Utorok 12. Februára 2013
Autor: Marek Jača
Foto-video: Marek Kikinder, Momo
0 komentárov

Baba Cup 2013 - aj na západe sa jazdí

V sobotu 9.2.2013 sa v lyžiarskom stredisku Pezinská Baba konal už piaty ročník legendárneho preteku Baba Cup Bratislavskej župy. Baba cup už piaty rok organizuje oz Slovak Skate a je zatiaľ jediný závod, ktorý sa odohráva v Bratislavskom kraji. Preto sa nesie skôr v takej domácej atmosfére.

Pre tento rok si organizátori prichystali nový systém závodu. Pretekári bojovali o postup do finále formou vyraďovacieho pavúka. Prvý pretekár dal trik a druhý musel dať lepší. Jedno kolo sa išlo na tri pokusy. Tak stačilo dať dva dobre triky a postup bol jasný. Takto sa išlo až do semifinále.  Vo finále sa potom šlo na päť trikov.

Toto celé sa odohralo na jednej platforme, na ktorej boli umiestnené tri prekážky. Prvá bola dobre známa lomená bedňa, na ktorú bol nájazd spredu. Vedľa nej bol 7 metrový street rail a bedňa v tvare hokejky. Na obidve prekážky bol street nájazd, kde si jazdci naozaj museli poskočiť. Takže žiadne teplé našuchávačky na prekážku, ale street. Prípravu prekážku mal na starosti Marek (Aktiv) Jača (F-S construction), spolu s chalanmi, ktorí jazdia na PK Babe. Chlapci sa poriadne narobili, keďže týždeň pred akciou v okolí Bratislavy boli 10 stupňové teplá. A aký bol teda samotný priebeh?

Súťaž bola otvorená pre snowboard a freeski. Jazdci za štartovné sedem euro dostali celodenný skipas, cigánsku na hlad a smäd hasili plechovkami Red Bullu. Do závodu sa nakoniec prihlásilo 16 snowboardistov a 14 lyžiarov. Nežné pohlavie zastúpili iba dve baby na doske a jedna lyžiarka, ktorá nakoniec nejazdila. Po iné roky bolo viac jazdcov, ale štyri akcie na našom malom Slovensku v jeden deň a mega prachu na strednom si tiež pripísali podiel na nižšej účasti. Nevadí. Aj tak sme mali viac jazdcov, ako býva na pohári.

Aké triky padali, nemá zmysel popisovať, lebo vieme aký je štandard Blchu, RRka, Šimka, Kalužáka, Dropu a ďalších. Po celý čas však najviac diktoval Blcha a RRko. U lyžiarov to bolo dosť podobné, ale aj tu padol niekedy poriadny trik v štýle. Medzi semifinále a finále sa jazdili best tricky pre obidve kategórie zvlášť. Tieto best triky, ale nemohli jazdiť finalisti. Ostal tu priestor pre vyradených a títo mohli zabojovať o 40€. Na snowboarde to zabil Lukáš Kalužák s BS180, switch nosepress, 360 out na raili. Na lyžiach si dal mega 270 transfer do grindu na bedne Dominik Prno a best trick bol jeho. Taktiež si zajazdili aj baby a Barbora Gavlíkova si odniesla slúchatka ARIEL7 za grind, tailpress, bs180 out na lomenej bedni.

A finále? Boli v ňom traja snowboardisti, ktorí ho jazdili so štyrmi lyžiarmi. Kvôli hladkému priebehu najprv štartovali lyžiari, ktorí išli o 3 a 4 miesto. Potom sa pustili traja snowboardisti. A nakoniec zase lyžiari, ale títo išli o 1 a 2 miesto. Veľký súboj zvádzal Blcha s Romanom Rothom. Tomáš Dropa im nestačil a nejako mu to prestalo padať. Takže Blcha lietal svoje 270 do fr bora a raz aj 270 von. Roman zase predvádzal jeho jibbing v štýle. Videli sme aj legendárne nollie do bs tailu a 270 von. A dal to potom aj na switch. Rozhodcovia hlavne hodnotili štýl a čistotu triku. Preto bolo treba prejsť celú prekážku. Podobný priebeh mali aj lyžiari a porota sa zhodla takto. 

1.miesto a 100€ si bral Roman Roth, 2.miesto a 70€ si odniesol Maťo Blcha Blaško a 3.miesto a 40€ si zarobil Tomáš Dropa. U lyžiarov bol na 1.mieste a 100€ získal Viktor Jašica, 2.miesto a 70€ získal Paľo Praženica a 3.miesto so 40€ išlo Patrikovi Fischerovi. Chalani taktiež dostali aj vecné ceny a pomaly sa pobrali domov.

Veľká vďaka patrí Bratislavskému samosprávnemu kraju, ktorý dlhodobo podporuje organizáciu adrenalínových športových podujatí, Tatra banke a Lyžiarskemu stredisku Pezinská Baba. Taktiež ďakujeme partnerom Volkl snowboard a www.headphonez.eu za vecné ceny. Red Bullu za plechovky a tete za cigánsku. Organizátori akcie oz Slovak Skate a F-S construction vám všetkým veľmi pekne ďakujú.

PS: Platforma ostáva a bude sa k nej pripájať park podľa snehových podmienok. O chod parku sa budú starať miestny lokáli v spolupráci s Aktivom (F-S construction) a tiež budú pomáhať pri tréningoch mládeže, ktorá sa bude chcieť niečo nové naučiť. 

SNB:

1. miesto: Roman Röth
2. miesto: Maťo "Blcha" Blaško
3. miesto: Tomáš Droppa 

SKI:

1. miesto: Viktor Jašica
2. miesto: Paľo Praženica
3. miesto: Patrik Fischer 

Best Trick a baby: 

SNB: Lukáš Kalužák
SKI: Dominik Prno
Baby: Barbora Gavlíkova

Text: Marek "Aktív" Jača, Foto: Marek Kikinder, video: Momo

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!