Hotzone.tv Park Opening Hintertux – a snowparková sezóna začala
Utorok 07. Októbra 2014
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla
0 komentárov

Hotzone.tv Park Opening Hintertux – a snowparková sezóna začala

Už to tak býva. Začiatok októbra a rakúsky ľadovec Hintertux sa prebúdza. No nie je to úplne tak, on bol prebudený už dlhšie, no začiatkom mesiaca na ňom vyrástol luxusný snowpark. Priaznivé leto, teda pre sneh, malo za príčinu, že z Tuxu neubudlo toľko snehu a ľadu, ako býva zvykom. Predpoveď počasia hlásila sunshine a okolo -1°C v výške 3250 m.

Hotzone.tv Park Opening na Hintertuxe absolvujeme už asi piaty krát za sebou. Prečo? Lebo je to prvý z openingov, na Hintri sa dá príjemne rozjazdiť na novú sezónu, v snowpark u nájdeme prekážky od veľkosti S až po XXL a aj poskytovaný komfort pre média je najlepší z openingov. To že stretneme kopec kamošov, kolegov z iných krajín, množstvo jazdcov a známych ľudí je asi jasné každému.

Keďže šetríme badžeta, odchádzame z Bratislavy v piatok skoro ráno, aby sme boli na svahu čo najskôr. Cca 40 min zápcha v Zillertali nám naše plány na skorší príchod marí. Organizátori naplánovali prvú session už na 11:00 a to v podobe Alarm Clock Session. Jazdí sa nová prekážka a to budík s transferovými a aj jibovými možnosťami. Vráťme sa ešte k snowparku. Je zásadne iný, na aký sme boli zvyknutí po ostatné roky. Začneme z hora. V ľavej časti, kde býva pro line sú dva skoky (jeden väčší cca 19m a druhý menší cca 14m), no majú úplne odlišné tvary na aké boli minulý rok. Teraz pripomínajú „americký“ štýl, keďže hrana kickru je asi len meter nad table. Bezpečnosť v prvom rade. Naďalej však široké dlhé. Ďalšia vec je rádius. Ne je mega popnutý a tak vidieť, ktorý jazdec cez leto drepoval a ktorý ležal na nafukovačke.

Pokračujeme na druhej dvojskokovej platforme pro line s kickrami cca 16m a 15m table. Za nimi je zábavná prekážka „lízatko“ (taká modrá guľa na bonkovanie) a veľký polejam do 90°dopadu. V pravej časti snowparku začína kinknutá rúra, tri platformy so skokmi veľkými cca 5m – 6m. Vedľa nich viac na ľavo je ešte zopár jednoduchých malých jibových prekážok. Ďalej v snowparku nájdeme cornerík s jibovou stenou, Alarm Clock prekážku, viacero bední, railov, polejam a tak ďalej. Slušný arzenál na začiatok zimy s vyše 42 prekážkami. Zafreestylovať si môžete z hora, až dole ku kotve. Perfektné. Ak si dáte plynulú jazdu z hora až na spodok snowparku, tak sa aj môžete poriadne zadýchať. Shaperi a stredisko sa heclo do veľkého projektu, ktorý nestál určite málo. No výsledok je skvelý. To že už nejaký ten čas nie je na Tuxe legendárna rampa a corner, no bohužiaľ, časy a peniaze sa menia.

Súčasťou openingu je samozrejme aj testovanie nového vybavenia, najmä dosiek renomovaných firiem. Na Hotzone.tv openingu nechýbalo viacero známych, ale aj menej známych značiek. V Mervin (Lib Tech, Roxy, Gnu) stánku sme stretli kamošku Maju s jej bandičkou. Pohostenie v podobe pivka, banánov, banánov v čokoláde a skvelého BBQ nechýbalo. Rekonštrukciou prešla aj celá „stredná“ reštika a treba povedať, že super. Naše strediská sa majú ešte čo učiť o odkladacích priestoroch, gastronómii, výbere a službách. Na svahu stretávame českú partičku Přemka Vidu, Martina Mikysku, Petra Horáka, Dušana Kríža, Katku Vojáčkovú, Kuba Hroneša s otcom Rendom a ďalších cca 10 riderov. Je super, že Česi nesedia doma a jazdia. Zo Slovákov stretávame Ivana, kuchára v reštike, Tomáša barmana v dedine a pani Natáliu, upratovačku v našom hoteli. Nuž, je to tak, plakať, že naši nikam nechodia, nemá význam. Zo zahraničných stretávame Roope Tonteriho, Werni Stocka, Seppe Smitsa, Mathiasa Weisenbachera, Ethana Morgana, Sebbe de Bucka a ďalších.

