Štvrtok 13. Januára 2011
Autor: Michaela
Foto-video: Roman a Michaela
0 komentárov

BEO 2011 - súťaž naberá na obrátkach, Klaudia v slopestyle

Doobeda sa v Laaxovskej superpipe bojovalo o postup do finále v mužskej kategórii. Staré známe tváre cerili zubiská spod prilieb a vôbec na sebe nedali poznať, že sa do neskorých ranných hodín točili na beaty od Frediho Kalbermattena v miestnom Indy clube. Ale späť k semifinále, do ktorého nastúpilo 42 bojovníkov. Prvý krát sme tak mali možnosť vidieť v akcii pozvaných riderov ako Kazu Kokuba, Luke Mitraniho, Markusa Kellera, švajčiarsku legendu Giana Simmena plus celú radu fínskej a nórskej armády.

Nikto sa nešetril a tak sme mali možnosť vidieť veľmi vyrovnanú a technicky náročnú jazdu pri každom z finalistov. Zoznam bol dlhý a miest na postup len desať. Už v prvom kole si zasadol na post lídra Peetu Piiroinen jazdou fs 720 mute, cab double cork 1080 mute, lien air, bs 9 mute a fs 540 na konci rampy. Toto vedenie si udržal, až kým v druhom kole nenastúpil Arthur Longo a svojou jazdou cab 720 mute, fs 9 tail grab, bs 540 mute, fs 1080 tail grab si zaistil prvé miesto v semifinále. Za nimi si svojou jazdou fs air, bs 9 mute, bs double cork 1080, cab 7, fs 7 zaistil tretiu postupovú priečku fínsky jazdec Markus Malin. Jazdou alleyoop, fs 9, fs 7, cab 1080, bs air presvedčil Kazu Kokubo rozhodcov, že aj on patrí do prvej desiatky.

Za nimi sa zaradili ešte Benji Farrow, Iouri Podladtchikov, Scotty James, Ilkka-Eemeli Laari, Markus Keller a Jan Scherrer. Ďalšia legenda na snehu Xaver Hoffman bral celú vec s ľahkosťou a jazdil viac pre pobavenie divákov pričom využíval svoju obrovskú kreativitu.

Po napínavej dráme nás čakala dráma ešte väčšia, keď o druhej začalo semifinále slopestylu žien. Počasie sa ani za svet nechcelo umúdriť a tak to mali baby ešte o kúsok ťažšie. Zubaté slnko natopilo hornú vrstvu snehu, ktorá pri silnejúcom vetre okamžite zamŕzala a pod doskou to celé nepríjemne vibrovalo. To by nebol jediný problém, ale na miestami zľadovatenom snehu sa ťažko odhadovala rýchlosť pri nájazde na kickre. Najčastejšou chybou teda bol pristávanie príliš do dopadu a následný nedostatok rýchlosti pred druhým a tretím skokom.

Baby sa s týmto faktom vyrovnali naozaj hrdinsky aj keď nechýbalo veľa pádov. Poďme ale pekne od začiatku. Prvou z 19tich štartujúcich bola Slovinka Urska Pribosic, ktorá si už prvou jazdou zaistila postupovú druhú priečku. Američanka Jamie Anderson potvrdila svoju top formu jazdou fs tailslide na schodoch,fs 360 na lopte, half cab 50-50 fs tail na lámačke, alleyoop 180, na kickroch - fs 360 mute, bs 360 a rovný mute air.

Svojou jazdou na kickroch fs 720, bs 360, fs 360 nás prekvapila Charlotte Van Gils pochádzajúca z Holandska - paradoxne najrovinatejšej krajiny sveta. Okrem toho sme mali možnosť vidieť aj fs rodeo v podaní Silje Norendal a obrovský cab 540 v podaní Enni Rukajärvi. Práve Enni bola mojou veľkou favoritkou na postup do finále, ale ani jej sa nepodarilo ustáť dopad na skokoch v prvom ani druhom kole.

Mladá Ty Walker (víťazka slopestyle aj half-pipe juniorov tohto týždňa) zabojovala a rozhodcovia ju ocenili skóre dosť vysokým nato, aby uzavrela šesticu postupujúcich. Veľkým očakávaniam čelila Šárka Pančochová, ktorej prvá jazda nevyšla úplne stopercentne. V druhej mala veľmi sľubne rozbehnutú prvú časť trate, (50-50 180 out na schodoch, fs 180 na lopte, nosepress na lámačke, fs air v quarterpipe - všetko vo veľkom štýle), a dostala sa s bs 360 cez prvú líniu skokov, fs 360 cez druhú, keď sa po dopade zdvihla červená zástavka označujúca pád. Pri tom pohľade nám tuhla v žilách krv a v napätí sme ostali ešte pár minút.

Našťastie odišla Šárka po vlastných, aj keď ju tento stop stál postup do finále. Do finále sa nepodarilo prebojovať ani našej Klaudii Medlovej. Prvá jazda sa rozbehla veľmi sľubne v jibovej sekcii, až kým sa nedostala ku prvému skoku. Odkrútila bs rodeo vo veľkom štýle, až začali diváci kričať na podporu. Čo sme však za horizontom nevideli bol fakt, že Klaudia doskočila ďaleko do dopadu a neudržala to v nohách následkom čoho bol pád. Ďalšie kolo sa opakovala to isté čo znamenalo príliš malé bodové hodnotenie a teda sa postup nekonal. Klaudika je zase o skúsenosť múdrejšia a za čo sme vďační je fakt, že sa zachovala ako hrdinka a bojovala až do konca. Viac o celkových dojmoch z celého cirkusu okolo Burton European Open vám priblíži Klaudia v zajtrajšom reporte!

Top 10 half-pipe muži:

1. Arthur Longo
2. Peetu Piiroinen
3. Markus Malin
4. Kazu Kokubo
5 .Benji Farrow
6. Iouri Podladtchikov
7. Scotty James
8. Ilkka-Eemeli Laari
9. Markus Keller
10.Jan Scherrer

Top 6 slopestyle baby:

1. Jamie Anderson
2.Urska Pribosic
3.Silje Norendal
4.Sina Candrian
5.Jordie Karlinski
6. Ty Walker
...
9. Šárka Pančochová
...
18. Klaudia Medlová

Program na piatok: slopestyle finále mužov aj žien – zostaň naladený na Boardlife.sk, ktorého spolupracovníci Roman a Michaela vám prinesú čerstvé info.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!