Utorok 09. Augusta 2011
Autor: Petra Hotová

0 komentárov

Ako som bola na Dew Tour - Ocean City

Nie každý fanúšik extrémnych športov má možnosť zúčastniť sa freestylovej akcie svetových rozmerov. Mne sa pošťastilo a bez pochýb môžem skonštatovať, že išlo o najveľkolepejšiu udalosť v mojom živote. Preto sa rada podelím o zážitok a priblížim vám atmosféru Dew Tour, ktoré odštartovalo svoje pôsobenie v Ocean City, v Marylande.

OCMD je malé mestečko na pobreží Atlantiku, kde žije zhruba 7 tisíc domácich a niekoľko ďalších stoviek študentov, ktorí sa sem vybrali na lepšie časy (nie, že by sa im to podarilo :). Čo sa skateparkov týka, najzaujímavejší a najväčší sa nachádza na tretej ulici.

Pozostáva z obrovského bowlu obkoleseného jednou mini a druhou veľkou U-rampou. Park je vo výbornom stave, nakoľko je celý deň strážený. Cena vstupu je však na naše pomery jemne zarážajúca. Zajazdiť si môžete za 12 dolárov na deň a cez víkend za 15 dolárov. 

Ak sa chcete čľupkať vo vodičke, treba sa šľahnúť do oceánu, ktorý je vzdialený na 6 krokov od hociktorého miesta v OC. Treba si užívať vlnky pri brehu, čo dobre vedia všetci boogie- boardisti, bodyboardisti, skimboardisti a neviem akí iní boardisti. Surfingu praje až v neskorších mesiacoch, kedy sa vlny podstatne zdvihnú a nadobudnú výšku hodnú kvalitného jazdenia. Za iných podmienok miestni surfujú v iných častiach Marylandu, smerom na Baltimore.

DEW TOUR

Všetko sa zvrtlo veľmi rýchlo, o ničom sa nevedelo a aha! Šéfko sa ma pýta, či nechcem robiť na nejakých X-games, či kde to. Ukázalo sa, že ho nikto neoklamal, akurát to trošku pomotal :).

Tento rok sú naplánované štyri zastávky:
Ocean city, Maryland (21 – 24. Júl)
Portland, Oregon (11-14. August)
Salt lake city, Utah (8 - 11. September)
Las vegas, Nevada (13 - 16. Október)

Jedinečné pre  DT v Marylande nebolo len to, že sa celé odohrávalo po prvý krát v histórii na pláži, ale aj kombinácia skateboardingu, bmx a surfingu. Kvalitu podujatia sľubovali mená ako Shaun White, Andy MacDonald, Bucky Lasek, Pedro Barros, z bikerov Dave Mirra, Daniel Dhers, Jamie Baswick, mladý  Brett Banasiewicz a mnoho ďalších. Prípravy trvali zhruba dva týždne. Po meste zrazu neboli na svetelných tabuliach iba ceny krabov, ale aj príslušné info o podujatí. Plagáty boli vyvešané úplne všade, okrem iného aj na kostoloch.

DT sa odohrávalo na tzv. Boardwalku. Je to dlhá ulica, ťahajúca sa popri pláži, ktorá má nalákať turistov na míňanie ťažko zarobených dolárov. Nájdete tu tak zo tristo fastfoodov, obchodíky s rôznymi lukratívnymi značkami typu Hellou Kitty, alebo sa tu dokonca môžete odfotiť so spidermanom z Turecka. Nevyhnete sa ani nejakým tým surfshopom, z ktorých najznámejší je určite Quietstorm, podporujúci značky Quiksilver, Volcom, Billabong, Oneill, Hurley, Reef a pod.

V priebehu pár dní narástla na pláži obrovská konštrukcia, pozostávajúca z niekoľkých celkov: park; bowl; vert (plus tribúny); music stage a festival village. Jazdilo sa štyri dni a v ponuke bol: skate vert; skate bowl; bmx vert;  bmx park a surf competition.

ŠTVRTOK

Prišla očakávaná štvrtková kvalifikácia a naštartovalo sa v plnom prúde v podaní skate vertu. Organizátori sa rozhodli sprístupniť akciu každému oku a tak bol tento deň komplet free. Bolo vskutku zábavné pozorovať vystrašené výrazy niektorých náhodných babičiek :)

Postupne sa predstavilo 9 jazdcov, z ktorých najväčším prekvapením bol 14 ročný Mitchie „little tricky“ Brusco (Etnies; Almost skateboards; Skatebarn west). Pri neskutočných výškach na rampe v kombinácii s jeho detským výzorom sa rozum pozastavoval. Po prevedení 540 off the roll-in, 720, postúpil zaslúžene z prvého miesta. Celkovo postúpili ôsmi najlepší.

