Kvalitné skateparky na Slovensku? Trebišov, Dolný Kubín, Námestovo a Nová Dubnica.
Pondelok 03. Novembra 2014
Autor: Boardlife

0 komentárov

Kvalitné skateparky na Slovensku? Trebišov, Dolný Kubín, Námestovo a Nová Dubnica.

Už je toho naozaj dosť. V poslednom čase k nám prichádzali správy o budovaní nových skateparkov na Slovensku. Námestovo, Trebišov a naposledy Dolný Kubín. Mestá chcú investovať do skateparkov, keďže ešte stále sa na Slovensku nájde dosť ľudí, čo dajú prednosť skateboardingu pred futbalom, alebo iným masovým športom. Kým futbalistovi nezasadia na hrboľatom ihrisku miesto trávy púpavu a miesto bránok detskú preliezku v tvare obdĺžnika, tak skaterom dnes u nás postavia naozaj hocičo.

TREBIŠOV – 20.000 € bez plochy

Jeden z množstva prípadov, ktorý je však veľmi čerstvý je skatepark (pozn. red. ospravedlňujeme sa za dehonestáciu slova skatepark) v meste Trebišov. Mesto vyčlenilo plochu parkoviska (tiež nie veľmi šťastné riešenie, ale predsa jazditeľné) a prikleplo výstavbu prekážok firme, ktorá nemá skúsenosti s výstavbou skateparkov, ale dakde v temných zákutiach svojho portfóliá niečo také ako „skatepark“ má. Portfólio firmy Playsystem obsahuje rôzne projekty detských ihrísk, hojdačiek, šmykľaviek, pieskovísk a ďalších skoro skate prekážok postavených na Slovensku. Márne sme hľadali nejaký skatepark, na ich webovej stránke sa nenachádza. Nebudeme odsudzovať vopred niečo, čo nie je postavené, no ťažko sa nám verí, že to bude niečo kvalitné. Mesto vyčlenilo zo svojho rozpočtu na projekt skateparku 20.000 € (asi len prekážky).

Už podľa fotografií to nevyzerá dobre. Skate prekážky pravdepodobne nenavrhovali skaters, ale inžinieri spoza PC. Áno, je pravda, že aj na týchto prekážkach sa dá zajazdiť. Ale však aj na púpave sa dá hrať futbal a kopať do tenisovej loptičky miesto futbalovej lopty. Pravdepodobným kritériom pri výstavbe a vyberaní prekážok bola technická nenáročnosť, univerzálnosť (jazdci od 2,5 roka do 95 rokov, biker, kolobežkár, inlajnista, skater, fúrikár, freeruner, parkurista...) a pravdepodobne aj ich mobilita. (Neveríme, že skatepark zostane na pôvodom mieste rok!) 

Bohužiaľ nemáme spätnú väzbu od miestnych skaters ohľadne postupu pri riešení skateparku. Či sa mesto Trebišov radilo s nejakými odborníkmi, resp. s chalanmi, čo majú už niečo odjazdené. či si miestni navrhovali park sami, volili výberové kritéria atď. Tak isto netušíme, akým spôsobom vyberalo mesto firmu, ktorá postaví prekážky, aké boli kritéria a zadania. Počkajme si však na konečný výsledok.

DOLNÝ KUBÍN - 51.394,50 €

Druhým negatívnym objavom z posledných týždňov je „skatepark“ v Dolnom Kubíne. Na rozdiel od toho Trebišovského sa budovala aj betónová plocha. Ak sa uvažuje so skateparkom na tom mieste aj do ďalších volebných období, určite by bolo lepšie a v tomto prípade aj lacnejšie riešenie betónového skateparku. Pozrime sa ako to vyzerá v Dolnom Kubíne.

Mesto sa tam rozhodlo postaviť skatepark, túto krásnu ideu si napísalo aj v Akčnom pláne programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja Mesta Dolný Kubín na rok 2014. Vyčlenili na to plochu o veľkosti 550 m2 a sumu 49.000 €. Následne vybralo firmu JK Rezostav z Dolného Kubína, ktorá realizovala pravdepodobne len betónovú plochu a stavebné práce spojené s jej výstavbou.

