Streda 10. Októbra 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Kristián
0 komentárov

Hotzone.tv Park Opening Hintertux 2012 – skvelý začiatok sezóny

Otváračky snowparkov sú akcie, na ktoré sa z redakcie veľmi tešíme. Vymeníme letné oblečenie, krátke gate a skate akcie, betón a tuzemský rum za hory, sneh, wajsenbír, hotelíky. Každoročne prvou otváračkou európskeho snowparku je Hotzone.tv Park Opening na ľadovci Hintertux. Boardlife.sk nechýbal ani na tohtoročnom openingu Hintertuxu.

 ↓  Chas Guldemond ↑ Petr Horák - ↓ Roman Dlauhy

Posádka na 50% rovnaká a to Kristián a spoločnosť Roba Ludrovského, ktorý si minulý ročník doslova pre*ral (ale urobil pekné video), vymenil za Lullu. Skorý odchod z Bratislavy o 3hod, aby sme sa už v piatok povozili. Hlásené slnko, príjemné teploty a funkčný snowpark nás hnali vyše 560 km. Prvé správy od Mucka Müllera o pripravenom snowparku zneli fajn. Hintertux opening je jednou z prvých európskych snowboardových akcií v neovej sezóne. Prebiehajú tu testovačky nových tovarov od rôznych značiek. Na tohtoročnom openingu sme si mohli vyskúšať produkty od cca 30 tich značiek. Dosky, viazka, okuliare a množstvo ďalších vecí. 

↑ Pashko Standl a stylo prútah na veľkom kickri

↓ Roope Tonteri

Piatkový príchod na svah nám ukázal smutnú skutočnosť. Na Hintertux chodím cca 6 rokov, no tak málo ľadovca a snehu som nevidel. Všetci vieme, že globálne otepľovanie je sviňa, ale že až taká? Viditeľne každým rokom z ľadovca ubúda. Snehu taktiež nebolo najviac, aj keď niekoľko týždňov pred openingom nasnežilo vyše 60 cm čerstvého snehu. Na Hintertux sa však nechodí za pow powom a jazdením na zjazdovke až do údolia, ale na riadny freestyle, kamošmi a na party. Všetko z toho sme zažili aj tento rok. 

↑ 2x Petr Horák

↓ Hora ako má byť a milovaný slalom  ako má byť!

Prvodenné príjemné pojazdenie, počas ktorého sme stihli sledovať aj riders na dvoch mega kickroch v Pro Line. Tables skokov boli okolo 17 metrov, skoky európsky široké a akurát kicknuté. Kto nemal na začiatku sezóny na veľké kickre, hopsal na viacerých menších v dvoch líniách. Okrem nich nechýbalo množstvo jibových prekážok rôznych tvarov a obtiažnosti. Každým rokom sa množstvo snehu na ľadovci znižuje a tak sú organizátori nútení prinášať čoraz viac a viac jibových prekážok, aby sa jazdci mali kde vyšantiť. Rúry, bubny, wallride, tyčky, kinky, boxy, vyhadzovačky, jednoducho čo ste len chceli.

↑ Dušan Kříž

↓ Petr Horák a Roman Dlauhy ↓

Chýbali však dve veci, ktoré sú na Hintertuxe a Hotzone.tv snowpark openingu pravideľne, no tento rok sme ich nevideli. Prvou je luxusná halfpipe medzi pro a medium líniou. Teraz chýbala. Musím povedať, že som sa na ňu tešil, pohopsať a popumpovať si v rádiusoch začiatkom sezóny je super pocit. Druhou chýbajúcou prekážkou bol obrovský corner. Je jasné, že za takých snehových podmienok aké panovali teraz na Tuxe, je výstavba mega snehovej prekážky skoro nerealizovateľná. Aj tak si jazdci užili kopec zábavy na skokoch a prekážkach. Prekážky boli denne shapované, takže vydržali do obeda a niektoré aj dlhšie.

vrtuľník a lyžiar  - dáka známa riderka - vrtuľník lietal naozaj často - Fernerhaus -  medium line

