Čo priniesol zákon 440/2015 Z. z. o športe jazdcom, inštruktorom a ďalším
Štvrtok 05. Mája 2016
Autor: Boardlife

0 komentárov

Čo priniesol zákon 440/2015 Z. z. o športe jazdcom, inštruktorom a ďalším

Nový zákon o športe je v platnosti už niekoľko mesiacov, no stále sú okolo neho otázky a nejasnosti. My sme sa zamerali na veci, ktoré sa týkajú hlavne inštruktorov snowboardingu, ktorých na Slovensku je niekoľko stoviek. Čo zo zákona pre nich, ale aj trénerov, rozhodcov, jazdcov a každého, kto sa pohybuje okolo snowboardingu, vyplýva.

Register fyzických osôb v športe – je vlastne zoznam všetkých fyzických osôb, ktoré vykonávajú činnosť okolo športu a sú, alebo nie sú registrovaní v športovom zväze, asociácii, klube a rôznych ďalších foriem zoskupovania sa.

Skúsime interpretovať zákon a register čo najjednoduchšie. Register je vlastne zoznam, aby mohol štát kontrolovať, koľko je reálne športovcov prihlásených v jednotlivých zväzoch a asociáciách. Aj od počtu členov závisí dotácia štátu jednotlivým asociáciám. Ďalším zmyslom zoznamu je možnosť kontroly jednotlivých športových odborníkov. Ak ste napríklad inštruktor, alebo tréner a vykonávate svoju živnosť prostredníctvom živnostenského oprávnenia, toto oprávnenie (napr. Výkon špecializovaných činností v oblasti telesnej kultúry okrem horskej vodcovskej činnosti - inštruktor snowboardingu) by malo v blízkej dobe zaniknúť. Čo po tom? Všetko sa bude riadiť Registrom fyzických osôb v športe, kde musia byť všetci, čo chcú v oblasti športu podnikať, zapísaní.

Register jednotlivých športovcov a odborníkov v športe by ste mali nájsť na webovom sídle jednotlivých organizácií kotých sú odborníci a športovci členmi. (Bez príslušnosti k športovej organizácii.)

Ako funguje vlastne register?

Sú dve možnosti. Buď máte príslušnosť k športovej organizácii, alebo nemáte. Ak nemáte. Riadite sa pokynmi na stránke Ministerstva školstva v sekcii šport. Po splnení všetkých požiadaviek vás ministerstvo zaradí do Registra fyzických osôb v športe. Kto nebude v registri, nemôže oficiálne vykonávať svoju živnostenskú činnosť. Ak budete vykonávať činnosť (učiť, trénovať, jazdiť ako jazdec) a nebudete v registri, hrozí vám pokuta od 50€ do 30.000 €.

Ak máte príslušnosť k športovej organizácii a chcete vykonávať športovú činnosť, musí vás organizácia ktorej ste členom, zapísať do tohto registra. Postup je nasledovný. Oslovíte športovú organizáciu v ktorej ste registrovaný, ona vás následne zapíše do Registra fyzických osôb v športe.

Malo by to byť celé jednoduché, no nie je. Dôkazom je aj to, že od 1.1.2016 je registrovaných len zopár športovcov z celého množstva.

Každá športová organizácia by mala (zo zákona) na svojom webovom sídle zverejňovať zoznam športových odborníkov a športovcov. Napríklad SLA (Slovenská lyžiarska asociácia) má zatiaľ registrovaných len dvoch športovcov.... z 1528 športovcov. (podľa posledných info sa na rozšírení registra intenzívne pracuje)

Aký bude postup?

Organizácie získajú informácie od svojich členov. Údaje o fyzickej osobe, ktorá má príslušnosť k športovej organiácii, zapisuje do registra fyzických osôb príslušná športová organiácia, ktorá zverejňuje údaje o svojich fyzických osobách na svojom webovom sídle.

Koho všetkého sa to týka?

Nevieme úplne presne, ale dedukujeme zo zákona, že všetkých organizátorov športových podujatí, športovcov súťažiacich na oficiálnych súťažiach, športových odborníkov (trénerov, inštruktorov, rozhodcov atď.) a vlastne všetkých, čo so športom majú niečo spoločné.

Inštruktori, tréneri, rozhodcovia

Zapísať sa do organizácie, ktorej ste členom a združujúcej inštruktorov, trénerov, rozhodcov, alebo sa samostatne zapísať do Registra fyzických osôb v športe (ak nemáte príslušnosť k športovej organizácii).

Plné znenie zákona.

AK MÁTE AKÉKOĽVEK OTÁZKY K ZÁKONU A REGISTRU, NAPÍŠTE NÁM ICH DO KOMENTÁROV, MY SA ICH BUDEME SNAŽIŤ ZODPOVEDAŤ.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: zakon šport

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!