Universal Big Jump Exhibition 2015
Sobota 26. Decembra 2015
Autor: Boardlife
Foto-video: Partychvil
0 komentárov

Universal Big Jump Exhibition 2015

Už tradičná akcia v Žiline, už tradičné miesto, ale nové tváre, pestrý sprievodný program a kopec ďalšieho. To je skákanie v zime bez snehu, teda len s malým množstvom. Akcia s názvom Universal Big Air Exhibition sa odjazdila aj v roku 2015 a bola parádna.

Na námestí v Žiline stál znova dlhý rozbeh, ktorý končil kickrom. Za ním kúsok gapu, bezpečnostná sieť, ktorá bola otestovaná aj tento rok a za nimi už len obrovský vankúš, ktorý tlmil podarené a aj nepodarené pokusy riderov. Či bolo viac ustátych, alebo neustátych pokusov? Ťažko povedať, no bolo toho veľa, na čo sa dalo pozerať.

Počas dňa prebiehal tréning a následná kvalifikácia jazdcov. Do semifinále malo voľné miesto len osem najlepších doskárov a aj bambuskárov. Do Žiliny dorazila kvalitná poľská posádka bratov Wolakovcov (Kuba a Tomek), náš známy Piotr Tokarczyk, Filip Filípek taktiež z Poľska. Našu scénu zastupovali Matej Matys, Matej Dolník, Samo Jaroš, Boris Karolčík, Dávid Kordiak, Tomáš Ondrejovič, Samo Halka, Lukáš Pažický, Lukáš Droppa. Slušná to banda. Baby neboli, teda freeskieri mali Nanu, ale na doske sa žiadne neodvážila.

Prvé dve hodiny voľnej session ukázali, kto si prišiel vytočiť salto mortále a kto už skúsenosť s niečím podobným má. Vráťme sa do kvalifikácie. Chalani mali na ukázanie aspoň trocha ustátych trikov cca 2 hodiny, kedy stihli tri a viac skokov. Z hore spomenutých vypadávali: Matej Dolník, Lukáš Pažický, Tomáš Ondrejovič a Samo Halka. Každý z jazdcov si však jazdenie užil, niečo potočil a mohol sa ísť venovať kultúrnemu programu na trhoch. Do semifinále sa tak dostalo 8 najlepších. V ňom mali štyri pokusy na zaujatie a postup do finále.

Medzi jazdením prebiehal bohatý sprievodný a kultúrny program. Na pódiu vyhrávali, tancovali a zabávali sa Dj Ľudko Snovák, Balkan Sambel, Hip Hop Centrum Žilina, Seky, dokonca prišli aj Hafner, Beyuz a Zetzueta. Vyvrcholením kultúrneho programu bol pobehujúci chalan, ktorý sa stále niekam chystal, keďže mal na pleciach ruksak. Volajú ho Ego a pekne všetkým zaspieval. To bolo mobilov v ruke hore. Našťastie nebola treskúca zima ako po minulé roky, takže účasť nabitá. Kto mal chuť, dával si varené vínko a špeciality stánkov. Počas celého dňa bolo čo robiť a sledovať, stačilo prísť.

Vráťme sa k jazdeniu. To sa už rozohrievala semifinálová osmička. Štyri skoky, a bolo vymaľované. Filip Filípek zaujal štyrmi neodídenými trikmi, Piotr Tokraczyk to točil na frontflip, ale na postup mu to nestačilo, Samo Jaroš stále hľadal na nafukovačke strmý dopad, ktorý má ale doma. Nenašiel a tak nepostúpil, aj keď zaujal obrovský Double Backflip. Asi najväčším smoliarom semifinále bol Boris Karolčík, ktorý si kvalitne posral istý postup do finále. Po obrovskom, štýlovom a mega Double Backflipe už nezajazdil nič. Stačilo odísť jednoduchý frontflip, alebo niečo s prstom v nose. Boris si radšej dal 3x držku a mohol baliť veci. Postupovali: Tomek Wolak s hustou Fs 10 double, Bf japan ako oči. Kuba Wolak smega double Backflipom a stylo ródeom. Zo Slovákov to boli Dávid Kordiak s Fs 10 double a Supermanom. Druhým postupujúcim z našich bol Lukáš Droppa s netradičným japoncom v 36ke a 2xBackflipom.

Finálová štvorka známa, chvíľa pauzy, úprava trate, zahriatie sa nejakým tým čajom, alebo drinkom, trocha kultúry a mohlo sa ísť na to. Počas dňa sme stretli kopec kamošov z hôr a mesta a navnadili sa na prichádzajúcu zimu (ktorá ale stále neprišla). Dokonca prišiel aj Ryba, ktorý toto skákanie pozorne pozoroval. Išlo sa na finále. Tentoraz mali chalani a baba 5 skokov, z ktorých sa im dva najlepšie rátali.

Rozhodovanie bolo naozaj ťažké. No prvenstvo si odniesol Dávid Koridak - dvojité salto mortále bokom aj s grabom a ďalší double trik cez hlavu. Druhý skočil Kuba Wolak (PL) s obrovským 2x Backflipom a double rolom do nekonečna. Tretie miesto patrilo jeho bratovi Tomekovi s nádhernou Fs double 10 v riadnom štýle. Štvrté miesto bral Lukáš Droppa hlavne za stylo Backflip indy.

Finále riadne nadupané, chalani si dali záležať a predviedli špekulantské triky hodné fanatikov. Za najlepší trik dňa bol ohodnotený Fs 10 double od Tomeka Wolaka. A tak máme za sebou Ďalší úspešný ročník Universal Big Jump Exhibition, ktorý preniesol kvalitu jazdenia, skvelý sprievodný program (súťaž v tancovaní a jedení pizze) a niečo mála zo zimného športu v meste. Po vyhlásení víťazov vo všetkých dvoch kategóriách sa chalani rozpŕchli na afterku, ktorá bolo podľa zákulisných info taktiež vynikajúca. Dúfam, že sa v Žiline vidíme aj budúci rok.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!