Roope Tonteri ↑

Opening samozrejme neignorujú pro rideri z celého sveta, takže ste v rade na vlek, party, alebo na skoku mohli stretnúť jazdcov ako Aimee Fuller (GB), Alex Walch (AUT), Anna Gasser (AUT), Arthur Longo, Björn Hartweger (AUT), Chas Guldemond (USA), Darek Bergmann (CZE), Dominik Brunner (AUT), Elias Elhardt (GER), Eric Beauchemin (USA), Eric Willett (USA), Gigi Rüf (AUT), Jamie Nicholls (GB), Janne Lipsanen (FIN), Julia Baumgartner (AUT), Kevin Backström (SWE), Marc Swoboda (AUT), Marco Feichtner (AUT), Mario Wanger (AUT), Marion Härty (FRA), Markku Koski (FIN), Marko Grilc (SLO), Markus Keller (SUI), Mathias Weissenbacher (AUT), Michi Schatz (AUT), Nicolas Wolken (SUI), Patrick Cinca (GER), Peetu Piiroinen (FIN), Petr Horák (CZE), Possum Tor (NZ), Roland Tschoder (AUT), Roman Dlauhý (CZE), Roope Tonteri (FIN), Rudi Kröll (AUT), Sage Kotsenberg (USA), Sebi Müller (GER), Seppe Smits (BEL), Silje Norendal (NOR), Spencer O’Brien (CAN), Stephan Maurer (SUI), Steve Gruber (AUT), Steve Grumser (AUT), Tini Gruber (AUT), Tom Klocker (AUT), Tor Lundström (SWE), Urska Pribosic (SLO), Victor Daviet (FRA), Victor de la Rue (FRA), Ville Paumola (FIN), Ville Uotila (FIN), Werni Stock (AUT), Wolle Nyvelt (AUT). Slušná kopa nie? Zastúpenie tu malo aj viacero kamošov z Čiech ako Horis, Roman Dlauhy, Dušan Křiž a ďalší. Chalani tu majú prenajatý príjemný apartmán a na Tuxe trávia dosť času. Čo sa týka slovenských riders, tak ročník 2012 bol najchudobnejší. Objavili sa dvaja z ktorých si Maťo Dolník v piatok vyhodil rameno a jazdenie na openingu pre neho končilo, skorej ako začalo. Spomínať však môže na cestu vrtuľníkom z ľadovca. Aspoň videl ľadovec z hora.

2x Petr Horák ↑

↑ Roman Dlauhy - Darek Bergmann  - ?

Čiastočne aj chápeme nezáujem našich jazdcov, keďže jazdiť v kvalitnom snowparku sa tak často nedá. Ale nie :) Jednak je Tux pomerne ďaleko, teda ako výhovorka to platí. Taktiež množstvo ľudí na kopci, rade na vlek odrádza našinca. Ceny sú normálne, samozrejme na rakúske pomery. Jedným z pozitív openingu je aj to, že shpaperi sa perfektne starajú o park. Škoda, že tu nevidíme viacej našich jazdcov, ktorí by naberali skúsenosti, videli by ako sa jazdí v zahraničí, poshredili by. Nuž aj to je rozdiel medzi našim a českým snowboardingom. Každopádne nechceme moralizovať, alebo nejako pindať. Kto chce, na opening príde, kto nie, užije si Tux o týždeň neskôr. 

? - ↓ Roman Dlauhy stylo a Darek Bergmann stylo shifty ↓

 Roope Tonteri - ? - Nosegrabík a Lulla

Roope Tonteri 2x

Súťaženie na openingu nechýba, no je iné ako na klasickej súťaži. V sobotu prebehla Hotzone.tv Session of the Dudes, v nedeľu Billabong Kids Shoots. Nič sa však nehrotí, žiadne zápisné ani štartové čísla. Na Dude session zabíjalo množstvo riderov, najviac asi Roope Tonteri, ktorý sa stal víťazom Best Overall Rider, keď zajazdil triky ako Fs, Bs 1080 double cork k tomu aj Bs 1260 a Cab 1260. Šmakotina. Cenu za najlepší štýl - Best Style Award získal Werni Stock za switch Back 180, Backside Air, Backflip a ďalšie triky. Víťazom ceny Best Rookie Award bol len 15 ročný Tim-Kevin Ravnjak zo Slovinska s trikmi ako Bs 900 a 720. Zaujímavé jazdenie predvádzal aj víťaz tejto ceny z minulého roka Roland Tschoder. Onefoot a double backflip? Iba? Za škaredého nedeľného počasia prebehol ešte Billabong Kids Shoots, ktorý trénoval Wolle Nyvelt a fotil Markus „Fischi“ Fischer. 18 motivovaných mladých riderov si to teraz rozdá o najlepšiu fotku. Súťaže sa zúčastnil aj minuloročný víťaz Kuba Horeš z Čiech, ktorému aj tento rok držíme palce. Top jazdenie na veľkých kickroch predvádzali aj Česi – Roman Dlauhy, Petr Horák, Dušan Kříž. Vidieť susedov v takom štýle poteší každého.

↑ Dušan Kříž Petr Horák ↑

Jazdenie, sneh, pivečko, testovačky, fotoshooting, shreding vystriedali večerné party a videopremiéra pirátskeho videa Unique 8 aj s jazdcami. Následné dve piatkové parties a ruka hore do rána. My však sledujeme predpoveď počasia a nechceli sme si nechať ujsť ďalší slnečný deň. Sobota patrila taktiež aktivitám mimo svahu, ako skoky do bagjumpu, strelnica a hlavá afterparty. Neskutočne veľa sa toho stalo za dva letné slnečné a jeden zimný deň na Hotzone.tv Park Opening Hintertux 2012. My sa lúčime, balíme a odchádzame na upršanú cestu domov na Slovnesko, kde si na poriadny sneh pod nohami ešte chvíľu počkáme. Checknite si fotečky odomňa a Lully (v samostatnej galérii zajtra), dávajte si na seba pozor (na Tuxe lietal záchranný vrtuľník každú chvílu a znášal zranených) a vidíme sa!

Darek Bergmann jibing

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!