Vans Shop Riot 2014 - tlak v Košiciach
Streda 21. Mája 2014
Autor: Teo Kuhn
Foto-video: Števo Kurilla
0 komentárov

Vans Shop Riot 2014 - tlak v Košiciach

Košice sú v roku 2014 centrom našej skateboardovej scény. V rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry tu nedávno vznikol luxusný streetspot Kulturpark, a okrem nášho najväčšieho borca Riša Turyho tu sídli aj náš najväčší skatepark Conrete Jungle. Práve tu sa tento rok konal československý Vans Shop Riot.

Vans Shop Riot

Trocha iný formát závodu, kde proti sebe stáli tímy štyroch jazdcov, reprezentujúce farby svojho lokálneho skateshopu. Ako všetci vieme, kamenným shopom sa u nás veľmi nedarí, a preto niektorí závodili za online shopy (streetmarket.sk), niektorí za zaniknuté shopy (R.I.P. KZN) a niektorí za shopy imaginárne (Tlakers aka 30 rumy). Napriek tomu sme však mohli vidieť celkom kvalitný skateboarding.

Akú-takú nádej Slovensku dáva práve tím R.I.P. KZN. Okrem malinkých sľubných skejťákov, ktorí ale budú musieť na svoj čas ešte počkať, potešil Frederik Ľupták. Tento 14 ročný chalan prekvapil slušnou vyjazdenosťou a bs 360 cez roh, aká sa u nás nevidí každý deň.

Medzi stálice scény sa ráta tím New Spirit. J-Var (Juro Vartík) robil rýchly crooked dohora mramorom alebo wallie do bs 50-50, a bol klasicky aj najlepšie oblečeným závodníkom. Veľmi dobrý ťah bol do tímu vziať mladú posilu v podobe Sama Lorenčíka. O tomto chalanovi sa povráva, že kdesi na streete vrátil 5-0 z dvanástich. Má sľubnú budúcnosť a dúfame, že bude odteraz robiť dobré meno tejto lokálnej slovenskej značke.

Priateľsky naladený (rozumej nonstop nadrbaný) Darkslide tím si priviezol nových mlaďasov Honzu a Štěpána. Najviac bodov však nahrali Peťo "Dohora" Mercell a Igor Hanečák. Peťo robil bs boardslide dohora a isto mal zábavu z ostatných skejťákov, čo ešte stále jazdia tyčky dole. Zvyšok Darkslide tímu pravdepodobne do Košíc dorazí aj na budúci týždeň. Po návrate do Čiech si uvedomia že si nepamätajú, či sa závod vôbec šiel a preto si to pôjdu overiť.

Tretie miesto sa ušlo teamu Streetmarket.sk. Janko Mihala dával pekný nollie fs heel cez roh, alebo bs lip z veľkej tyčky. Feri Daboczi natrénoval wallie cez pyro a Ruman Kentoš sa ukázal bs biggerspin flipom do transferu. Najväčšmi z tejto štvorice však ide dopredu Jiggy. Chytá stále väčší štýl a aj stále pretiahnutejšie graby. Napríklad benihanu alebo roastbeef von z rádiusu.

Chalani jazdili veľmi slušne a umiestnili sa najvyššie zo všetkých slovenských tímov. Okrem Jiggyho sú to ale všetko už starší jazdci, ktorí majú aj iné povinnosti a nemajú na jazdenie toľko času. Už ich mala z trónu dávno zosadiť nejaká nová generácia vrahov. Dúfame že iba neprišli, ale niekde tu existujú. Inak by mal totiž slovenský skateboarding sakra veľký problém.

O prvé a druhé miesto sa pobili české tímy Picnic a Streetmarket. Ľudskejší skateboarding predviedol Picnic. Napríklad Jiří Houka bol miláčikom publika. Okrem toho, že pracuje v bani, čo je Slovákom blízke, má nekonečný štýl, obrovské nollie bs 360 cez roh a nomináciu na besttrick za bigspinflip zo schodov.

Rišo Tury, jediný Slovák čo šiel za SM.cz, je naozaj borec. Sympatický je nielen jeho talent, ale aj motivácia a hec. Jazdci SM.cz by si totiž podelili prvé miesta aj keby sa nejazdilo na tímy. Mali dopredu vyhrané, a tak išli trochu na istotu. Za to však spravili show, v hadíku vracali triky tak tesne po sebe, až sa frajerkám ježili vlasy na krku.

Mimo jazdu potešil Lukáš Daněk olliečkom cez celý skatepark a Maxim Habanec ojedinelým bigspinheel do bs bora. Aj v tejto konkurencii ale hviezdil najmä Rišo. Keď si už pri best tricku na najväčšom raily ostatní posadali, Rišo, nevedno či pre domáce publikum, alebo pre tatka a mamku ktorí ho prišli pozrieť, posúval svoje hranice ďalej.  Nollie heel crooked. Na naše pomery naozaj Pán Trik a Rišo ho v ten deň na tyčke vrátil prvý krát v živote.

Streetmarket.cz sa teda vďaka Vansu čoskoro stretne s ostatnými európskymi víťazmi kdesi v Anglicku. Bohdaj aby doniesli čo najlepšie výsledky, chaloši jazdia naozaj európske pomery. My ostatní budeme zatiaľ doma skejtovať a dúfať, že ďalší ročník Vans Shop Riot pre zmenu vyhrá tím, kde budú traja Slováci a iba jeden Čech. Ha! 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!