Štvrtok 14. Februára 2013
Autor: Kristián
Foto-video: Kristián
0 komentárov

Billabong Air & Style 2013 - hviezdny snowboarding naživo

Dostať sa ako novinár na jednu z najprestížnejších a najväčších snowboardových akcií, bolo vždy lákadlom. Takou jednou z naj v Európe je samozrejme Air & Style, ktorý sa tento rok konal v Innsbrucku. Mimochodom, AS oslavoval 20 výročie. Ako to všetko prebiehalo, sa dočítate v nasledujúcom reporte z môjho pobytu na Billabong Air & Style 2013 Innsbruck.

Mega snowboardová akcia, akou AS samozrejme je, si pýta aj veľké množstvo novinárov. Akreditácia prebehla s menšími ťažkosťami, ale nakoniec sa všetko vyriešilo. Predsa len, o AS sa na Boardlife.sk počas dvadsaťročnej histórie popísalo množstvo správ a článkov. Zbaliť sa a vyraziť. Ubytko sa mi podarilo zabezpečiť u kamošky Lullu, ktorá v Innsbrucku žije 7 rokov. Aby mi v aute a na štadióne nebolo smutno, sprevádzali ma Biba a jej kamarátka. Z Bratislavy do Innsbrucku vedie skoro celú cestu diaľnica, takže to bolo šup šup. Ešte pred samotným odjazdom ma tešili správy o jazdcoch a lineupe, ktorý tento rok priniesli organizátori AS. Rideri ako: Terje Haakonsen, Gigi Ruf, Marko Grilc, Frederik Austbo, Marius Otterstadt, legenda Jamie Lynn, Iikka Backstrom, Elias Elhardt, Frederik Evensen, Peetu Piiroinen, Yuki Kadono, Seepe Smits, Mark McMorris, Eric Willett, Roope Tonteri, Sebastien Toutant, Clemens Schattschneider, Petja Piiroinen, Ulrik Badertscher, Jorn Simen Aaboe, Victor De La Rue, Ethan Morgan, Aleksander Ostreng, Maxence Parrot a množstvo ďalších. Slušná zostava.

::: Viac fotiek nájdete v GALÉRII - More photos you can find in GALLERY :::

::: Viac fotiek nájdete v GALÉRII - More photos you can find in GALLERY :::

Je to veľká vec stretnúť jazdcov, ktorých máte napozeraných z videí osobne na veľkom preteku. Množstvo z nich sa v dohľadnej dobe isto na Slovensko nedostanú, takže si človek vychutnáva aspoň kúsok výhod, ktoré mu redaktorská činnosť prináša. Poďme na Air & Style. Press akreditácia, náramok na ruku a ide sa na štadión. Do ruky sa mi dostala zaujímavá brožúrka v ktorej boli ešte zaujímavejšie informácie. Kto kedy vyhral Air & Style, predstavenie jazdcov, hudobníkov, časového plánu a tak ďalej. Zaujali a však informácie o samotnom skoku. 220 ton má železná konštrukcia skoku, bolo použitých 700 metrov kubických snehu, dĺžka nájazdu je 75 metrov, 8 metrov šírka skoku, 20 metrov šírka dopadu, 30 metrový table a staff v počte 120 (výstavba), 600 deň konania akcie a 160 (demontáž) ľudí. Naozaj svetová akcia. Všetko perfektne zabezpečené, množstvo sekuriťákov a pomocníkov, ktorí dohliadali na bezproblémový chod akcie. Úplnou náhodou som stretol jedného Slováka, ktorý v Innsbrucku študuje a práve pomáhal na akcii. Páska na ruke ma oprávňovala chodiť na väčšinu miest na Bergisel štadióne v Innsbrucku, no VIP lóža s kaviárom a šampanským bola nedostupná. To vôbec nevadilo, keďže sa v press centre varilo super vínko a len za 2,50€.

