SVK SK8 BOWL 2 0 2 0 | zážitok druhý - Braňo Moravčík
Piatok 05. Júna 2020
Autor: Mat Rendek
Foto-video: Mat Rendek
0 komentárov

SVK SK8 BOWL 2 0 2 0 | zážitok druhý - Braňo Moravčík

Braňo Moravčík povedal, že to mám nazvať? „vstanie z mŕtvych“, alebo niečo také... Môj kamarát Jožko hovorí „...hm umrieť nie je také ľahké, neboj sa“, robil na pohotovosti a v sanitke, tak asi niečo vie.

Naposledy som fotil...nie inak … naposledy som videl naživo jazdiť Braňa v Nitre bazén na Klokočine. Fotil som to na film s takým čudným prístrojom (ako) zo starých čias, kde sa fotograf musí zakryť plachtou, chýbala už len horčíková prskavka aby sa storočná slučka uzavrela. Fotiť? skateboarding na „veľký formát“ je dosť úchylka, ani neviem či som jej hoden. Od tohto historického znásilnenia pretieklo veľa vody, koľko by si tipoval … ja tak možno aj 7 rokov … naozaj neviem. Braňo sa zmenil, dospel, ruky má ako Hulk, dobré spôsoby ostali, ba zlepšili sa, to ten dospelý život. Infekcia z nového žilinského sk8 parku spôsobila náš medzinárodný telefonát z Levíc až do veľkej Prahy, už bola koronka. Dám len záver „... veľmi rád som ťa počul“, no … a Braňo nehovorí do vetra, tak ma teda naozaj potešil, prekvapil. Braňo drží slovo a skateboarding sa ho drží tiež stále silno. Od dospelosti mu narástli nielen svaly, brada a dobré maniere, pribudli aj starosti. Takto sa deti menia na dospelých, keď si dáš dostatočný časový odstup uvidíš to ľahko. Dodiak z BB to povedal krásne „ … tomu ver tie jeho ruky, on môže holými rukami skejtové dosky štiepať“. V tých rukách vidíš čas, silu, odhodlanie, vytrvalosť.

Stáli sme v Malackách na tom zvlnenom betóne piati, zase raz traja vyhodňáre, ta … Preskočím to krásne, pre mňa až neuveriteľné jazdenie a teraz sedíme pod platanmi v stupavskom Koliesku. Chlapci a to jak, že ste všetci skončili v Trnave (otázka pre tých z ďalekého východu) … „no vieš … Trnava je posledná stanica kde sa dá vystúpi pred Bratislavou“. Tváril som sa že tomu rozumiem, stále sa mi to páči. Braňo sa spojil s Rudkom a majú betonársku firmičku. (snáď je to označenie správne) Pri stole ešte sedeli Dávid a Ondrej, jasné že všetci jazdili. Nikoho z nich som pred tým nevidel ani si s ním nepísal. Rudko a Dávid povedali, že moje meno poznajú ešte z čias tlačeného BL (vyhodňare trimu spolu...). Ondrej rozprával menej ako Braňo, takže skoro nič, zato jazdil ozaj fajne, mladý, šikovný. Všetci boli tak trošku odvar Ogiho, sú to HARD CORE alebo skôr „SRDCIARI“ skateboardingu. Trošku ma až mrazilo ako môže byť niekto tak silno zapálený do jednej …. povedzme to vulgárne „činností“. Keďže sú pomerne mladí tak sú aj moderní a na môj vkus až pričasto Rudko používal slovo komunita (alergiu som získal v USA, tam kde vraždili tých Komunistov, tam to slovo veľmi milujú). Títo chlapci sú naozaj motor a oheň slovenského skateboardingu. ROBIA NIEČO. Neskoro ale predsa, život ma naučil že je potrebné robiť niečo. Ešte predvčerom som nevedel že Braňo robí betónové sk8 parky, už vôbec sa mi ani nesnívalo že robí aj klasickú betonárčinu. Nevyhľadávam náhodne plánované stretnutia s cudzími, ak je tam však dobrá spojka ako Braňo a skateboarding, je to prínosné, sebecky pre mňa určite. Uvidel som ako Nová Generácia preberá opraty, robia niečo!

Skateboarding v „bazéne“. Malacky. Nemal som predstavu, trošku som sa povozil a inak čumel na Braňa. Včera som mal s Drewkom malú diskusiu, že čo a ako na Slovensku a čo ten náš skateboarding, že v Európe a vo Svete, to je úplne iná káva, na čo píšem čo každý vie … Videl som naživo najlepších z najlepších, hovorím o tých čo chodia na súťaže alebo aspoň na „sessions“. V Brixlegu, v Malmo, na Mysticu a čo ja viem kde ešte, nezabudnem na to. Videl som jazdiť Braňa v Malackoch, nezabudnem na to. Stále to je všetko také snové a nereálne. Si tak blízko ako sa len dá, aj tak sa to na teba nenalepí a nedokážeš to čo oni.

Braňo FS 5-0, FS FEEBLE na extension časti v Malackách. Naozaj som to videl??!! Ešte že mám obrazový fotografický dôkaz, kamera sa posrala a nebola, sorry snáď na budúce. Týmto by som sa rád oficiálne ospravedlnil za môj tragický timing, ktorý viedol k mnohým opakovaniam aj takýchto hard core trikov. Sorry Braňo, sorry Opi. Prirodzená evolúcia trikov bola veľmi podobná ako u Opiho. Braňo niečo skúsil a potom to tunoval ďalej a ďalej až to skončilo pri tom FS FEEBLE. Ach keby si videl ako to otáčal cez chrbát do bazéna, ešte aj teraz mi srdce zastane.

Na záver by som rád upriamil tvoju pozornosť na fotku disaster revert. „... urobím to ako Cabalero“ precedil Braňo cez bradu horského vodcu. Tak sa na to pozri a zhodnoť sám, ešte lepšie, SKÚS TO SÁM. Tá fotografia kde je celá mladá banda, tá je pre mňa najviac, to je ako sa moderne hovorí TIMESTORYTELLER. Je to veľká banda mladých skejťákov z Bratislavy, medzi nimi aj Félix Karásek. Najnovšia najmladšia generácia sleduje tú ktorá dnes preberá opraty. Držme si palce.

Ďakujem.

Mat Rendek

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: Mat Rendek Braňo Moravčík Moravčík bow malacky

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!