Audi Snowjam 2016 na Špindli bol prudko nenásytný!
Pondelok 28. Marca 2016
Autor: Sára Belová
Foto-video: Mat Rendek
0 komentárov

Audi Snowjam 2016 na Špindli bol prudko nenásytný!

Počas minulého týždňa prebiehalo v Špindlerovom mlyne, ČR, posledné kolo FIS svetového pohára a zároveň už deviaty ročník tohto sick eventu – Audi Snowjam 2016. Na akcii nechýbalo z každého rožku trošku, takže to boli opäť príjemne strávené dni na svahu aj mimo neho.

V piatok po príchode privítanie s otvorenou náručou v media office, ubytovanie sa na skvelom socialistickom hoteli (milujem české dedinky), nejaké jazdy a prezretie trate. Tá vyzerala dosť dobre a mnohým riders urobila radosť. A riders... Bolo ich naozaj dosť aj napriek tomu, že ten istý víkend prebiehali ešte ďalšie dva svetové eventy. Po poslednom tréningovom dni v piatok, boli štartovacie listiny plné a v sobotu štartovalo kvalifikáciu dohromady 24 girls a 48 guys. Ale ešte späť k piatku. Večer bola samozrejme pripravená after, na ktorej nechýbal napríklad Akvamen a spol, a hrali čo to dalo. Zopár #nenasytnychpolikaciek – čo môžeme označiť za hashtag tohto víkendu – sa postaralo o dobrú zábavu. Ale keďže všetko má byť s mierou, všetci a áno naozaj všetci riders túto piatkovú párty vynechali. Nečudujem sa, vstávanie o 7am, bolo asi dosť dobrým dôvodom, ale všetci ostatní „bežní smrteľníci“ sa zabávali aj na ich počesť.

V sobotu ráno nás už Oskar nevítal, no našťastie počasie #podmrakmi bolo to najhoršie za celý deň. Privítal ma zato ale Korka aka lev a banán v jednom, ktorý čuduj sa svete, na piatkovej párty nebol tiež a od skorého rána pripravoval tie svoje banániky a uhorky pre všetkých ľudí. Keďže bol event posunutý o jeden deň, v sobotu sa štartovali kvalifikácie. Prvé išli ladies, pričom prvých šesť postupovalo priamo do nedeľného finále. Štartovala aj naša Zuzka Medlová, no po prvej jazde s pádom na hlavu, síce druhú jazdu nakoniec odišla, tak či tak skončila na 15.mieste.

Mužské kvali boli rozdelené na dva heaty a bolo naozaj príjemné vidieť tam po dlhšej dobe aj slovenskú krv aka mladý Dávid Kordiak, ktorý sa síce do semifinále nedostal, ale umiestnil sa v jeho kvali heate na 14.mieste. Každopádne z každého heatu postupovalo dohromady osem jazdcov, pričom prví traja priamo do finálne a zvyšní piati do semi. Z prvého heatu boli priamo vo finále Max Eberhardt (CAN), Rowan Coultas (GBR) a Chris Corning (USA). Z druhého  heatu si postupy do finále vyjazdili Jonas Boesiger (SUI), Eric Beauchemin (USA) a Jamie Nicholls (GBR). Antoine Truchon (SUI), Simon Gschaider (AUT), Tim-Kevin Ravnjak (SLO), český bratm Dušan Kříž (ktorému samozrejme celý BL držal palce), Philipp Kundratitz (AUT), Janne Korpi (FIN), Nuutti Niemela (FIN), Ryan Stassel (USA), Ville Paumola (FIN) a Billy Morgan (GBR).

Po kvalitných kvali náš večer čakal ešte Snicker best trik, kde štartovali väčšinou jazdci, ktorí nepostúpili do finále či semifinále. Až na jeden veľmi, veľmi nepríjemný pád, kde chalana dávala dohromady záchranka, ale našťastie ho „poskladala“ a všetci sme si vydýchli, bol hodinový jam naozaj skvelá show. Prispela k tomu aj Zuzka Medlová, ktorá si svoje nepostúpenie do finále nahradila výhrou v best tricku za čisto prevedené backside rodeo. Z chalanov si the best trick zabili Kanaďania Max Eberhardt a Graig Gouveloos za svoje triplíky. Boli naozaj pekne namiešané. Čo ďalej? After a zábava… No, príchod na after bol síce o niečo neskôr, ale aj tak mal člověk trochu pocit, že vošiel do blázinca v divočine. Hneď na druhý deň som si aj prečítala, že to malo svoje opodstatnenie a tak tomu „dobrému dedkovi s cukríkmi“ asi všetci ďakujú.