Novinári mali vyčlenené miesta na fotenie, natáčanie, príjemnú dvojmiestnosť s internetom a priamym prenosom z akcie. Samozrejme ani hladní sme neostali. Chilli con Carne, minestrone polievočka, lasagne, energia od Burnu a kopec ďalšieho. Ako pravý Slovák som si samozrejme nemohol nepribaliť do fotovaku nejaký ten weissenbier. Nakoniec z toho boli tri pifká a môj chrbát mi nepoďakoval. Je mi ťažké opisovať jednu z najväčších európskych snowboardových akcií. Všetko je veľké. Skok, jazdci, priestor pre divákov, jednoducho veľká akcia. Za zmienku určite stojí aj výhľad, ktorý sa človeku naskytne po vyvezení sa na vrchnú časť skoku. Mesto Innsbruck nie je také veľké a tak máte všetko na dlani. Samozrejme som nemohol vynechať ani prechádzku mestom, tradičný pokrm z Rakúska a to donner kebab. Jedna báseň. Čo však počas dvoch dní v Innsbrucku nevyšlo bolo počasie. Sneženie, mraky, občas dážď. Našťastie nič hrozné. 

::: Viac fotiek nájdete v GALÉRII - More photos you can find in GALLERY :::

Air & Style nebol ani tento rok len o jednom jazdení a jenom dni. V piatok sa odjazdila burn Style Session v ktorej si to rozdali starší páni, účastníci prvých Air Stylov, proti svojim mladším kolegom. Lákavé boli aj prize money a to v hodnote 10.000€ pre víťaza, ktorý bral všetko. Jazdili sa oldschoolové triky, ale aj moderné double koprcky. Zážitok sledovať jazdcov, ktorých som mohol vidieť napríklad na mojej prvej snowboardovej originál VHS Day Tripper. Fanatické! Okrem veľkého skoku sa jazdila aj jibová platformička zložená z railu, veľkej bránky a plechovky burn. Aj tieto prekážky sa rátali do celkového hodnotenia, aj keď len v rámci 10%. Od cca 13 hodiny prebiehal tréning. Chcel som byť na pľace čo najskôr, lebo som si uvedomoval, že večerné fotenie nemám zvládnuté. Na moje počudovanie, nikto nemal na table žiadne blesky a ani nič podobného. Skok, dopad a okolie bolo neskutočne dobre nasvietené. Radosť sa pozerať. Počas pauzy medzi jednotlivými ridermi bolo menšie šero, ktoré pretínali farebné svetlá. Ako náhle sa rozbehol rider, všetky reflektory sa rozsvietili a mohlo sa skákať a fotiť. Len v jednom prípade sa stalo, že osvetlovač zabudol zapnúť svetlá a jazdec skákal z tmy do tmy. Wuháá.

::: Viac fotiek nájdete v GALÉRII - More photos you can find in GALLERY :::

Air & Style som absolvoval aj ako chalan čo fotí. (Nazývať sa fotografom, by bola trocha prisilná káva, aj keď žijeme v dobe fotografov, médií a všetkého možného. Stačí si to napísať na FB a ste hocičím) Veľké miesto, veľa ľudí, rôzne pozície, škaredé počasie a našťastie dobre nasvietené. Zabudnite na odpaľovače, blesky na table a tak ďalej. Nič, len vysoké iso, vy a váš canón. Na jednej strane to bola makačka, na druhej obrovská skúsenosť pre človeka ktorý sa zabáva fotením. Škoda, že som nemal so sebou asistentku, ktorá by ma pofotila s hviezdami svetového snowboardingu. Nabudúce. Keby ste si náhodou mysleli, že je to úplná pohoda tak nie. Vláčiť veľký fotovak s takou základnou výbavou, k tomu tri pollitrové weisenbierká, tak to vám riadne popraví chrbticu.

::: Viac fotiek nájdete v GALÉRII - More photos you can find in GALLERY :::

Vraciam sa k akcii. Piatok a burn Style Session. Starí psi a mladšia krv. 20 výročie Air & Style treba predsa riadne osláviť. Takže Piiroinen, Smits, Toutant, Kadono, McMorris a Weißenbacher s ďalšími si zajazdili po boku legiend ako Haakonsen, Lynn, Iguchi, Benedek, Basich, Gimpl a Rüf. Rôzne štýly, graby, rotácie. Ako hlásal slogan, súťaž nebola o rotáciách a corkoch, ale štýle! Kto nakoniec vyhral štýlovú session? Slovinský rider Marko Grilc so svojím Cab rodeo! Štýlové pretiahnuté a hodné 10.000€. Presne toľko si odniesol jeden jazdec. Prvý, najlepší, jediný.

