Streda 31. Augusta 2011
Autor: Kristián

0 komentárov

Ako to vidí - Milan "Dróty" Purdeš

Dnes vám prinášame novú rubriku s názvom – ako to vidí. V nej si budeme spovedať našich a dúfame, že aj zahraničných snowboardových jazdcov. Prvotinu odpaľuje jedna z legiend, snowboarder, waker, opravár a hlavne skvelý človek, ktorých je čoraz menej, - Milan Purdeš prezývaný aj Dróty.

Ahoj Dróty, ako sa máš tieto dni?
No nazdar :) Mám sa celkom dobre, akurát sa dávam dokopy po wakovej akcii, ktorú sme robili na Zlatých pieskoch a chystám sa na pár dní domov na divoký východ.

Čo si robil celé leto?
Vieš že už ani neviem, vždy sa niečo deje. Ale ako každé leto wakujem, cestujem, pracujem, občas nejaká tá kultúra. Behám popri tom po celom Slovensku a cca. 2,5 mesiaca som bol pracovne vo Fínsku. A uvidím čo ešte stihnem, ale rád by som ešte skočil na dvoje wakeboard preteky v Chorvátsku a možno nejaký surfing v Portugalsku, alebo Dánsku.

To je zaujímavé, takže vo Fínsku si robil na vleku. Opíš nám trocha robotu, život vo Fínsku a niečo zaujímavé.
No jo na vlekoch pracujem už 10 rokov a posledné dve letá som strávil vo Fínsku. Mám tam na starosti wakeboardový vlek v menšom snowboardovo/wakeboardovom stredisku Ukkohalla, 200 km od polárneho kruhu. A čo sa týka toho života, tak ten je v celej Škandinávii super. Teplé letá (aj keď trošku kratšie) a dlhé studené zimy. Ľudia sú super, vždy zapálení preto čo robia, zvedaví, pohodoví a veľmi zábavní. Necítiš tam také mamonárstvo a závisť, nikto sa nepreteká v tom čo má, ale čo dokáže.

A Fíni sú špeciálne naturálni ľudia, milujú svoju prírodu a strašne veľa času dokážu stráviť len tak s kamošmi pri jazere, v lese pri pive a chytaním rýb. Čo sa týka mojej roboty, tá je celkom komplexná. Starám sa o to aby vlek fungoval po všetkých stránkach, či už sú to zamestnanci, technika, alebo marketing. Žiadne stredisko vo Fínsku by nemohlo fungovať bez príjemného prostredia pre zákazníkov, plne funkčného vleku s kopou prekážok a rôznych akcii. Takže mam roboty až až ;)

Okrem snowboardingu sa venuješ aj wakeboardingu. Jazdil si túto sezónu viacej?
Pravdupovediac ani nie . Mal som na jar prasknutú kľúčnu kosť, tak to trvalo chvíľu kým som to prestal cítiť. Vo Fínsku som sa dosť jazdil na 4kolke a skatoval v miničku. A od kedy som doma tak mam stále niečo na práci – akcie, pokazené vleky a tak.

Ozaj a čo tvoje zranenie ruky?
Ideš na páku ? :) Ruka je už celkom ok , ale mám pocit že tých 8 šrúb v ruke nemá čo robiť. Tak momentálne zvažujem že pôjdu von ... uvidíme.

Druhé miesto na Majstrovstvách Slovenska 2011 vo wakebaordingu, ktoré sa konali pred nedávnom v Košicich, je pre teba úspechom?
Vyhrať sa to samozrejme dalo, ale už som si trošku odvykol od nášho vleku a jazdu som išiel dosť neplánovane, čo prišlo hehe. Ale ináč nie som veľmi motivovaný pretekať sa na SR a ČR. Vždy je pre mňa výzva jazdiť niekde vonku s naozaj nabúchanými jazdcami, trošku stresu nech sa človek hecne.

Leto ešte nekončí a zima nezačína. Kam sa chystáš ešte wakeboardovať?
No ešte budem určite behať medzi Košicami a Bratislavou a plus tie dva spomínané preteky na Krku a Poreči.

A čo snowboarding? Hintertux opening?
No to je celkom skoro . Ja zvyknem končiť na vode až koncom októbra – začiatkom novembra, tak ešte neviem. Rád by som si dal aj čas na regeneráciu a oddych. Uvidíme.

