Sobota 27. Marca 2010
Autor: Rom Jackson

0 komentárov

Jeden deň na Hochkare

Že, „ak by som bol prezident“, tak by každý občan SR musel povinne stráviť minimálne 2 mesiace do roka v zahraničí. Bolo by jedno, či ide pracovať, robiť svoje hobby a bolo by jedno, či ide do Británie, Colorada, do Afriky alebo do Indie. Cieľom, ako iste tušíte, by bolo naučiť sa spôsobom, kultúre, doniesť čerstvý vietor. Posledným dôkazom správnosti tejto teórie je môj priateľ Mikenko Darila. Päť dní po jeho príchode z Breckenridge, Colorado, USA, sme si s ním a Kukom vyrazili na Hochkar, Austria, EU.

05:30 Zatiaľ čo si ranným chladom cestu razia ľudia vracajúci sa domov z nočnej zábavy, vyzdvihujem Mikenka. V čase keď vstával, ich spolubývajúca práve prišla domov zo žúrky... Tešíme sa na Hochkar, lebo predpoveď bola slnko a jar... O 10 minút na to vyzdvihujeme Kuka. Kuko sa teší, že môže vypadnúť na hory, lebo na dva dni by nemohol a strávil by tak víkend doma.

07:45 Sme takmer v cieli. Na pumpe kupujeme druhé raňajky a nezdravý kofeínovo-cukrový drink.

08:20 Obúvame sa, slnko žiari spoza ranného oparu a optimisticky si vravíme: „Ponáhľať sa nemusíme, máme kopu času.“ Firn je fajne mäkký už od rána, v noci snáď ani nemrzlo...

09:30 Máme za sebou asi 4 rozjazdy parkom. Slide prekážky sú tu malé, ale dobre rozmiestnené a určite vhodné na celodennú zábavu. Za povšimnutie stoja dlhý street rail a wallride. My ale máme pokútny zámer použiť 2 kamery a jedno foto-delo, takže nás zaujíma veľký skok, table cca 12m. Podľa skúšobných rovných skokov sa zdá, že to bude OK. Mišo skúša rotáciu a zisťujeme, že v kickri reziduuje vrstva prudko brzdivého mäkkého firnu. Šejperi nikde. V noci vraj oslavovali. Padá rozhodnutie pozrieť funbox s dreveným H vybudovaným obďaleč nad hranicou lesa.

10:15 K H-funboxu treba od kotvy vyšliapať. Padám teda zatiaľ pre foťák. Keď sa vrátim, neverím vlastným očiam: Mišo sa rozbieha a takmer sa nehýbe. Rozbeh nevidel zopár dní ratrak a premočený sneh neumožňuje takmer ani dôjsť k H. Spomínam na májové podmienky v Lomnickom sedle. Navyše sa práve súvisle zatiahlo, nevidno dobre pod nohy, pre foto a video tie najhoršie podmienky. Počasie zomrelo a s ním aj naša nálada. Nastáva logistický problém.

10:45 Stiahli sme snowboardami a lopatkou mäkkú vrstvu z veľkého kickra. Skúšame to skočiť, pomohlo to. Znížilo sa riziko náhlej straty rýchlosti na mäkkom kickri pri rotáciách. Cez oblačnosť sem-tam prejde troška slnečného svetla. Aspoň dačo. Vyťahujem kamery a foťák. Mišo cab7, Kuko fs3, Mišo switch backside 5.

12:15 Kuko ma strieda za aparátmi. Idem skákať s Mišom. Mišo fs7, switch backside 1, pokusy o backside rodeo 7, idem fs5. Rozmýšľam: Zatiaľ čo MKNK dal v Brecku od januára cca 600 jázd parkom, ja asi 3. Počasie sa nám zas dosiera.

14:00 Kuko sa vracia na pár skokov. Mišo backflip tailgrab. Počasie zas zomrelo. Začína popŕchať. Dáme malú pauzu pri aute a padám s Kukom ešte ponaháňať sa na džiboch v daždi. Nejako tu rýchlo plynie čas. Trocha ma škrie, že sme to tu nevychutnali o niečo viac. Jarný džibbing je ozaj fun.

15:20 Jemne prší a všetci zo strediska odišli. Balíme. Mišo v aute ochvíľu zaspal, dal si do tela. Keď sa zobudí, hodnotí výlet veľmi pozitívne. Podarilo sa mu aspoň čiastočne rozptýliť rozčarovanie zo sobotňajšej návštevy Stuhlecku. Kontrast s Amerikou mu určite spôsobuje duševnú traumu.

18:30 Sme doma. ...Počas týždňa nsledujúceho po vydaní tohto článku sa má mierne ochladiť a na horách má napadať dosť snehu, takže zima a parky určite vydržia do záveru sezóny cca 17. apríla. Tak snáď ešte niečo dáme. Dovi. 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!