::: Viac fotiek nájdete v GALÉRII - More photos you can find in GALLERY :::

Air & Style však nie je čisto o snowboardingu, ale aj o hudbe. Hudobná produkcia je vec, na ktorú som sa taktiež nesmierne tešil, no musím napísať pravdu. Sklamala ma. V piatok, po Style Session odohrali svoj mini koncertík legendy nemeckého hip hopu – Die Fantastischen 4. Legendárna kapelka sa na pódiu cítila príjemne a dávala to najavo. nemecky hovoriace publikum im rozumelo a tak to bola celkom príjemná showka. Bohužiaľ z produkcie DF4 poznám len známe pecky, ktoré som nezapočul. Aby som však nezabudol ani na prvého vystupujúceho umelca, tak musím spomenúť Left Boy-a, ktorý ma však neoslovil. Asi som aplikoval málo varených vín s Lullu, ktorá však pomaly, ale isto naberala promile.

Afterparties po každej akcii tohto formátu bývajú veľkolepé. Na A&S bolo afterparties hneď niekoľko. Môj ružový náramok ma oprávňoval prísť zadarmo na party do Stadcafe. No ďalšie partys s hudbou pitím prebiehali v Hafene. Nakoniec sme sa s Lullu rozhodli ísť na neoficiálnu party do industriálneho podniku, ktorého meno si už nepamätám. Zaujímavé miesto a zaujímaví ľudia. Ja som však neostal dlho, celodenná aktivita ma vyčerpala a to prichádzala sobota, hlavný pretek.

::: Viac fotiek nájdete v GALÉRII - More photos you can find in GALLERY :::

Billabong Air & Style 2013 bol jedným zo šiestich 6* WST eventov na svete. Pecka! 100.000 USD ako prize money, Big Air a len muži. Jazdiť sa začalo v sobotu od cca 13:00, kedy ešte prebiehal tréning. Začalo trocha posnežievať, zmrákalo sa sem a tam. No zatiaľ nepršalo. Samozrejme som si musel preparkovať auto z platených zón, nakúpiť dáke pivko a poriadne sa pripraviť. S Lullu sme vyrážali na Bergisel štadión v Innsbrucku okolo druhej. Kto ešte nebol v Innsbrucku, nech svoju chybu napraví. Krásne mesto, krásne hory okolo neho a pravidelne nízko lietajúce lietadlá nad hlavou. Pomotkám sa po štadióne, obzriem miesta. Organizátori očakávali väčší nápor divákov ako v piatok a tak sa pomenili rôzne foto zóny. Niekam smiem, niekam nie. 16:00 a A&S 2013 začína. Vlastne aby som nezabudol. Večer pred contestom si jazdci na pódiu vylosovali od šarmantných pomocníčiek svojich súperov.

  ::: Viac fotiek nájdete v GALÉRII - More photos you can find in GALLERY :::

Sw BS 1260 mute, cab 1260 stalefish, Bs double cork 1080 mute tailbone, Bs 1080 double cork, Fs double rodeo 1080, Fs double cork 1080, Cab 1080, Bs 1260 mute a ďalšie. Štandardným trikom bol double cork o 1080. Hustý level jazdenia, ktorý väčšina z nás pozná akurát tak z internetu. Štýl, dopady graby jednoducho nepopísateľné. Niečo neuveriteľné! Radšej si otváram prvé kvasinkové pivko. Do heatu 2 postupuje 16 riderov. Level sa zdvíha. Cab 1440 mute od Roopeho, Bs double rodeo 1260 indy od Mathiasa a ďalšie šmakotiny. Zblbol by som sa a vám by sa zamotala hlava, keby som tu vypisoval všetky triky. Treba vidieť. Vlastne ste aj mali možnosť a to prostredníctvom live prenosu. Uff, blížime sa k tretiemu kolu. Pred siedmou večer začína hrať Kraftclub, to si dávam radšej skvelé lasagne v presscentre a zapíjam samozrejme pivkom.

