Štvrtok 26. Januára 2012
Autor: Boardlife

0 komentárov

Divečatá a snowboarding

Dievčatá a snowboarding. Sú jeho súčasťou, jazdia spolu s nami, podaktoré okrem obyčajného jazdenia skúšajú niečo viac. Skáču, jibujú, jazdia pow pow. Majú nezameniteľný štýl a to je super. Na slovenských horách môžete stretnúť niekoľko dievčat, ktoré však svojím jazdením „vyŕčajú“ a zjazdili by nejedného chalana. Kto sú to?

BAŠA ŠTEVULOVÁ

Začneme od Baši Števulovej. Nie preto, že je najstaršia, lebo vek sa neprezrádza, ale pre to, že je najskúsenejšia. Baša od malička lyžovala, takže vzťah k horám a snehu mala vybudovaný. Prechod na snowboarding tak bol len otázkou času. Asi v 12 tich si od mami vyprosila prvý snowboard. Od tej doby Baša stále stúpala. V dobe, keď začínala jazdiť, nemala mnoho spolujazdkýň a tak jazdila s chalanmi, čo ju určite potiahlo dopredu. Baša je univerzálna jazdkyňa, vie zajazdiť skoky a raily v snowpaku, taktiež mestské spoty, ale aj freeride.

Baša prešla rôznymi štádiami snowboardingu. Od základov, jazdenia na slovenských horách, prvého sponzoringu, jazdenia v zahraničí, shapovania parkov v zahraničných strediskách, sa postupom času a svojou húževnatosťou dostala k Roxy, kde figuruje v top teame, medzi 11 babami. Teda už len 10timi. RIP Sarah Burke. Baša si prešla súťažným snowboardingom, zúčastnila sa veľkého množstva akcií, kde robila a robí dobré meno slovenskému snowboardingu. Momentálne sa viacej venuje jazdeniu zaujímavých spotov, cestovaniu, foteniu, natáčaniu videí pre Lipstick, taktiež sa stará o ďalšiu nádej slovenského snowboardingu Klaudiu Medlovú, ktorá sa dostala pod krídla Roxy.

O Baši by sa dalo popísať veľa, keďže toho veľa zažila a poznáme ju najdlhšie. Sledovať jej jazdenie a kariéru v Roxy môžete v rôznych médiách, časopisoch, internete, videách, článkoch atď. Keď ju stretnete na svahu, kľudne ju pozdravte, oplatí vám to milým úsmevom.

KLAUDIA MEDLOVÁ

Druhou slečnou, ktorú si v skratke predstavíme je Klaudia Medlová. Ešte stále relatívne mladá a progresívna jazdkyňa pochádza z Liptovského Mikuláša, takže k horám má veľmi blízko. Klaudia má k športu taktiež blízko a ako dobrý základ jej poslúžila gymnastika, ktorej sa dlhé roky venovala. Klaudia vyrástla z malého nenápadného dievčatka voziaceho sa len tak po svahoch Jasnej na riderku, ktorá nám v poslednom čase robí veľkú radosť. Jej signature Bs rodeo ste mohli vidieť nie len na slovenských akciách, ale aj ďaleko v zahraničí. Nový Zéland, Kanada, USA. V jej mladom veku sa už dostala na viacero veľkých snowboardových akcií.

O úspechoch Klaudii Medlovej sme na našom webe čo to popísali. Klaudia má pred sebou ešte zaujímavú kariéru. V nadchádzajúcich týždňoch sa zúčastní množstva akcií, budeme sledovať, ako sa jej darí. Klaudia je však mladá, potrebuje sa ešte veľa učiť o svetovom snowboardingu, viac jazdiť v zahraničí, keďže vieme, že doma nie sú ideálne podmienky na rozvoj jej talentu.

Klaudia nesmie zaspať na vavrínoch a slastnom pocite pri raketovom štarte jej „kariéry“ a stále sa zdokonaľovať. Poznáme ju už nejaký ten čas a pozitívne je aj to, že sa po úspechoch nezmenila a stále je to príjemná bezprostredná baba. Klaudii držíme palce v jej ďalšom jazdení.

