Víťaz Tlaker of the Year : Inšpiratívny rozhovor s Igorom Hanečákom
Streda 17. Februára 2016
Autor: teodor
Foto-video: black bee, igor hanečák, bonbon
0 komentárov

Víťaz Tlaker of the Year : Inšpiratívny rozhovor s Igorom Hanečákom

Je super zistiť, že aj keď slovenský skateboarding nemá na ružiach ustlané, stále sa nájdu chalani, ktorí to majú v hlave na najlepšom poriadku. Medzi nimi žiari Igor Hanečák - zvaný Hanetlak - ktorý tento rok vyhral zásadnú súťaž Tlaker of the Year.

Aký je to pocit, vyhrať v takejto súťaži? Čím si myslíš, že si si to zaslúžil?

Tak ja som to extra popravde neregistroval lebo som mal kopec inej práce ale to prekvapenie na letisku pred odchodom do Barcelony na homeless trip Šablozubej čepice fakt potešilo a verím, že túto "rubriku" ľudia pochopili tak ako som to chápal ja a to tak, že tlaker je proste človek čo DRE, niečo proste robí, tie kalby sú len občasná zábava za účelom spoločného stretnutia skejťákov. 

Čo bol tvoj najtlakerskejší zážitok tento rok?

Popravde bolo rôznych zážitkov toľko, že by bolo nefér si vybrať len jeden. Keď si veci poriadne užívaš plným dúškom tak neporovnávaš, ale za spomenutie určite stojí Monument tour s Peťom Mercelom a partou po Juhoslávii, každá Darkslide tour aj King of Tlak s BonBonom, každá spoločná akcia so skejťákmi a tak. No a keď ťa chalani zoberú po rakve vo Zvolene do nemocnice na meno Juraj Vartík, alebo keď ideš v Sofii s Rišom na kalbu na skejtoch po diaľnici s lokálmi, to tiež stojí za to. 

Kto bol naopak pre teba Tlakerom roka? Hlasoval si? Ak nie, komu by si dal hlas a za čo?

Pre mňa každý, kto niečo tvorí, celá Spišská crew hlavne a parta v Trnave, všetkých pozdravujem a ďakujem im, že robia scénu takou krásnou a pestrou akou je, pre mňa to boli osobne Čeky a Rudko Rokošný, ktorý s Braňom Moravčíkom stoja za DIY Skate Depo v Trnave a stále plánujú viac a viac nového.

Aké vlastnosti by podľa teba mal mať pravý skejťák? A ako sa odlišuje od pravého Tlakera?

Slovíčka, slovíčka, slovíčka, každý nech proste robí veci kreatívne a robí ich srdcom čo znie ako gýč, ale kto pochopí, vie, že to je pravda. Proste nehejtovať zbytočnosti a radšej tvoriť vytvárať, meniť okolie k lepšiemu. A hlavne skejťáci by sa nemali nijak rozdeľovať, čo si na našej komunite vážim. 

Vieme, že máš aj mimo skateboardingu dosť aktivít. Čomu sa teda venuješ? Prečo to robíš?

No okrem vysokej je tu ešte študentské divadlo VYDI, kérky a art si môžete pozrieť na mojej stránke, ďalej projekt s tričkami "Nejebemnato" a handmade potlačami na podporu kreatívnych, dobročinných vecí, propagáciu a podporu DIY kultúry a takej nejakej mojej filozofie. Taktiež projekt "Know them?"  s osobnosťami kultúry, ktoré je treba si pripomenúť a brať si z nich inšpiráciu, keďže bežne sa v našej kultúre dostaneš k popovým pičovinám bez kúsku zmyslu a jediné, čo ľudia zo zahraničia poznajú zo Slovenska, sú videá typu fokumé, tukabel a podobne. Občas na odľahčenie nevravím nič, ale tvoriť si na tomto akúsi kultúru skôr poukazuje na našu inteligenciu.

Pripravujem veľký projekt ARTHA, kde budu zakomponované všetky projekty tak sa máte na čo tešiť. Taktiež pomáham organizovať koncept OZCity, ktorý by som chcel robiť na festivale "Tvoj štýl na lúke" v Nitre, kde sa budú propagovať OZetká a ich práce. Blíži sa magazín TRYorCRY a stáááále niečo nové. A hlavne ŠABLOZUBÁ ČEPICE a.k.a. "Does it look bad? Nevermind". V ňom bude aj naše video s Robinom Kale-om z Barcelony.

Ďalšie projekty ešte stále začínam, s Nejebemnato to bola aj zbierka pre bezdomovcov. Dúfam že to bude veľké a bude sa to rozrastať a príjmem každú pomoc. Inak stále niečo iné - proste tvoriť, vnímať, inšpirovať sa a byť zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete. Všetko sa snažím robiť s kľudom, lebo sa stáva, že zapadneš do práce na toľko, že zabudneš prečo ju robíš, preto všetko s mierou.

 

Čomu sa budeš venovať, keď doskejtuješ? Alebo keď prestane slúžiť telo?

Tomu čo teraz, stále to striedam, OZetko, projekty s tričkami, živnosť, umenie - maľba, socha, divadlo. Nevidím problém nejak rozbehnúť hocičo, čo mi napadne, jediný problém vie byť lenivosť a neotvorenosť mysle a s tým problém nemám. 

Kto je pre teba zo sveta Tlaker of the Year? Čo je najlepší profil čo si tento rok videl?

Popravde ani nestíham sledovať scénu, ako sa to v nej hýbe. Ale každá bazénová a kreatívna pecka poteší, Fletcher zabíja, Pedro zabíja, všetci drú no a Tlaker of the year? Každý, kto sa snaží začať aj tu v krajine niečo nové a udržať to...Dík Bonbonu a vrah je Mireček náš, ktorý to s Darkslidom robí kurva dobre a som veľmi rád, že som súčasťou. No a Peťo Mercell, ktorý by nemusel, ale rieši si skvelé projekty, ktoré sa oplatí pozrieť. Monument tour premiéra 25.2 Praha dojdi.

Nejaký odkaz pre čitateľov a pre slovenský skateboarding?

Robte veci tvorivo, majte z nich radosť, nevyhovárajte sa, nemyslite čiernobielo, buďte otvorení a vnímajte. A pre slovenský skateboarding? Myslím, že je na čase propagovať kreativitu a podmieňovať ľudí k stavaniu spotov miesto neustáleho opakovania toho, koľko Rumu sa kde vypije. Sranda je sranda, ale keď si toto pozrie rodič mladého skjetera, kúpi mu kolobežku.

"Go Veg, Cheers a vďaka!"

Igor

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: black bee igor hanečák bonbon

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!