Každopádne je to o Snowjame a tak späť k podstate a do nedeľného semi + finále! V semi boli dosť veľké prekvapenia – napríklad Kanaďan Antoine Truchon či Fín Nuutti Niemelä, ktorí boli v mojej mysli vlastne už vo finále, do neho nakoniec nepostúpili. Nuž, nie každý deň je sviatok a tak nakoniec do finále postúpila táto fantastická štvorka - večne vysmiaty (a to je čo povedať keďže je z Anglicka) Billyho Morgana, Nuuttiho krajania - Fíni Janne Korpi a Ville Paumola a Amík Ryan Stassel.

Vo finále mal každý tri heaty, pričom išli všetci za sebou - prvé ladies, potom chalani. Zo žien štartovala šestka v zložení - Šárka Pančochová (CZE), Isabel Derungs (SUI), Silvia Mittermueller (GER), Jessika Jenson (USA), Katie Ormerod (GBR) a Karly Shorr (USA). Počas finále sa našťastie nestalo nič vážne – teda okrem vážnych trikov – a prisadnutia vlastného zápästia v druhej jazde by Eric Beauchemin z USA. Ten nakoniec odišiel všetky tri jazdy, no záchranári ho samozrejme poriadne obviazali – veď čo keby náhodou…

Overall bola trať podľa všetkých riders pripravená vždy úplne super, taktiež k tomu prispeli až tri dni tréningov. Samozrejme bol však podľa väčšiny skok dosť malý a nemohli sa teda poriadne vyblázniť– tomu sa ale bohužiaľ tohtoročnú zimu v našich končinách nemôžeme vyhnúť, kdeže Perinbaba má zjavne na práci pletenie a tak… Snáď už to ten budúci rok dopletie a bude sa konečne venovať tomu čomu sa má.

No a asi by sa zišli víťazi a celkový víťazi, že? Aj keď som to už písala hneď v nedeľu po závode, poradie Audi Snowjamu 2016 bolo nasledovné:

Ženy:

  1. Nestarnúca Silvia Mttermueller (GER)
  2. Malá ale šikovná Katie Ormerod (USA)
  3. Superžena Šárka Pančochová (CZE)

Muži:

  1. Jamie Nicholls (GBR) – ktorému sadla trať pretože jazdí prevažne raily a bol vôbec prvý angličan, ktorý vyhral kolo svetového pohára odjazdil napríklad 270 out + melón, na skoku odišiel bs 1260 na čistotu a čiastočne jazdil na switch
  2. Chris Corning (USA) – líder celkového FIS svetového poháru jazdil v tento deň v žltom drese a odjazdil napríklad 270 boardslide 270 out, blunt 450 out a na skoku si doprial switch backside 1260 mute
  3. Billy Morgan (GBR) – ktorý sa neprestal usmievať a odišiel boardslide 270 out alebo čistý zarotovaný bs triple 1440 tail na pohodu

No a celkový víťazi FIS svetového pohára pre rok 2016 sa po sčítaní všetkých sumárov stali – zo žien Jamie Anderson, ktorá však tento závod vynechala, takže sme jej gratulovali v našich predstavách. Z mužov to obhájil mladý Chris Corning, ktorý si ten svoj glóbus pekne prevzal a všetci mu patrične zatlieskali.

Čo viac? Všetci si sestersky a bratsky (nie #nenasytne) rozdelili krásnych 1 200 000 českých kačiek, dali pár rozhovorov, potľapkali sme sa po pleciach so všetkými kompetentnými a zhodnotila som, že táto akcia bola svojho formátu jediná v Česku túto sezónu. Je to celkom smutné, no aj na Slovensku okrem Snowboardfestu to už nie je extra terno. Snáď nás ešte čakajú lepšie časy čo sa contestov v týchto našich končinách týka. Z týchto pochmurných myšlienok ma už ale vytrhol „môj“ meďáčik, ktorý som pekne poprosila aby naštartoval a ja sa dostala na pohodu do Prahy. Vykonal, fu.

Audi Snowjam 2016 – jednoducho opäť skvelo zvládnutý event., ktorý snáď o rok oslávi svoje okrúhle 10. výročie!

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: medlova audi snowja snowjam

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!