Podvečer prebehla kvalifikácia bowlu. Z celkového počtu 25 postupovali trinásti, z  prvého miesta to bol Sandro Dias (Red Bull, Oakley, Positiv Skateboards) a jeho 82,5 bodu. Backside 540 vysoko, vysoko možno ani nebol tak podstatný, ako jeho rýchla, dokonale prevedená jazda po celom bazéne.

 

PIATOK

V piatok sa niesol v znamení semifinále. Slniečko sa rozhodlo zavtipkovať a tak nám všetkým bolo znamenite hrejivo. Na obed sa teplomer vypeckoval na „príjemných“ 48°C, čo zrovna nie je ideálne počasie na jazdenie. Organizátori sa snažili udržiavať všetkých dostatočne pri vedomí a tak po celú dobu boli k dispozícii minerálky a samozrejme plechovice od hlavného sponzora Mountain dew.

Na obed sa pre zmenu začalo bowlom, kde nastúpila až 35 členná posádka. Už bolo cítiť zvyšujúcu sa kvalitu, predsa len sa bojovalo o postup do finále. Postupne sa predstavili známi to ľudia od B. Hatchella, cez O. Hassana až po P. Barrosu. Vygradoval to domáci Bucky Lasek (Element, Billabong, Independent, Vans...) z Baltimore, ktorý svojou treťou, finálnou jazdou nabudil nielen publikum, ale aj porotu. Trikmi ako back-to-back McTwist a air to fakie les twist na jednom z kritických úsekov bowlu si vyslúžil 85, 5 bodu, čo ho jednoznačne posunulo na 1. miesto.

Do sobotňajšieho finále postupovalo 10 najlepších:

1. Bucky Lasek *85.50
2. Ben Hatchell *84.00
3. Nolan Munroe *81.75
4. Pedro Barros *81.25
5. Andy Macdonald *80.50
6. Kevin Kowalski *79.75
7. Benjamin Galloway *79.25
8. Rune Glifberg *79.00
9. Omar Hassan *78.75
10.Ben Raybourn *77.50

Podvečer prebehlo semifinále aj vo verte. Ku kvalifikovaným sa pripojili ďalší jazdci, medzi ktorými bol napríklad aj Bucky Lasek; Ales Perelson; Pedro Barros a ďalší. Každý bojoval ako len mohol, ale postúpiť mohli iba siedmi. Z prvého miesta to bol opäť Bucky s frontside gay twist tail grab; backside 360 tail grab to fakie into; fakie to fakie 540 frontside gay twist to stalegrab. Do finále postúpili:

1. Bucky Lasek
2. Sandro Dias
3. Adam Taylor
4. Mitchie Brusco
5. Alex Perelson
6. Ronaldo Gomes
7. Pedro Barros

Nike 6.0 Expression Session

Schyľovalo sa k neskorému večeru a tým pádom aj k očakávanému surf contestu. Všetci samozrejme pochvaľovali nápad zapojiť surfing do programu, akurát sme si to viacerí tak celkom nevedeli predstaviť. Vlny boli malé, ale to nikoho neodradilo. Na pláži sa zhúkol dav ľudí, slnko zapadlo, rozsvietili sa lampy a mohlo sa začať jazdiť.

Bratia Evan a Eric Geiselman v konkurencii, po ich boku lokál z OCMD Vince Boulanger a na záver Colin Herlihey, surfér z Bethany Beach, Delaware. Každý dostal 10 minút, čakalo sa na najvyšší air a best trick. Rátali sa dve najlepšie vlny. Na poriadny rozbeh občas dopomohol skúter :)

Evan a Boulanger sa dostali do vedenia s dávkou najväčších a najčistejších airs a tak spoločne postúpili do finále, kde každý dostal nových 10 minút. Po zaznení klaksónu Evan vyšiel jednoznačne ako víťaz. V prvej runde odišiel huge frontside slob, ktorý bol zároveň ocenený ako Best Trick a tak si zarobil 1 000$. Ukončil to massive frontside air reverse na poslednej vlne, čím zinkasoval Biggest Air award.

