Sobota 15. Januára 2011
Autor: Michaela
Foto-video: Michaela Chlebanová a Roman Crkoň
0 komentárov

BEO 2011 - hviezdy vo hviezdnom štýle

Burton European Open, Laax, ďň číslo 7. Nemožné sa stalo skutočným a po dlhých prísľuboch slnečného dňa sa to meteorológom podarilo. Teda myslím predpovedať správne. Slnko nám nad hlavami svietilo už od rána a postupne nás vyzliekalo do mikín a tričiek. Nepohol by sa ani obláčik na oblohe, kebyže nám nad hlavami celý čas nelietali dve helikopotvory. Tento originálny nápad organizátorov mal ušetriť sily riderom a poskytnúť im viac času na regeneráciu. Asi na meetingu chýbal zástupca zelených, pretože EKO to veľmi nebolo.

10 mužov a 6 žien predviedlo v troch runoch nekonečne dlhý zoznam impresívnych trikov. O malom progrese sa už hádam ani nedá hovoriť, pretože ten skáče míľovými krokmi napred. Medzi babami si zlatú trofej ulovila Jamie Anderson jazdou bs tailslide, millerflip, tailblunt to fakie, sw bs to 5-0, v quartri bs alley oop, a veľkými skokmi prešla s bs 360 mute, fs 360 melon, bs 180 japan. Jamie sa vďaka tejto výhre posunula na post lídra Swatch TTR a získala pozvánku na pretek World Snowboarding Championships v Nórsku, usporiadavaný legendou Terjem Haakonsenom. Za ňou sa už tretí krát po sebe usadila na druhom mieste domáca riderka z Flimsu Sina Candrian, ktorá vypálila na kickroch back-to-back 360 a fs 720. Na tretie miesto sa prebojovala Jordie Karlinsky z USA nasledovaná Silje Norendal, Ty Walker a Urskou Pribosic.

Potom ale prišli na rad muži. Každý z nás čakal, že to bude peklo, ale to čo sme dnes videli nebolo skutočné. To bol určite len hangover z párty predchádzajúcej noci. Je to proste nereálne a bodka. Čo si pomyslíte, keď vám niekto povie, že práve videl kvantá čisto odídených jázd ako bs double rodeo 9, cab doublecork 1080, doublecork 12 a dokonca cab 1440 indy? Správna odpoveď znie, že si máte dať radšej mrkvu a prestať chlastať.

Tak to dnes ale naozaj vyzeralo, keď sa na štart postavila 10tka najlepších. Nórsky pretekár Roger Kleivdal, ktorý sa prebojoval cez prekvalifikíciu aj kvalifikáciu to roztočil vo veľkom štýle v quarterpipe sw bs 7, na skokoch fs 900, sw bs 9 a bs 9. Že mu to na prvé miesto nebude stačiť mu dokázal Chas Guldemond jazdou haakonflip v pajpke, bs 1080, double bs rodeo 9, cab 10 late cork. Ten si pozíciu lídra udržal celé kolo, pretože ani Seb Toutant jazdou bs 1080, double bs rodeo 9, a sw 9 ani perfekcionista Seppe Smits - cab 7 v quarterpipe, fs 720, cab 12, cab 10 ho nepremohli. Podarilo sa to až nám dobre známemu Peetu Piiroinenovi jazdou - cab 7 v quartri, bs 10, bs rodeo 9, cab 12

Keďže sa Hitchovi Hallerovi, Seb Tootsovi, Ethanovi Morganovi, Svenovi Thorgrenovi a ostatným nepodarilo nazbierať v ťažkom slopestylovom kurze dostatok bodov, vyzeralo to, že sa situácia z minulého aj predminulého roka bude opakovať a na stupeň víťazov sa postaví Peetu znovu. To však ešte nikto nevedel a úprimne povedané ani nečakal, že jeho fínsky kolega Roope Tonteri na nás v poslednom kole vybalí jazdu: pivot 270 out na schodoch, bs 360 nose bonk na lopte, alley oop 50-50 na mailboxe, obrovský gap to boardslide na lámačke, bs 720 mute v quartri a na skokoch cab 900 indy, bs double cork 1260 nasledovaný neuveriteľným cab 1440 indy (!) Sám Roope svojej výhre nevedel uveriť ("Here in laax at the BEO, everything is so amazing, and winning today is like a dream"), pretože podľa jeho vlastných slov sa mu 1440 podarilo odísť len raz.

Týmto predbehol lídra o neuveriteľného 0.25 bodu. Na tretie miesto sa preskákal Chas Guldemond, ktorému tretia jazda nevyšla v hornej sekcii úplne dobre a tak nám ukázal na skokoch neuveriteľne dlhé method airy. Tak ako Jamie Anderson aj Roope Tonteri si domov odnáša 15 000 USD a Ticket To Ride na World Snowboarding Championships.

Zajtra je posledný deň tohtoročného 12teho ročníka BEO, počas ktorého je finále HP mužov a semifinále a finále žien, do ktorého nastúpi aj Šárka Pančochová! Dnešným dňom je kategórii slopestyle koniec a BEO nám ukázalo, že nikomu nič nedá len tak zadarmo.

Pripájame aj mini interview s Klaudiou Medlovou, z jej dojmov po odjazdení záverečnej jazdy na BEO 2011.

Klaudia: „Do Laaxu som prišla z Prahy so Sportovni Akademiou. Akciu celkovo hodnotím ako veľmi vydarenú, super organizácia a o riderov bolo parádne postarané, stále sa niečo dialo. Počasie nebolo moc vydarené, pršalo bola hmla, sneh bol strašne mokrý a ťažký, tak to niekedy robilo problém aj pri nájazde. Na finále to bola úplná pecka, konečne vyšlo očakávané počasie a už sa zabíjalo. Jazdci, ktorí sa dostali do finále nemuseli chodiť hore lanovkou, ale boli vyvážaní vrtuľníkom. Ja som sa do finále bohužiaľ nedostala, padla som pri oboch jazdách hehe :)“

BEO Slopestyle baby:

1.Jamie Anderson (USA)
2.Sina Candrian (SUI)
3.Jordie Karlinsky (USA)
4.Silje Norendal (NOR)
5.Ty Walker (USA)
6.Urska Pribosic (SLO)

BEO Slopestyle muži:

1.Roope Tonteri (FIN)
2.Peetu Piiroinen (FIN)
3.Chas Guldemond (USA)
4.Seppe Smits (BEL)
5.Ethan Morgan (GER)
6.Roger Kleivdal (NOR)
7.Mark McMorris (CAN)
8.Sven Thorgren (SWE)
9.Sebastien Toutant
10.Christian Haller

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!