Frontline Junior Open 2016 – preteky plné detí
Streda 23. Marca 2016
Autor: Boardlife

0 komentárov

Frontline Junior Open 2016 – preteky plné detí

Raz za rok sa na Slovensku myslí ja na mládež. Myslíme to v kontexte súťaží pre deti, lebo rozvoju snowboardingu u detí a mládeže sa stará najmä snowboardový klub Frontline. Ten aj zorganizoval druhý ročník freesyle súťaže pre deti a mládež. Konala sa v stredisku Jasná – Nízke Tatry v miestom DC snowparku.

Shaperi na túto príležitosť pripravili hornú časť snowparku, podobne ako minulý rok. Upravili prekážky tak, aby si na nich zajazdili aj tie najmladšie deti, ale aby svoje skills ukázali aj pubertiaci a pubertiačky. Tak ako bolo v sobotu 19. marca 2016 na Frontline Junior Open? Super! Na preteky sa prihlásilo vyše 33 detí, mládeže z rôznych kútov Slovenska. Najpočetnejšiu skupinu zastupovali jazdci z Frontline teamu. Dievčatá, chalani, mladší aj starší.

Podporiť akciu a detský freestyle však prišli aj jazdci z Liptovského Mikuláša, Ružomberka Bratislavy a ďalších miest. Jazdilo sa v troch kategóriách a viacerých podkategóriách. Jazdci do 16 rokov, dievčatá do 16 rokov a deti do 12 rokov. Okrem týchto troch kategórií sa jazdil Ollie contest, Best Trick contest.

Pekne poporiadku. Pre decká boli pripravené viaceré skokové platformy so skokmi s table okolo 2-4m metrov, bedničkóvé platformy a jedna railová prekážka, ktorú jazdili starší a Evka Hanicová. Ráno pod Oakely stanom prebiehala registrácia. Samozrejme sa myslelo aj na pitný režim, obed a ďalšie veci, ktoré by nemali chýbať nie len na detských pretekoch. O speaking sa staral jeden z trénerov z Frontline – Mišo Nehéz. Keďže mu ide lepšie jazdenie ako hovorenie, zabávali sme sa na jeho hláškach celý deň. Ďalší tréneri z Frontline robili štartérov, rozhodcov a koordinátorov celej akcie, ktorá prebehla bez problémov.

Ďakovať samozrejme musíme aj počasiu, ktoré bolo príjemné, slnečné, bez zrážok a silného vetra. Občas aj slnko vykuklo spoza mrakov. Jazdenie sa začínalo kvalifikáciou pre všetky kategórie, no pre tú najmladšiu to bolo zároveň aj finále. 20 riderov a rideriek v kategórii do 12 rokov ukázalo svoje jazdenie. Keďže v tejto kategórii jazdili deti od cca 5 rokov až do 12, boli vidieť rozdiely.

Opisovať jednotlivé jazdy nebudeme. Spomenieme len to, že deťom sa páčilo, pre niekoho bolo už veľkým zážitkom odštartovať a prejsť jednotlivé platformy. Potešila pochvala a potlesk od zúčastnených. Pre tých skúsenejších to bol boj s jednotlivými prekážkami. 50-50, prvé ollička, alebo dokonca aj graby. Rastie nám slušná jazdecká základňa. Len aby deti ostali pri športe a nevymenili dosky, hory a prírodu za tablety, telefóny a LED obrazovky.

V tejto kategórii do 12 rokov sa najviac darilo chlapcom a to: 1. Martin Jozsa 2. Filip Benedikt 3. Ondrej Mankovecký. Rešpekt však patrí každému, čo sa pretekov zúčastnil. Treba však povedať, že deti by sa mali najprv naučiť bezpečne zísť svah a potom sa realizovať v snowparku. Základom je vedieť ovládať smer a rýchlosť jazdy. Potom môže nasledovať freestyle.

Poďme na staršiu kategóriu, v ktorej bolo naozaj na čo pozerať. Evka Hanicová má síce len 11. rokov, no štartovala medzi staršími dievčatami. Evka je riadne vyjazdená a v domácom snowparku jednoznačne dominovala medzi dievčatami. štýlový jibing, rotácia o 360 stupňov na skoku, alebo aj 50-50 na street raili ju jednoznačne poslali na najvyšší stupienok. Aj ďalšie dve dievčatá ukázali svoje jazdenie. Vidieť bolo fs boardslide, alebo štýlove tailslidy. Na druhom mieste sa umiestnila Nina Némethová, pred treťou Barbarou Maretovou.

Vrhnime sa na chalanov. Z dvanástky postupovala polovica do finále. Keďže aj tu boli výkony rozdielne, do finále postúpili hlavne starší chalani. K jazdcom z Frontline pribudli chalani z Ružomberka, alebo Prešova. Tu sa už točilo jedna radosť. Z prvej platformy si vyberali hlavne polejam z ktorého sa frontflipovalo, točil sa Bs 180, alebo grabovalo. Nasledovala kinknutá bedňa, kde bolo vidieť množstvo bluntov, pressov no a pomenej fs boardslidov.

Na skokoch sa točili jednotky, ale občas sme zazreli aj nejakú tú trojku a dokonca aj niekoľko flipov. U chalanov bolo na čo pozerať. Prvenstvo si podľa očakávania vyjazdil mladý a šikovný Dávid Trnovský. Dávid by na svoju šikovnosť a vyjazdenosť mohol jazdiť ešte viac a lepšie. Nesmie však ostať sedieť doma, ale ísť a jazdiť. Najmä do zahraničia, vždy kedy sa to dá a samozrejme s niekým skúseným, kto ho potiahne hore. Dávid okrem množstva frontflipov graboval kde sa len dalo. Druhé miesto si odniesol Filip Urban, pred tretím Tomášom Gerátom. Obaja chalani ukázali svoje jazdenie hlavne na polejame, bedničke a skoku.

Hlavné kategórie odjazdené, čas na obed. Po chvíľkovej pauze, ktorú niektorí využili na obed, niektorí na voľné jazdenie sme sa presunuli na Best Trcik, v pozadí ktorého sa jazdil ollie contest venovaný tým najmladším.

Najlepšou babou sa v tejto kategórii stala Barbara Maretová s fs boardslide cez celú lomenú bedňu a najlepším chalanom sa stal Dávid Trnovský s 50-50 frontflip out na tej istej prekážke. Evka Hanicová brala prvenstvo v ollie conteste, keďže to bola súťaž pre deti do 12 rokov.

Úspešný deň plný mládežníckeho snowboardingu za nami. Pojazdili sme si, pozreli ako je na tom slovenská mládež, ako sa majú kamoši z Frontline snowboardového klubu. Zabavili sme sa a čo to pofotili. Dúfame, že každý rider má aspoň jednu fotku a poteší sa z nej. Spoločná foto, vyhlásenie, odovzdanie cien od partnerov a sponzorov a dovidenia o rok.

Ďakujeme za účasť a za podporu od partnerov:

Frontline snowboardový klub, Union, DC Snowpark, Jasná Nízke Tatry, Oakley (za požičanie stanu), Intersport, Boardlife.sk

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: frontline deti jasna jasna nizke tatry dc snowpark

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!