Ako vychádzať s rodičmi, ktorí nie sú nadšení pre skateboarding
Utorok 17. Augusta 2021
Autor: Miloš Ogurčák

0 komentárov

Ako vychádzať s rodičmi, ktorí nie sú nadšení pre skateboarding

Dovoľte aby sme vám týmto článkom predstavili nášho staronového redaktora. Dlhšie žijúci v zahraničí postavil betón na jazdenie na skateboarde od Ríma až poza severný polárny kruh a od Barcelony po Izrael kade tade tu a tam. Budúci rok sa vracia žiť na Zlovensko a najradšej by skateparky staval iba tam. Teda tu:

Biblia skateboardingu vychádza od roku 1981 a tento rok oslavuje svoje štyridsiate narodeniny. V časáku je teraz kopec zaujímavých článkov o histórii skateboardingu. V jednom z posledných čísel je jeden skvost, ktorý keď som si prečítal, hneď som vedel že ho musím preložiť a podeliť sa s vami milí čitatelia o jeho obsah:

Autorom je skejťáčka Bonnie Blouin a článok vyšiel pôvodne vo februárovom čísle v roku 1988, no vyzerá úplne presne tak, ako keby bol napísaný včera. Bonnie skončila tragicky, kedy si v roku 1995 zobrala vlastný život. Jej mladší brat Blaize, ktorý bol fenomenálny pro vo verte, sa zabil počas autonehody niekoľko rokov neskôr. Text som mierne upravil do dnešnej podoby, no názvy trikov som ponechal pôvodné, čím sa aj skúsenejším čitateľom môže vynoriť otázka: Čo je to za trik? Článok vyzerá nejak takto:

Každý mesiac dostávame kopec listov do detí, ktoré sa pýtajú ako majú vychádzať s rodičmi, ktorí nechápu ich potrebu jazdiť na skejte. Niektoré z nich nemôžu lebo nemôžu, zatiaľčo iným to nie je dovolené jednoducho preto, že „zlatko, je to príliš nebezpečné." Nedostatok rodičovskej podpory je z môjho pohľadu oveľa väčší zločin ako ktorákoľvek reštrikcia zo strany policajtov, susedov a podobne. Najsmutnejšie z celej tejto nekonečnej ságy je množstvo talentu, ktoré je potlačené rodičmi, ktorí odmietajú pochopiť, že skejtovanie je niečo viac ako fáza, alebo otravná aktivita.

Mamina perspektíva

Mamy sú zvyčajne hlavnou brzdou skejtovania v rodine. To je hlavne preto, že keď bola mama tínedžer, skateboarding nebol nič a ešte sa len začínal rozvíjať. Teraz, z jej dospelého statusu a nekonečnej múdrosti, myšlienka na jazdenie po ulici a nie to ešte ollie na obrubník, alebo dokonca railslidu na lavičke (railslide je pôvodný názov triku boardslide), je nepredstaviteľná. Keďže mama nevidela skateboarding keď bola mladá, v jej flexibilnejších rokoch, môže jej prísť zložité pochopiť, že celé street plants, ollies, wallriding sú niečo iné ako rozbitá brada, odrené kolená, alebo zlomené nohy.

Inak povedané, keď mama pozerá z okna, nebude si myslieť, „Janko robí indy nose picks oveľa lepšie ako včera," pretože jej pochopenie akéhokoľvek triku pravdepodobne neexistuje. Moja vlastná mama, ktorá zažila každodenné jazdenie u nás na dvore, stále nevie rozoznať medzi frontside a backside. Takže, všetko čo mama okom neskejťáka vidí, je že stále padáš. V jej očiach tesne unikáš smrti.

Otcova perspektíva

Tato je zvyčajne viac v chille, keďže bol v mladosti vystavený modrinám a odreninám počas športu. Znova, keďže skejtovanie zrejme nebolo časťou jeho mládežníckych aktivít, jeho pohľad je podobný mame: „Veď sa na tom zabiješ." Otcovia majú ten strašidelný názor, že JEDINÉ športy sú futbal, basketbal, hokej a akýkoľvek iný šport, v ktorom on osobne v mladosti exceloval. Preto, možno ti toleruje tvoje skejtovanie, no zvyčajne prichádza s tvrdeniami ako: „Nedostaneš štipendium kvôli skateboardingu," alebo „Neviem prečo si prestal jazdiť na kolobežke aby si sa vozil na tej veci." Poznáš to, má to stále na špičke jazyka.

