V Afganistane majú ženy zakázané bicyklovať. Tak skejtujú.
Piatok 17. Apríla 2015
Autor: teodor
Foto-video: Jessica Fulford
0 komentárov

V Afganistane majú ženy zakázané bicyklovať. Tak skejtujú.

Afganská Moslimská Republika, skrátene Afganistan, je celkovo dosť v nepohode. Happy life si tam veľmi nejdú a vlastne sa tam väčšinu času nemajú vôbec dobre.

V rokoch 1980-1889 si totiž strihli konflikt s Ruskom, hneď na to si dali občiansku vojnu (sused vraždí suseda - dosť veľký prúser) a od roku 1994 tam na väčšine územia vládol Taliban. Skrátka, žiť by ste tam veľmi nechceli. 

Zliezol by si prosím láskavo z toho skejtu, než použijem bazuku?

Celý tento neblahý stav je asi pre bežného chlapíka dosť náročný. A ako sa vôbec majú jeho ženy? Nemôžu veľmi chodiť sami po uliciach, nemôžu až tak šoférovať a nemali by ani jazdiť na bicykli. Dosť blbé, ale ako im pomôcť?

Je kopec hnutí, zaoberajúcich sa právami žien v moslimských krajinách blízkeho východu, ale taká špekulácia, akú si dovolil Oliver Percovich, by asi nenapadla len tak niekoho.

Nie, nehovoríme o skejtovaní v šlapkách. Hovoríme o projekte Skateistan.

"Ženy tam nemôžu bicyklovať? Skúsme teda do krajiny importovať mrte skejtov, možno to tým náboženským fanatikom nebude vadiť. Alebo si to nevšimnú." povedal si Oliver.

Debilný, debilný nápad, poviete si. V moslimskom svete ľudí ukameňovali už aj za menšie prešľapy. Napríklad za to, že žena si dovolila držať v ruke mobil.  

Inak, vedeli ste, že v Afganistane majú lepší skatepark ako v Bratislave?

Čuduj sa svete, ono to vyšlo! Oliver prišiel do Afganistanu s projektom Skateistan. Rozdať afgánskej mládeži skejty, nielen chalanom, ale aj dievčatám, a pomôcť im cez skateboarding nájsť aj svetlé stránky života. A kým kopec chalošov v našich skateparkoch má vôbec problém odzdraviť babu - skejťáčku, v neziskovke Skateistan je až 45% dievčat. 

A očividne majú slabosť na topánky Fallen.

A tak pomáha skateboard, jednoduchá hračka z Ameriky, s ktorou prorok Mohammed nerátal, kultivovať spoločnosť na jednom z najpopletenejších miest na tejto planéte. Lebo pre ženy v Afganistane neznamená skejt len kickflip alebo shove-it, ale najmä získanie rovnocenného práva robiť v živote to, na čo mám chuť. Takoj!

Viac fotiek zo Skateistanu TUNIAK!

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!