DC Helter Skelter 2017 skutočný snowboarding
Utorok 04. Apríla 2017
Autor: Boardlife

0 komentárov

DC Helter Skelter 2017 skutočný snowboarding

Záver sezóny, celý týždeň slnko, teploty nad +10°C, posledné kubíky snehu a prichádzajúca sobota. Už ani neviem kedy a komu sa v hlave urodil nápad zorganizovať takú netradičnú súťaž, ale zrazu sa išlo do toho. Názov Helter Skelter sa prekladať nebude, proste je to tam. Dôležité je ale to, že nešlo o klasickú súťaž, ale spojenie banked slalomu a freestyle slopestylu. Myšlienka takýchto pretekov vo svete funguje niekoľko rokov, doma sme vždy o tom snívali no a 1.4. sme sa v Jasnej do sna zobudili.

Počas celého týždňa sme vám prinášali čiastkové info, fotky a postup prác na trati pre DC Helter Skelter. Vyšúchavali a shapovali sa klopenky, pripravovali sa jednotlivé platformy, riešil sa systém pretekov, pichali bránky. V skratke vysvetlíme systém. Prejsť banked slalom čo najrýchlejšie, na piatich freestyle platformách dať čo najkrutejšie triky a prejsť cieľovým bazénikom. Čo najrýchlejšie, v najväčšom štýle a s odídenými trikmi. Jednoduché a zábavné.

Všetko vyšlo tak ako malo, ba čo viac. Sobota, 1.4.2017 slnečné a teplé počasie. Bude to skvelé! Registračka. Čakáte nejaký registračný poplatok? Kdežeeeeéé. Štartovné sa neplatí a ešte k štartovnému dostanete redbula, jamesona a hlavne mega dobrý domáci hamburger od Bearded Brothers. Kto nemal lístok, aj ten bol k dispozícii za super cenu 15€. Aj na Slovensku sú ľudia a firmy, čo vedia podporiť dobrú akciu. Registrácia trvala do cca 10 hodiny. Za necelú hodinu a pol som na svahu stretol toľko legiend, ktoré nestretnem ani na fejzbúku. Z Martiniek prišla silná zostava v zložení. Najštýlovejšia Dida Görogövá v čiernej koženke, Ivo Michalík, drevorubač Mišo Husár. Z druhého kopca to bol Boris Karolčík, Dušan Bízik, Matej Dolník. Silná a nadupaná bola domáca mikulášska scéna. Brziak, Hovanec, Rákoczy, Šlavka, Antol, Droppa, Korčok, Kobza, Kmeťko, Šmihula, Petráš, Hanicová a ďalší. Banská Bystrica, Ružomberok, Prešov a ďalšie desiatky miest. Veľkú radosť robili legendy slovenského snowboardingu ako Lanči, Kvetko, Mate Hubka, Janko Antol, Mišo Chovan, Krjaky, Hafo, Kajo, Feďo, Dróty, Špagy, Wollis, Škrabo, Kuko... Z východu a západu, mladí aj starí rideri. Naozaj 70 riderov sme dávno na pretekoch nevideli. Najmladší rider bol narodený v roku 2009 a najstarší 1952. Rád by som vymenoval všetkých, no to by som si zodral prsty.

Ono sa to ťažko opisuje. Treba to zažiť. Tú atmosféru, tú silu snowboaridngu. Znova vidieť ľudí s ktorými sa sen zvaný snowboarding začal, znovu byť na jednej akcii, kde sa jazdí, užíva pohoda a skvelá atmosféra. Veľká sláva a obdiv patrí shaperom a každému kto priložil ruku k dielu, aby vyrástla táto nádherná trať. Boli to dni driny, ktoré sa však vyplatili. Kto zvládal jazdiť veľké skoky, jazdil skoky, kto si netrúfal na polety, brúsil jednoduchšie železo. Taktiež určité prekážky boli slalomové bránky. Viacero jazdcov z návalu adrenalínu zabudlo obísť bránky v správnom smere. Nevadí, išlo o zábavu. Práve zábava bola hlavná idea celej súťaže. Nemal byť žiadny stres zo stopiek, bodov a tak ďalej. Ale ako sa všetci poznáme, všetci chceme byť lepší a rýchlejší a pred kamošom, s ktorým 20 rokov jazdíme.

Kvalifikácia. Jazda trvala v priemere minútu a pol. Z každej jazdy sa odpočítali sekundy za freestylové triky, alebo pripočítali za obídenie prekážky. Nakoniec kvalifikáciu vyhral Boris Karolčík, pred Tiborom Rákoczym a Dávidom Hovancom. Kto sledoval akciu, videl pekelné pumovačky v klopenkách, šialený carving medzi bránkami. Triky a otočky o 360, 540, 720. Pridal sa aj štýlový jibing. Nádherná sobota plná adrenalínu a jazdenia. Medzi kvalifikáciou a finálovou 15kou bola pauza na vymakaný domáci hamburger, nejaký ten pokec, drink, alebo prevoskovanie, strečing a doplnenie minerálov poriadnou Plzničkou. Počasie vyšlo na 100%, jazdilo sa aj v mikinách, overaloch a dokonca aj legínach (a baba ich nemala).

Finále. 15 najlepších a najrýchlejších. Karolčík, Rákoczi, Hovanec, Kríž, Trnovský, Brziak, Kerpčár, Kotian, Michalík, Lančarič, Bízik, Leder, Hubka, Antol a Droppa. Druhá jazda. Trať totálne rozbombená, no o to viac zábavy. Strieľajú sa štýlové freestyle triky, niekto vsadil na rýchlosť a prekážky doslova preletel v šialenej rýchlosti, ktorá sa na mokrom snehu dala vyvinúť. Onebesenie. No a ako to nakoniec skončilo? Výsledky si pozrite v správe po preteku.

Po odjazdení sa išlo na vyhlásenie a následnú afterparty na svahu. Tá sa konala pri západe slnka nad bufetmi. Konverzovalo sa, rozprávali príbehy z mladých čias a panovala neskutočná kamarátska atmosféra. Čapovalo sa pivko zo súdka a vypilo sa ho niekoľko stoviek. Okrem neho aj dáka pálenka a bolo vymaľované. Ževraj na záver prebehol crossfit pretek v nosení suda nad hlavou.. legenda hovorí, ale pamäť už neslúži. Hehe. Oficiálna afterka prebehla na Liptove. Čo sa dialo tam, ostáva v múroch Liptova. Ale bolo super! Vychutnajte si fotky od Jakuba Vojteka, ktoré znamenite ilustrujú atmosféru. :)

Nie na záver, ale v prvom rade by som chcel poďakovať všetkým, čo priložili ruku k dielu DC Helter Skelter. Shaperom, organizátorom, partnerom, sponzorom, samozrejme všetkým čo prišli a vychutnali si jedinečný pretek, ktorý na Slovensku ešte nebol. Bol to nultý ročník, čiže ešte veľa chybičiek sa dá vychytávať, bude sa na tom pracovať. Latka však bola nasadená vysoko, už teraz sa nevieme dočkať budúceho ročníka.

Ďakujem/ďakujeme ešte raz!

Partneri:

DC Snowboarding, Shred it All, Stance, Oakley, Jasná - Nízke Tatry, Intersport, Boardlife.sk, Jameson, Red Bull, Bearded Brothers, Pilsner Urquell.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: helter skelter jasna dc snowpark

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!