      SOBOTA

Sobota sa niesla v znamení finále v bowle. Od začiatku do konca bolo na čo pozerať, čo je asi pochopiteľné.J Postupne sa predstavili všetci v štyroch jazdách, najlepšia sa rátala. Do superfinále postúpili prví piati a tu už išlo do tuhého.

Od začiatku do konca to bol 16 ročný brazilčan Pedro Barros, ktorý strieľal 540 – variácie a štýlovo prechádzal celý bazén neuveriteľnou rýchlosťou. S 85,63 zobral domov prvé miesto. Bucky Lasek ponúkol obrovské frontside rodeo, ktoré mu vynieslo 84 bodov a druhé miesto. Ben Hatchell naháňal bonusové body za dokonalú jazdu „bez bŕzd“. No pads, no shoe, no problem! Jeho dokonalé McTwistIndy Kickflip boli jedni z najlepšich trikov dňa a celkovým výkonom si vyslúžil tretie miesto.

1. Pedro Barros *85,63
2. Bucky Lasek *84,00
3. Ben Hatchell *81,63
4. Andy Macdonald *80,13
5. Nolan Munroe *77,38
6. Omar Hassan *77,25
7. Rune Glifberg *76,75
8. Ben Ryabourn *73,13
9. Benjamin Galloway *72,75
10. Kevin Kowalski *67,76

Na záver dňa ste si mohli vychutnať 2 free koncerty. Odštartovali The cool Kids a pokračoval Kid Cudi, ktorý prilákal nielen nadšencov DT. Hromada ľudí pod pódiom, tak asi bolo dobre :)

NEDEĽA

Počasie sa opäť rozhodlo zaštrajkovať, tento krát v podaní dažďa. Schyľovalo sa k búrke a tak sa celý areál vrátane všetkých stánkov musel vyprázdniť. Tým sa odštartovalo nekonečné čakanie, ba dokonca sa uvažovalo o presune podujatia. Pôvodne bol naplánovaný štart o druhej poobede, v konečnom dôsledku sa však začalo jazdiť až okolo siedmej večer. A keď sa aj začalo, tak sa vlastne nezačalo lebo po rozjazde opäť spŕchlo a bolo treba poutierať rampu. Ale kto čaká, dočká sa a tak aj bolo.

Finále vertu odštartovalo vo veľkom, všetci boli silno vyhecovaní a nikto sa nešetril. Očakávaný bol najmä nástup Shauna Whita, nakoľko to bol prvý deň, kde sme ho mohli vidieť jazdiť. Súťažiaci sa rozdelili do dvoch skupín po päť, každý mal dve a dve jazdy, vždy sa rátala lepšia. Opäť zabodoval mladý Mitchie, ktorého publikum doslova burcovalo k výbornému výkonu. Posledná jazda mu však nevyšla a po páde sa musel uspokojiť s výborným šiestym miestom.

Do superfinále šli piati najsilnejší. Pierre-Luc Gagnon s 87,75 bodmi nastavil latku veľmi vysoko, o čom by vedeli rozprávať Adam Taylor; Pedro Barros a Shaun White. Varial 540  od Taylora; endless back-to-back bangers od Barrosa a ani obrovský heel flip to frontside od Shauna neprekonali jeho skóre.

Potom však prišiel na scénu Lasek a dával kombo za kombom. Vrátane fakie to fakie 540 a McTwist 540 získal 88.5bodu, čo ho vyšvihlo na prvú priečku. Bola to jeho posledná jazda v superfinále takže už len ostávalo čakať, čo vykúzli „Dew Cup šampión“ Gagnon. Kúzlil, ale nevykúzlil a tak pred odznením klaksónu všetci vedeli, že víťazom sa stáva domáci Bucky.

Celkové poradie vyzeralo nasledovne:

1. Bucky Lasek
2. Pierre-LucGagnon
3. Shaun White
4. Pedro Barros
5. Adam Taylor

Ak vás zaujímajú bmx, určite si naštudujte oficiálnu stránku http://www.allisports.com/dew-tour, kde nájdete aj kompletné výsledky z jednotlivých dní, zbierku fotografií a videí. Ja by som len poznamenala, že sme vo finále bmx-vert mali české zastúpenie v podaní Jána Valentu, ktorý celkovo skončil na perfektnom siedmom mieste.

Ahojte. Petra.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!