ZUZKA MEDLOVÁ

Zuzka, sestra Klaudii, Medlová sa ukázala v dobrom svetle po prvých úspechoch staršej sestry. Je vidieť, že sa obe baby dopĺňajú a pomáhajú si. Zuzka sa začala aktívnejšie ukazovať v roku 2011, keď sa zúčastnila niekoľkých slovenských akcií. Bohužiaľ podmienky pre začínajúcich jazdcov nie sú u nás najideálnejšie, až na výnimky, Zuzka je skorej jiberka ako skokanka. Úsmevná je aj jej štatistka z  výjazdov do zahraničia. Dva výjazdy, dva pády a dva vrtuľníky. :)

Vráťme sa k jazdeniu. Zuzka potrebuje ešte veľa jazdiť, skákať, aby sa vyšvihla a podávala vynikajúce výkony. Je mladá, má toho ešte veľa pred sebou. Liptovský Mikuláš „produkuje“ veľa šikovných jazdcov a jazdkýň, nechajme sa prekvapiť ako to so Zuzkou dopadne.

DOMINIKA „JENNY“ KRÁLIKOVÁ

Ďalšou slečnou z Liptova je Dominika. Jazdí na snehu, ale aj na skate v lete. Taktiež patrí k babám, čo vyhľadávajú železo a jibing jej ide nekompromisne. Možnosť vidieť ste ju mali na zopár slovenských akciách, ale najviac jazdí asi v Jasnej, čo dokazujú aj videá od Paťa Paulínyiho. Jenny nemá zatiaľ veľké skúsenosti so súťažami, skorej je to o točení editov s mikulášskou partou, alebo len o príjemnom jazdení. Medzi baby sme si ju vybrali pre jej štýl jazdenia a aj triky, ktoré predvádza, najmä veľmi slušné froňo nie len na bedničkách, ale aj railoch.

Po babách, ktoré ste videli na viacerých slovenských akciách a horách, sú mediálne známejšie, nasledujú dve baby, ktoré nevsadili na súťaže, ale skorej na exhibície, fotenie, výlety. Sú to Martina Molnárova a Gabika Mackaničová.

MAŤA MOLNÁROVÁ

Maťa je taktiež zo starej školy. Tiež si prešla súťažným snowboardingom na Slovensku a taktiež pochádza z Banskej Bystrice, ako Baša. Maťa je na našej ženskej snowboardovej scéne dlhšiu dobu. Niekoľko rokov dozadu sa zúčastňovala pohárových a aj ďalších pretekov, dnes však radšej jazdí na tripy, točenia a fotenia. Zmena priorít, zranenia ju donútili zmeniť spôsob prezentácie. Za svoju jazdeckú kariéru získala viacero sponzorov.

Maťu môžete stretnúť poväčšinou v zahraničných strediskách, ale občas aj na Slovensku. Viacej si rozumie s jibmi a freeride, ale nemá problém zajazdiť ani skoky. Sledujte prehliadku fotiek aj z nášho archívu.

GABIKA MACKANIČOVÁ

Gabika taktiež okúsila viacero športov ako skate, bmx a snowboarding. Nepochádza z hôr, ako väčšina dievčat, ale zo Záhoria, konkrétne zo Skalice. V Skalici sa taktiež stará o miestny skatepark. Vidieť ju skorej na výletoch, akciách v Čechách a jazdení mimo súťaží. Gabika je taktiež skorej jibovou babou, ale nezľakne sa ani skoku. Stretnúť ste ju mohli na Hintertux openingu, Stubai a ďalších snowparkoch. Taktiež ju v jazdení podporujú viacerí sponzori. Gabika je však na našej scéne viac-menej nováčikom a tak video a fotomateriálu zo slovenských hôr, akcií je pomenej. Dopĺňajú to však fotky z výletov do zahraničia.

Okrem dievčat, ktoré sme si „rozobrali“ v nasledujúcich riadkoch jazdí na Slovensku množstvo ďalších. Dida Görögová, Lucia Jamborová, Tinka Droppová a ďalšie, ktoré ste mohli vidieť na viacerých akciách, alebo na našom webe. Ak sme na nejakú zabudli, tak sa ospravedlňujeme a dúfame, že sa v budúcnosti budú viacej ukazovať.

Krátky článoček vznikol preto, aby sme nezabúdali ani na naše jemnejšie polovičky, ktoré sa preháňajú po kopcoch, brúsia železo, alebo skáču. Jazdia spolu s nami a doba, kedy na 100 jazdiacich chalanov jazdila len jedna baba sú dávno preč. Hej baby! Len tak ďalej...

PS: K novým fotkám, sme pridali aj niekoľko starších, aby sme si trocha zaspomínali... :)

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!