Double trouble

Ak si myslíš, že to máš zložité, skús si teraz obuť ženské topánky. Fakt, že je rok 1988, sotva prekáža mame a otcovi myslieť si, že skateboarding je mužský šport, ktorý prinesie degradáciu ich malej dcéruške. Možno vyzeráme chlapčensky, keď sa flákame s partiou mladých ľudí. Naše zodreté kosti nevyzerajú veľmi dievčensky. Naše tričká pripomínajú papierové tašky napchaté pomarančami. Sú aj horšie veci, napríklad drogy, krádeže, alebo vandalizmus. Môžeš si myslieť, že rodičia budú radi, že sme atléti namiesto tučných celulitídnych blobov bez budúcnosti. Štrikovanie a háčkovanie nie je pre každého.

Vychádzanie s mamou a otcom

Komunikácia s rodičmi je jediná cesta, ako toto napätie zmierniť a vyhnúť sa ďalšej konfrontácii. Neviem, či si si všimla, no mama a otec na teba zvyčajne vyskočia v stresových momentoch. Napríklad keď prídu domov z práce po hodinovej ceste keď stáli v zápche, keď nestíhajú na schôdzku, alebo keď sa neúspešne pokúsili opraviť zariadenie, na ktorého opravu potrebujete odborníka.

Tieto momenty musíš vycítiť. Počkaj, pokiaľ budú rodičia kľudnejší. Opýtaj sa ich, či môžeš ísť s Jankom jazdiť novú rampu. Najpodstatnejšie, musíš si vybrať bežný, pokojný čas a povedať: „Hej, potrebujeme sa porozprávať." Opýtaj sa ich, čo presne im vadí na skateboardingu a počúvaj ich pohľad.

Prirodzene, spomenú veci, s ktorými nesúhlasíš, ale zostaň cool. Hovoria z pohľadu rodiča a je na tebe, aby si to odľahčila. Nepokaz to zvriesknutím niečoho drastického na svoju obranu. Akonáhle začneš dupať nohami a kričať: „nezaujíma ma, čo si myslíš!", bitku si prehrala. Nebudú s tým súhlasiť.

Choď za nimi s hrdosťou, hovor jasne a s presvedčením. Daj jasne najavo, že to je pre teba dôležité a očakávaj pravdivé odpovede. Rodičia zvyknú odstreliť podobné situácie vetou typu „som tvoja mama a povedala som nie." Nenechaj to zájsť do tohto bodu. TO znamená, že sú nahnevaní a v strese. Nechaj to tak a počkaj pokiaľ sa ukľudnia a až potom to vytiahni znova. Máš pravo vyjadriť svoj postoj.

Keď zistíš, aký je postoj tvojich rodičov, prevráť to na svoju stranu. Začni s ich dôvodmi pracovať a vyjasni si ich. Ak povedia, že skateboarding je nebezpečný, povedz im o chráničoch a prilbe, o technikách padania a podobne. Ak povedia, že to je príliš drahé, ponúkni sa že si na to zarobíš.

Ak máš zlé známky, alebo tvoji rodičia nemajú radi tvojich kamarátov a to, ako sa obliekaš, budeš to mať o to ťažšie. Zvyknú použiť tieto veci proti tebe. V tomto prípade im budeš musieť dokázať, že skejt s tým nemá nič spoločné. Je na tebe, aby si na ich negatívne dôvody reagovala pozitívnymi odpoveďami. Tak sa nebudú mať o čom hádať.

Ďalší krok je vysvetlenie, čo všetko pre teba skateboarding znamená a prečo. Nevedia, aké to je urobiť tweaked air z jump rampy. Nevedia prečo ťa to pokúša, deň za dňom, naučiť sa nové triky a cítiť dosku pod nohami. Musíš im to povedať.

Skejtovanie je viac než šport, je to spôsob života. Zostaň pri tom. Tvoji rodičia to skôr, či neskôr pochopia, tak drž svoju bradu hore a skejtuj s hrdosťou.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: skate rodicia milos ogurcak skateboarding

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!