. Vieme vám požičat sprievodcu, ktorý pozná terén a tie najlepšie žľaby. Ďalej vie a vyškolí vás s lavínovým prístrojom a pri zapožičaní split boardou vás zoberie na túru úplne mimo zjazdoviek a dosahu jazdcov, ktorým sa nelení si vyšľapať niekam ďalej od zjazdoviek, kde si dáte lajny, ktoré ešte nikto nejazdil na doske. Všetky info a aktualizácie www.raw-vratna.sk

Ponuka RAW-Vrátna školy, servisu:

Chcete sa naučiť lyžovať alebo snowboardovať? Naši kvalifikovaní inštruktori sú vám a vašim deťom k dispozícii 7 dní v týždni od 8.00 do 16.00.

Cena výuky: 16,50 € (1 osoba/ 1 hodina). Cena výuky s narastajúcim počtom hodín klesá.

Potrebujete si požičať lyže, snowboard, splitboard či skilapovú výstroj? To všetko a mnoho iného nájdete u nás vždy kvalitne vyservisované. Lyžiarsky  alebo snowboardový komplet: 13 € (deň)

Chýba vašim lyžiam, alebo snowboardom vosk, máte tupé hrany prípadne ryhy v sklznici? Služby nášho servisu sú vám k dispozícii či už na počkanie alebo do nasledujúceho dňa. Kvalita je našou zárukou. Malý servis lyží (brúsenie hrán zo spodnej a bočnej strany s podbrusom, stiahnutie ihly z prebrúsenia, štruktúra sklznice, voskovanie): 12,50 €

LAVÍNOVÝ PROGRAM:

Je program určený pre ľudí, ktorí sa pohybujú vo voľnom teréne v zimnom období a chcú sa naučiť niečo o lavínovom nebezpečenstve. Náš sprievodca vás naučí zásady pohybu vo voľnom teréne, chápať a čítať vrstvenie snehu a pracovať s lavínovou technikou. Toto a mnoho iného vám pomôže predísť nešťastiu, prípadne pomôcť priateľovi v núdzi.

Tento program môžete kombinovať s ktorýmkoľvek naším ponúkaným programom. Cena: 10 Eur/ osoba, vrátane zapožičania lavínovej techniky, minimálny počet účastníkov: 4 osoby, doba trvanie cca 2 hodiny.

Program sa prispôsobuje daným snehovým podmienkam a samozrejme fyzickým schopnostiam klienta, program sa dá flexibilne prispôsobiť aj Vašim požiadavkám.

SKIALPOVÝ PROGRAM:

Máte chuť uniknúť pred  stresom lyžiarskych centier? V spoločnosti nášho sprievodcu uvidíte tie najkrajšie zákutia prírody Malej Fatry. Ponúkame túryna lyžiach alebo na splitboardoch, môžete si zvoliť náročnejšiu túru alebo úplne nenáročnú prechádzku zasneženou krajinou.

Denný krátky program - je asi 3 hodinová túra v lokalite prispôsobenej Vašim požiadavkám a schopnostiam, v príjemnej spoločnosti nášho sprievodcu. Cena: 60 Eur pre 4 osoby, každá ďalšia osoba: 20 Eur. Zapožičanie skialpového výstroja: 9,50 Eur a splitboardu: 11,50 Eur.

Celodenný program - je túra cca 5-7 hodinová, či už pre náročnejších športovcov, ale aj pre úplných začiatočníkov. Najčastejšia lokalita je malofatranský hrebeň zo Snilovského sedla na jednu alebo na druhú stranu. Je spojená s príjemným posedením na vysokohorskej chate. Cena: 140 Eur pre 4 osoby, každá ďalšia osoba: 40 Eur. Zapožičanie skialpového výstroja: 15,50 Eur a splitboardu: 18,50 Eur.

Nočný program - je prechod zasneženou nočnou krajinou so zastávkou na chate s príjemnou atmosférou a doplnením pitného režimu po výstupe. Program vhodný aj pre začiatočníkov trvá asi 3 až 4 hodiny. Cena: 60 Eur pre 4 osoby, každá ďalšia osoba: 20 Eur. Zapožičanie skialpového výstroja: 9,50 Eur a splitboardu: 11,50 Eur.

SNEŽNICOVÝ PROGRAM:

Prejdite sa na snežniciach krásnou zimnou krajinou v oblasti Malej Fatry v spoločnosti skúseného sprievodcu. Táto nevšedná turistika mimo ruchu zjazdoviek je vhodná pre menej zdatných, ale aj náročnejších milovníkov zasneženej prírody. Zažite asi 3 hodinovú túru v lokalite prispôsobenej Vašim požiadavkám a schopnostiam, v príjemnej spoločnosti nášho sprievodcu.

Cena: 60 Eur pre 4 osoby, každá ďalšia osoba: 20 Eur, vrátane výstroja.

Viac na: www.raw-vratna.sk, 0903 528 535 

 

Hodnotenie:

Komentáre

2 komentáre
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!

ericek
ericek opatrnosti nikdy nieje dost a na jeden na zdravie tiez netreba zabudnut :)
Pridané: 12:38 05.01.2012
Macejko
Macejko Wajko akurát som dočítal článok, musím sa priznať ze doteraz som nedával nejaký veľký rešpekt, myslím strach nášmu jazdeniu na chlebe v žľaboch a to sa už ľudia odtiaľ nevrátili. Stala sa aj mne príhoda s lavínou odtrhla sa so mnou v žľabe kryha v priemere 5 metrov sypkého snehu na tu beznádej sa odtiaľ dostať asi nezabudnem, naberalo to väčšiu rýchlosť a bolo po srande, našťastie som sa zachytil na kosodrevine a zosypalo sa to bezo mňa. Čiže som obišiel ešte dobre. Pamätám sa s akou srandou som sa s tebou o lavíne bavil a keď si mi povedal svoj zážitok, pri predstave čo a ako sa mohlo stať, koľko šťastia si mal, mi skamenela tvár a som pochopil ze náhodne jazdenie skončilo. Treba sledovať počasie poriadne, rozumieť aký sneh padá, aký ma účinok v žľabe, aký lavínový stupeň hrozí a ideálne mať pri sebe nejakú techniku, myslím pipák a aj tak to není na 100 percent, ale to asi ani nebude, ale o tom je asi freeride.
Pridané: 02:47 05.01.2012