Štvrtok 27. Januára 2011
Autor: Kristián
Foto-video: Photopablito
0 komentárov

Košútka Big Air 2011

Veľká akcia na Donovaloch odjazdená, avšak freestylový víkend pokračoval ďalej. Nemyslím tým afterku, ale jazdenie. V stredisku Ski Centrum Košútka bol na nedeľu 23. januára naplánovaný už tretí ročník Bi Air Košútka. Ako to vyzeralo na menšej, ale zato skvelej akcii, si prečítajte a pozrite v nasledujúcom reporte.

Na Košútku sme prišli už v sobotu podvečer. Stredisko mi bolo doteraz neznáme, ale našli sme ho v pohode. Skicentrum Košútka sa nachádza za Zvolenom smer Detva a následne Hriňová. Kopec leží hneď na konci dediny, a keďže sme prichádzali za tmy, bolo dobre vidieť vysvietený svah na nočné jazdenie. Zrekonštruovaný penzión, vysvietený svah a na ňom kicker s rozmermi cca 6m table, príjemné prekvapenie na záver dňa. Ubytovali nás na izbe, ktorá prekračuje štandard penziónov, sprcha, telka, večera. Na sobotu večer bola naplánovaná afterka (keďže sa akcia plánovala na sobotu) na ktorej zahrali 2x UK Djs a jeden z Ke. Po fľaške kvalitného vínka a ťuky ťuk rytmov house okamžité spanie.

Samozrejme, spanie sa nekonalo lebo ťuky-ťuk hudba pokračovala až do rána. Ráno luxus raňajky, registrácia, príprava všetkého. Keďže aj na Donovaloch sa ževraj žúrovalo, väčšina jazdcov prišla, až na konci registrácie. Celkovo sa prihlásilo 32 jazdcov z toho 21 snowboardistov. Ostatní freeski. Skákalo sa na kickri, ktorý nebol až tak veľký, ale príjemného tvaru. Dopad bol taktiež v rámci snehových možností bezpečný, dlhý a dosť strmý. O stavbu kickra sa postarali Janči Tatarka a Rišo Kubán. Kvalita zaručená. Jedinou nepríjemnou vecou, bol dopad, ktorý sa časom premenil na ľadovú platňu. Aj tu sa ukázala vyskákanosť jazdcov a ich schopnosť ustáť ťažšie podmienky.

Štartovné bolo 5€ v ktorých bol zarátaný vlek a guláš a energy drink Rockstar. Takáto „starosť“ o jazdcov, by mala byť na každom preteku, či je to lokálny, alebo pohárový pretek. Žiadny stres, žiadne problémy, všetko tak ako má byť. Spokojní jazdci, spokojní organizátor, spokojní diváci, spokojní všetci. Košútka ukázala, že akcia sa dá robiť k všeobecnej spokojnosti.

Po registrácii a tréningu sa odjazdil 90 minútový jam z ktorého postupovali 10-ti najlepší snb a 5 kúskov freeskierov. Medzi registrovanými boli menej známe, ale aj známe (Matys, bratia Kaňurkovci, Vyroubal, Dolník, Duboví, Ryba, Dróty, Blcha, Bízik, Husár a ďalší) mená. Ako som už na začiatku napísal, ustáť čisto trik bolo čím ďalej, tým ťažšie. Zošúchaný dopad vyžadoval umenie. Preto sa z “kvalifi“ dostali ďalej len najlepší. Jazdila sa overall imp. Čiže škála trikov.

Po jame nasledovala pauza na guláš, ktorý rozdávali zadarmo jazdcom. Skvelé. Takže pauza a vybrať s Erikom Lapajom, ktorý mi asistoval pri judgovaní 10 naj doskárov a 5-tich lyžníkov. Boli to: Janči Tatarka (točil 3 a 5), Matej Matys (cab 5, backflip, Bs 3, 7) Ján Kaňurek (jeho backflip, Bs 1), Martin Kaňurek (Bs 3, 5, backflip, cab), Martyn Rybanský (Fs 1, 3, 7, aj onefoot šialenosť) Rado Duboví (Fs 3, 5), Dušan Bízik (Bs 3, Fs 5), Maťo Blaško, Mišo Husár, Leo Ivanov. Tesne pred finále skončili Lukáš Donoval, alebo Martin Murgaš, Miro Dujsik.

Finále sa išlo formou 45min jamu, kde sa taktiež hodnotil overall. Prvých sedem miest bolo veľmi tesných. Chalani sa už na totálne ľadovom dopade vyhecovali na niekoľko krásnych trikov a dokonca aj čisto ustátych. Tak prvý traja: Ján Kaňurek (CZ) – sa vyhecoval a vo finále ani raz! Backflip, Bs1, Fs3, Fs5 atď. Kaňus ukázal, ako sa jazdí v ťažkých podmienkach. Druhý, Matej Matys mal horší začiatok, ale potom sa rozbehol. Bs7, Cab5, Backflip, Bs1. Avšak bolo vidieť, že mu viacej sedia väčšie skoky. Tretí Janko Tatarka a jeho Bs5, Fs7, Cab5.. Ďalej pokračujeme len menami. 4.Dušan Bízik a 5. Martin „Ryba“ Rybanský. U freeskierov ma najviac zaujal mladý Jaromír Jimmer s 3,5,7, backflip, sw a ďalšími trikmi. Nájs! Po finále krátka pauza, živá kapela a po dvoch songoch vyhlasovanie víťazov.

Organizátori venovali víťazom 500 € prize money, čo je na akože „lokálny“ pretek veľmi fajn. (v porovnaní s pohárovými 310€). Ja som osobne mal veľmi dobrý pocit z celej akcie, dúfam, že to potvrdia aj jazdci, čo prišli. Pozitívne naladení na akciu boli všetci, od velkárov, cez horskú službu, až po variča gulášu. Takto nejako by som si vedel predstaviť a väčšie akcie na Slovensku, akcie na ktorých vládne pohoda a dobrý pocit z jazdenia s kamarátmi.

Dúfam, že sa uvidíme na ďalšom ročníku Košútka Big Air. Viac fotiek nájdete v ::: Galérii :::

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!