Vypracovanie PD a Projektová dokumentácia na skatepark Dolný Kubín – Bysterec (realizovaná firmou Marettta projekt) stála 1.400 €. Samotné stavebné práce, ktoré realizovala firma JK Rezostav s.r.o. stáli 36.568,02 €. Čo luxusné skateboardové prekážky?

Podľa zmlúv, ktoré sú k dispozícii na internetoch, samotné prekážky + doprava a súvisiace práce – zľava stáli 13.426,48 €. Výrobu realizovala firma Zepelin s.r.o. Aké prekážky boli vyrobené a zakúpené? Tieto:

  • Skate element 01, stôl 10ks 
  • Skate element 02, rampa 6ks
  • Skate element 03, rampa skok 2ks
  • Skate element 05, hrana 2ks
  • Skate nájazd nerez 8ks

Celkovo tak Mesto Dolný Kubín za skvelý skatepark zaplatilo 51.394,50 €. Slušná sumička za to, čo môžete vidieť na obrázkoch. Prečo však na výstavbu skateparku v Dolnom Kubíne nebola oslovená firma, ktorá má skúsenosti s výstavbou betónových skateparkov? Bránila tomu nám neznáma prekážka?

NOVÁ DUBNICA – 19.000 €

Skatepark v Novej Dubnici je skoro na vlas rovnaký ako v Dolnom Kubíne. Prekážky sú totožné, od tej istej firmy Zepelin s.r.o. a k tomu sú rovnako nevhodné na kvalitný skateboarding. Ich cena bola o niečo nižšia ako v Dolnom Kubíne a to 11.973,60 €. Podľa informácií na webovej stránke mesta, Nová Dubnica investovala do skateparku 19.000 €. Nie je nám známe, koľko stála výstavba betónovej plochy, ale podľa prepočtov nám to vychádza cca 7.000 €. Tu vidieť markantný rozdiel oproti Dolnému Kubínu (v investovanej sume). Rovnaké prekážky, a len rozdiel v ploche (a asi aj kvalite betónu) činí vyše 32.000 €. Čo je dosť zaujímavé. Samozrejme netušíme aký je rozdiel v betóne, polohe pozemku a ďalšie veci, ktoré plochu pre skatepark mohli predražiť.

NÁMESTOVO - 40.000 €

Svetlým príkladom toho, ako sa to má robiť a že to naozaj aj na tom našom Slovensku ide, je skatepark v Námestove. Od začiatku s mestom komunikovali ľudia, čo jazdia dlhšiu dobu, ľudia, čo im nie je jedno, aký skatepark sa postaví a kde budú jazdiť. Výber miesta, typu skateparku a veci okolo samotnej výstavby riešili ruka v ruke s mestom Námestovo. Oddiel extrémnych športov Námestovo (OEŠ) stál pri všetkom dôležitom, čo sa mihlo okolo skateparku v Námestove. Vizualizáciu a realizáciu skateparku robil Miloš Ogurčák, človek, ktorý vie čo rob, taktiež v konzultácii s OEŠ. Má skúsenosti, a vie, ako by mal skatepark vyzerať. Je pravda, že nemá certifikát, titul pred menom, ani nič podobné, ale výsledok hovorí v prospech kvality a hlavne účelnosti. O samotnú realizáciu plochy sa postarala externá firma a betónové prekážky vyrábal Miloš Ogurčák so svojimi chalanmi. 

Námestovo dostalo novú leštenú betónovú plochu o rozmere 540 m2 (18m x 30m) a stála cca 10.000€ (stojí na starej neleštenej betónovej ploche, ktorá tam bola už roky v dezolátnom stave). Z nej však ešte do strán "vyčnievajú" nové betónové prekážky +streetová časť sa predĺžila, čiže celková rozloha parku je väčšia. Betónové ručne leštené prekážky (vyrobené na mieste, originál na mieru - žiadne prefabrikáty!) stáli cca 30.449,67 €. Na jednej strane (začiatok streetovej časti ) sa plocha nadvihla do cca 50cm nad úroveň pôvodnej plochy o rozmere cca 4m x 10m a na strane druhej (koniec streetu) sa zase o 50-70cm znížila, vybagrovalo sa a vybetónovala sa plocha o rozmere cca 6m x 10m. Plus k streetu pozdĺž plochy pribudol chodník cca 1,5m x 30m s múrikom (je to prekážka, nie chodník pre divákov).