::: Viac fotiek nájdete v GALÉRII - More photos you can find in GALLERY :::

Ide sa na tretie kolo. 8 dvojíc a rideri ako: Yuki Kadono (víťaz predchádzajúceho Air & Style v Pekingu), Sebastien Toutant, Eric Willett (chalan s najhoršou fotkou v brožúrke), Seppe Smits, Ståle Sandbech, Mark McMorris, Aleksander Østreng a Roope Tonteri. Krútilo sa stále vyššie, ďalej a viac. Očakával som prvé pokusy o triple rotáciu. Samozrejme prišli. To som už požíval druhé pivko. Atmosféra začína hustnúť. Vidieť stále viac a viac divákov. Medzi nimi je aj zopár slovákov. Okrem spomenutého pomocníka sa na akciu prišli pozrieť aj dve baby zo Slovenska Bibu Gabčíkovú určite predstavovať vám a ani jazdcom netreba (hahaha). Biba tentoraz doniesla aj kamošku. Počas prestávok som za nimi skočil, keďže sme sa dohodli, že si dáme niečo silnejšieho. Biba vytiahla Jägermeistra a už to išlo. Hneď sa mi ostrilo lepšie a ani pribúdajúci sneh nevadil.

::: Viac fotiek nájdete v GALÉRII - More photos you can find in GALLERY :::

Superfinále. Štyria top rideri! Sebastien Toutant, Eric Willett, Aleksander Østreng a Mark McMorris. Je super vidieť naživo triplecorkistov. Všetci sme čakali na otočku tri krát dole hlavou. Tá však neprišla. Sneženie, zhoršujúce podmienky to nedovoľovali. Rideri mali tri jazdy. Najlepšia sa brala. Uff, to je atmosféra! Dj vypaľuje jednu pecku za druhou, pospevujem si aj ja a aj niekoľko tisíc divákov na štadióne v Innsbrucku. Mega! Billabong Air & Style vyhráva americký rider – Eric Willett. Točí Switch Backside 1260 mute, dopadáva na nohy a čisto odchádza. Dovidenia!! Druhé miesto berie Sebastien Toutant s Cab double cork 1260 melon. Tretie miesto si vyskákal Aleksander Østreng s Bs 1260 mute a štvrté Mark McMorris Cab 1260 indy. Nie playstation, nie Xbox, ale realita v Inšbrucku! Na já!

Vyhlasovanie, veľká paráda. Pod pódiom je vyhradené miesto pre médiá, ale tak aby diváci videli. Prsteň pre víťaza, Nixon špeciálne A&S hodinky, časť z 100.000 USD, sláva, svetlá, ovácie, fotky. Neskutočné, no je to tak. Šampanské strieka kaďe-taďe. Do očí, tváre, na bundy a foťáky. Večer sa nekončí. Prichádza interpret na ktorého som sa mega najviac tešil Mac Miller a jeho hiphopové pecky. Odpaľuje ich na začiatku. Únava, celodenné fotenie, pivo, jäger a Mac Millerove love songy na záver vystúpenia ma posúvajú stále viac k chladnej izbičke. Prezliecť a šup na afterku. 

Zažil som Air & Style a môžem povedať, že je to najväčšia snowboardová súťaž, na akej som doteraz bol. Všetko klapalo ako malo, organizátori nenechali nič na náhodu. Nechceli dopustiť tragédiu z roku 1999, kedy bolo ušliapaných na smrť 5 dievčat. R.I.P. Ale radšej na pozitívnu tému. Je to svetová akcia so svetovými ridermi, tomu zodpovedá aj organizácia a všetko okolo. 20. výročie Air & Style bolo veľkolepé. Legendy, mladí perspektívni rideri spolu na jednom mieste.

Čo napísať na záver? Odporúčam každému fanúšikovi snowboardingu raz za život navštíviť takúto veľkú akciu. Aby si rozšíril obzor, aby zažil niečo viac. Snowboarding je zábava, aj keď nie ste na doske práve vy! Dovidenia na ďalšej megaakcii. PS: Dúfam, že sa vám moje fotky budú páčiť....

::: Viac fotiek nájdete v GALÉRII - More photos you can find in GALLERY :::

 

 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!