Žúrky a baby?
No nemám rád klubové vypekačky pre dopotených smažkárov. Kludne si nechám ustreliť dekel, ale musí byť vhodná príležitosť a spoločnosť. A tak sa mi zdá že tých báb je nejako veľa všade, a to si ešte nebol v Helsinkách :)

Organizoval si prvý ročník wake pretekov v Bratislave GSO 2011. Ako ho hodnotíš?
Akcia bola super. Rozpočet sme mali minimálny, pretože sme to chystali dosť neskoro, ale aj tak si myslím, že bolo veľa muziky za málo peňazí. A atmosféra bola pre mňa veľmi pozitívna, ľudia sa hecovali, povzbudzovali a večer riadne zabávali. Určite budeme pokračovať aj budúci rok a ak všetko vystrelí správne tak určite dotiahneme aj nejakých profíkov zo sveta.

Príprava na zimu? Beháš, cvičíš, chlasceč?
Wakeboard je myslím dostatočná príprava na zimu a jeseň mám ešte motorku. Ale určite si dám aj nejaké to behanie a tak. Predsa len je lepšie byť kondične pripravený, ako potom tráviť čas na kopci v bufete!

Viac fotiek Milana "Drótyho" Purdeša nájdete v ::: GALÉRII :::

Tvoji sponzori na novú sezónu?
Na to som zvedavý aj ja. Snb biznis sa nám tu trošku rozpadáva, vďaka nájazdu českých a poľských e-shopov. Ľudia sú čoraz lenivejší ísť sa pozrieť do lokálneho shopu a nakupovať na SR. Ale ak pôjde všetko po starom tak ostanem jazdiť za Sportex, Billabong, Von Zipper, Santa Cruz, SP bindings a leto Hyperlite.

Pripravuješ dačo prevratné? Triple backflip?
Určite niečo pripravím, hlavne aby bolo snehu. Ja rád budujem ihriská ďaleko od zjazdoviek, tak dúfam že sa podarí postaviť niečo fanaticky extrémne a bude sa rotúvať a kotrmelcovať o 106.

Ako ti pomáha wakeboarding pri jazdení snb trikov a opačne?
Sú to veľmi podobné športy. Určite ti pomôžu v orientácii vo vzduchu a kondične.

Cez leto tráviš voľný čas väčšinou vo Fínsku a v zime v Mikuláši a pritom si z Košíc. Vyhovuje ti takýto život mimo domova?
Zatiaľ áno, mám vďaka cestovaniu strašne veľa kámošov a keď sa mi niekde nepáči, tak mám vždy kam ísť. Ale keď budem mať dôvod niekde ostať tak sa kľudne usadím.

Ozaj kde a čo študuješ?
Študujem diaľkovo v LM Bankový management.

Chceš byť bankárom????? :D
To nie ale musíš poznať svojho nepriateľa :)

Plánuješ nejaké preteky na zimu? Organizovať, jazdiť?
Jazdiť áno , na Slovensku skôr nie. Jedine že by vystrelila motyka a niekto by dokázal postaviť niečo kvalitné. Áno som vyberavý, nedám si vŕtať koleno za 5 korún. A čo sa týka organizácie, tak určite by som rád oživil Skoč sy! v minimálne takej kvalite ako sme ho zanechali, ale to je otázka financií...

Holduješ metalu a tvrdšej muzike. Odporuč 3 kapely na dobrú noc.
Ja holdujem čo sa týka hudby strašne širokej škále žánrov ale keď chceš metal tak:

  • The Haunted
  • Soilwork
  • Black Dahlia Murder

Ok tak top 5 kapiel všeobecne?
Desmod, Gladiator, Elán, No Name, Imt Smile a Mr Saxo beat :D

Obľúbený recept na jedlo, čo si varíš sám?
Rád varím hocičo (žiaden junk food) len musí byt dobrý nápad a pre koho, nerád varím sám pre seba.

Obľúbená fínska baba?
Ja mám obľúbených Fínov: Janne Ahonen a Juha Kankkunen.

Kde a ako vznikla prezývka Dróty?
Dróty vznikla niekedy na strednej, keď mi silou mocou nejakú chceli dať a prečo práve toto netuším, ale pracujem s drôtmi a káblami, tak sa to aj hodí.

Kde všade si robil vlekára?
Vlekara som začal robiť v Košiciach a potom čo Štefan Olšavský vtedajší cappo vleku zdrhol do Japonska tak mi na pár rokov ostal na krku celý, potom som bol v Dánsku a Fínsku a trošku občas vypomôžem aj v Bratislave.

Slová do vetra?
Do vetra by sa nemalo cikať. Ja len môžem odporučiť :D A keď niečo k jazdeniu, tak mládenci a dievčence otvorte oči sledujte svoje okolie a hľadajte možnosti, vyhýbajte sa ľuďom a veciam čo vás brzdia, tešte sa z dobrých vecí.

Viac fotiek nájdete samozrejme v ::: GALÉRII ::: aj fotky z Fínska, wakeboardingu a snowboardingu.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!