„Je dôležité, ak sú poslanci v danom meste naklonení myšlienke vybudovať "moderné športovisko pre mladých" - kvalitný a funkčný skatepark a úzko spolupracujú, konzultujú projekt aj s lokálnym jazdcami. No je veľmi naivné myslieť si, že niekto z úradu príde za skejtermi na ulicu so slovami na perách: "Chlapci... nechcete skatepark? My vám ho postavíme." !!! Treba proste založiť klub - občianske združenie, vypracovať žiadosť, projekt a isť s ním na úrad.

Keď neuspejete prvý raz, treba vypiť elixír trpezlivosti a ísť druhý, tretí... možno prejdú mesiace, roky... ale raz to príde! Musí! Nás sa toto podarilo po niekoľkých rokoch a už čoskoro sa môžeme pýšiť jedným z najlepších parkov na území Slovenska. A teda Skatepark Námestovo s celkovou rozlohou niečo cez 680 m2 a cca 15timi prekážkami stál okrem našich nervov a obetovaného osobného času 40.449,67 €. “ nám napísal Mirek / predseda OEŠ. Celý projekt financuje mesto Námestovo = Ďakujeme!

ZÁVER:

Aby sme boli objektívni. S výstavbou „nestálych“ (tých, čo by sa teoreticky mohli presunúť) skateparkov je to na Slovensku o niečo ťažšie, ako s výstavbou pevných betónových skateparkov. Nie sme si 100% istý žiadnou slovenskou firmou, ktorá momentálne vyrába profesionálne skate prekážky, ktoré by zodpovedali ich účelu. Jedná sa o drevené, kovové, alebo aj betónové prekážky. Či a ako fungujú chlapci z No Limit Construction, poprípade iná slovenská partia stavajúca skate prekážky netušíme. Tým pádom je aj pre samotné mesto zložité niekoho vybrať. Na druhú stranu, u susedov v Čechách a v Poľsku funguje niekoľko firiem, ktoré vedia postaviť kvalitný skatepark aj z „mobilných“ prekážok. Čo sa týka betónových skateparkov na Slovensku máme Miloša Ogurčáka a v Čechách pracujú chalani z Fiveramps, Mystic Constructions.

Výstavba skateparkov na Slovensku je veľmi zložitá téma, na dlhú diskusiu. V prvom rade vy (komunita) musíte pomôcť mestu sa správne zorientovať. Mesto nebude samo od seba pátrať po tom najkvalitnejšom za dobrú cenu, mesto vypíše súťaž, kto sa prihlási a vyhrá, ten bude skatepark stavať. A nezáleží na tom, že firma, ktorá vyhrala súťaž v živote skatepark nevidela a nestavala. Treba sa aktívne zaujímať a spolupracovať s mestom. Tak ako v Námestove, ktoré je príkladom, že to aj na Slovensku ide.

Záverom tohto krátkeho článku, ktorý ilustruje ako to ide a ako by to ísť nemalo, neponúkame to správne riešenie, len chceme, aby sa ľudia zamysleli nad tým, čo a pre koho stavajú. Ako napísal košický skater M.Š. „ Nie je to o tom, kto je vo vláde, je to o tom ako sa o vec stará komunita. Mestá ako Margecany, Senica, alebo Havířov v ČR majú málo obyvateľov, ale je tam silná komunita, ktorá sa o veci stará a tým pádom si stavajú prekážky väčšinou sami a neplačú potom, že im postavili kokotinu. Lebo človek čo nejazdil nikdy, tak nepostaví dobrú vec a môže byť ľavičiar, pravičiar, komunista, alebo nácek, je to jedno.„

Takže držíme palce....

PS: Kľudne do diskusie (viď nižšie) pridajte komentár, váš názor na výstavbu, dobré, ale aj zlé skúsenosti, prípadne návod, ako mať na Slovensku kvalitné skateparky.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: skatepark dubnica dolny kubin namestovo beton

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!