Bratislava : Keď to nejde inak, pôjde to DIY
Štvrtok 27. Augusta 2015
Autor: Anonymňák
Foto-video: Archív staviteľov
0 komentárov

Bratislava : Keď to nejde inak, pôjde to DIY

Mesto Bratislava sa o skateboarding nikdy nezaujímalo. Keď rušili skromný, ale pojazdný skatepark v Ružinove, vedúci skejťákom odkázal, že : "cez moju mŕtvolu tu budú kvitnúť dekadentné americké športy, keď tu máme hokej a futbal."

Dobré veci si ale vždy nájdu svoju cestu. A DIY - po slovensky urob si sám - medzi dobré veci určite patrí. Skupina vychillovaných chalanov a asociačných dievčat sa rozhodla, že postaví bratislavský skateboarding na nohy, a pri tom spríjemní a skrášli miesto, kde sa bežne stretávajú len bezdomovci a čúranice. Takto vyzeral pôvodný stav :

 

Skejťáci sa o oživenie miesta pokúšali ešte v dobe, keď bol most Apollo nová stavba. Odvtedy však pretieklo Dunajom veľa brečiek a pod mostom Apollo sa začali schádzať bezdomovci a vandali, ktorí z miesta spravili nehostinnú stoku. V prvom rade teda skejťáci odpratali a vyniesli smeti (celkovo 6 veľkých vriec s odpadom) a umyli a vydezinfikovali omočené steny (okolo 200 litrov vody).

 

Aj keď sa veci robia svojpomocne, treba ich robiť poriadne. Napriek tomu, že reálne náklady boli relatívne nízke, na stavbe bolo odpracovaných cca 180 robotníko/hodín a prenájom použitej techniky by vyšiel na pekných pár tisíc. Zásadnou vecou bolo vyrezať do pôvodného povrchu drážky, aby sa nedrobili nájazdy. Preto prišli na rad zbíjačky a flex brúsky.

 

A zvyšok je už klasika, ako ju poznáte. Debnenie, tvarovanie prekážok, kari rohože, betónovanie a hladenie. S tým rozdielom, že pri tomto projekte sa každých desať minút pristavujú zvedaví cyklisti, ktorí po krátkom rozhovore chvália zámer stavbárov a hnevajú sa na mesto, že pre skejťákov ešte stále nevyčlenilo dôstojnú plochu.

Niekedy sa prácu nepodarí odhadnúť, a to čo malo pôvodne trvať trom ľuďom 20 minút, trvá ôsmim do desiatej večer. V takých prípadoch sa potom musí svietiť sofistikovanou sústavou lámp a zrkadiel, niekedy zvanou aj svetlá z auta.

 

A keďže žijeme na Slovensku, počas nočnej dohladzovacej návštevy vás môže kľudne čakať nemilé prekvapenie. Zlí ľudia si chcú zobrať svoj rajón späť. To je ale pre partiu ľudí odhodlanú spraviť niečo dobré ten najmenší problém. Nenávisť nemá šancu.

 

Je známe, že medzi skejťákmi je kopec kreatívnych ľudí. Na tejto fotografii napríklad tvorí poslucháč VŠVU známy pod pseudonymom Žndrej. Jeho dielo sa volá "Pikerská huba". Už oň prejavila záujem aukčná sieň SOGA. Stáť má viac než 17 Euro.

 

Scéna v Bratislave aj vďaka takýmto aktivitám môže ožiť. Malé deti na skejtoch sa vrátia do ulíc a v meste bude znovu o niečo krajšie. A zvyšok Slovenska možno vezme hlavné mesto na milosť, a aj keď sú podmienky stále zúfalé, Bratislava sa stane mestom, kam sa dá ísť na skejtový výlet.

A aby nebol nik sklamaný, nech sa páči video z prvej session. Jazdia krstný rodičia spotu - Šváb a Alicka.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: diy apollo secret

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!