Piatok utiekol veľmi rýchlo. Slnečné počasie, pohodička na snehu. Večer nás čaká media večera, pivká videopremiéra Pirate Movie Production – Perceptions a party. Nasledujte premiéra Capita videa Stay Bad Ass, ktorú však nestíhame. Zúčastňujeme sa všetkého a večer končíme medovým Jack Danielsom. Nedá nám poznamenať zopár postrehov z úvodného dňa. V snowparku vládnu lyžiari. Pomer je cca 1:3 v prospech bambuskárov. Pro snowboarderov by sme spočítali na jednej ruke. Na videopremiére nebolo až toľko ľudí, ako by sme očakávali. Týka sa to aj médií, aj divákov. Väčšina sponzorov akcie sa vytratila, všetko si platí organizátor, stredisko a maximálne jeden, dvaja sponzori. Žeby kríza snowboardingu?

Sobota, znova sunshine a jazdenie, testovanie, fotoshooting a jedna z organizovaných akcií a to Session of the Dudes. Jazdí sa samozrejme Pro Line a padajú zaujímavé triky. Ani by sme nepovedali, že na takom type kickra padne hneď niekoľko doubles. Je ich však len pár, dominujú štýlové triky v rotáciách do 1080°. Session sa jazdí v troch kategóriách a to Best Rider, Best Rookie a Best Trick. Sebbe de Buck z Belgicka sa stal najlepším riderom, keďže jazdil najvyššie a najštýlovejšie. Najlepší trik však zajazdil domáci Rakušan Werni Stock s trikom Switch Backside 1260° a najlepší mladík bol ocenený Rowan Coultas z UK. Chalani z Čiech taktiež diktovali. Najviac asi Martin Mikyska, ktorý pálil jednu štýlovú sedmičku za druhou a nechýbali ani otočky o 10. Ostatní chalani sa rozjazďovali na menších skokoch, takže aj fotomateriál tomu zodpovedá.

Po odjazdení a dojedení luxusnej buchty s vanilkovou polevou sa presúvame na údolnú stanicu, kde prebieha aktivita - skok do nafukovačky. Mala tam byť aj minirampa, ale nejako ju nevieme nájsť. Aj aktivity po jazdení nás utvrdzujú v zistení, že už to nie je čo to bývalo. Odchod na hotel, večeru a večer na party. Tá sa však pre nás nekoná. Celý deň jazdenia, fotenia, užívania si a nakoniec napráskanie si brucha nám nedovoľujú napchať do seba ešte ďalších 10 pív na party a tak radšej sladko zaspíme. V nedeľu nás čaká ešte Pleasure Kids Shoot a Cash for Tricks.

Nedeľa je o niečo pochmúrnejšia, hmla pomaly ale isto padá, na kopci menej jazdcov, predsa len party hard. Fotíme deti, ktorých taktiež nie je veľa. Aspoň že malý, len 9 ročný Kuba jazdí ako veľký pán. V jeho veku dávať froňo na tyčke sa len tak nevidí. Jazdí sa malý rainbow, rovná tyčka a skok. Mladí rideri budú mať foto v Pleasure magu. Yes! Na záver nás čakajú peniaze za triky, ktoré sa jazdia pred druhou reštikou. Speed rail, možnosť transferovania a nahecovaní jibers. Za každý dobrý a odjazdený trik sa dostáva nejaký ten cash.

Nebudeme predlžovať. Hotzone Park Opening Hintertuxe bol znova skvelým začiatkom sezóny. Desiate výročie úspešne oslávené. Rozjazdili sme sa, niečo aj poskákali a namotivovali sa na zimu. Ďakujeme organizátorom, Muckovi Muellerovi, Tuxu, Hintertuxu a každému, čo sa o opening postaral. Vážime si to, lebo vieme, že o rok už žiadny organizovaný opening byť nemusí. Pozrite si fotky od Lully a užívaj te si snami posledné lúče leta. Dovidenia na snehu.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: snowpark hintertux opening mikyska horak kriz

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!