Mate, Hlina a Hafo spomínajú na začiatky Snowboard Festu
Streda 11. Februára 2015
Autor: Boardlife

0 komentárov

Mate, Hlina a Hafo spomínajú na začiatky Snowboard Festu

Čo by to bola akcia bez jazdcov? Tak a práve pre to si dnes zaspomíname na začiatky legendárneho Snowboard Festu s tými najpovolanejšími. Účastníkmi prvých ročníkov, legendami slovenského snowboardingu: Matúšom Hubkom, Marekom "Hlinom" Hliničanom a Tomášom Hafnerom.

BLF: Ako si spomínate na svoj prvý Snowboard Fest?

Mate: Išiel som tam s Hafom zo Svitu, kde sme stavali rampu na nejaké preteky. Asi zimnú univerziádu. Pamätám si do dnes na tú cestu autom… veľká sranda a ešte väčšia sranda domov. Mal som vtedy Citroen ZX, ktorý zrýchľoval z 0 na 100 za asi 2 minuty. Vôbec sme netušili kam ideme, ani neviem ako sme sa o tých pretekoch dozvedeli. 

Hlina: Na prvý SF si spomínam ako na absolútnu exotiku, ktorá mala nenahraditeľné čaro prostredia a zvláštností ako ratrak bez radlice, ubytovanie v romantickej chate s opekanými kuracími stehnami v pivovej omáčke a samozrejme fajnieho páleného.

Hafo: Pamätám si nekonečnu púť z Bratislavy na východ a príjemné prekvapenie v podobe dobrého (na tú dobu) skoku a aj postarania sa o nás usporiadateľom.

BLF: Čo sa v tej dobe jazdili za triky a ako ste sa hecovali?

Mate: Myslím, že som vyhral so switchfs rodeom. Naučil som sa ho deň pred tými pretekmi do prašanu :)

Hlina:Triky boli šialené od nesmrteľného Bs 1 cez troječky a best riders zvládli aj fs 5 samozrejme backflip nemohol chýbať, ktorý mne nebol nikdy extra sympatický asi preto, lebo som ho nevedel. Hecovali sme sa inšpiráciou jeden od druhého, keďže v tej dobe sme všetci snowboarders venujúci sa freestyle snowboardingu boli jedna veľká rodina s množstvom zážitkov najrôznejšieho charakteru. Každopádne som si pravidelne v Nemecku kupoval videokazety s novou produkciou od Mac Dawg production, alebo od štandard film a videl som to asi 1000 krát. Učil som sa triky z videopások a inšpiroval sa práve ľuďmi ako Trevis Parker, Chris Engelsman, David Benedek, Jussi Oksanen, Kevin Jones atď.

Hafo: Na Slovensku existovalo zopár jazdcov, ktorí boli schopní dať niečo viac ako rovný air, takže už taký bs 360 bol považovaný za hodne hustý trik, samozrejme musel vypadať štýlovo a mať aj nejakú výšku. Z tužiek to bola však obrovská podívaná a pamätám si ako sme pri niektorých skokoch našich súperov išli doslova do kolien od smiechu.. Týpci potužení alkáčom a vreskotom davu boli schopní vyhecovať sa aj do salta, no väčšinou to končilo dopadom na hlavu. Títo chlapci boli však z pevného materiálu a po otrasení a následnom znova potužení nápojom omamným išli zas do toho.. volali sme to ,,krejzi,,. Tí vyspelejší dávali celkom pekné 54 a skúšalo sa aj s prvými rodeami a cabmi.

Koľko krát ste sa zúčastnili Snowboard Festu a ktorý z nich bol pre vás ten najlepší? Čím bol SNB Fest jedinečný?

Mate: No to presne neviem…asi 6-7x som jazdil a posledné roky som sa bol pozrieť ako divák. Najlepší bol samozrejme ten prvý. Viac krát som tam totižto už nevyhral. Haha z parties si moc nepamätám…

Hlina: Zúčastnil som sa asi 5x už si to presne nepamätám a najlepší ročník bol ten, keď som skončil na pódiu a dával rozhovor pre local telku. Jedinečný bol tým, že to bolo robené z nadšenia a tým, že to bývalo na Drienici to bola celo regionálna udalosť, ktorej sa zúčastňovali celé rodiny a vždy tam vytvorili super atmosféru.

Hafo: SNB Festu som sa zúčastnil niekoľko krát a dobré boli samozrejme tie, ktoré som vyhral, alebo stál na pódiu. Jedinečnosť kontestu snb fest spočíva v tom, že sa snaží poskytnúť čo najlepšie podmienky jazdcom na svahu aj mimo neho. Bohužiaľ je to u nás rarita a v dobe keď som ja pretekal vypadala väčšina kickrov na hovno.

BLF: Čo ste urobili s vyhratými prize money?

Mate: Keďže som vždy vyhral USD, tak som ich použil na ďalšie cestovanie.

Hlina: Price money sme utratili v istej miere na bare, kde sa objednávalo pre celú dedinu minimálne 2x a zvyšok bol investovaný do jazdenia tak ako je tomu v podstate dodnes.

Hafo: Peniaze sa z časti prekalili hneď na aftrerparty a zo zvyšku sa financoval ďalší pobyt na horách.

Čo vám dal SNB Fest do vášho jazdenia? Zajazdili ste tam niečo, čo pred tým nikde?

Mate: Každoročne som sa tešil na dokonalý skok…to sa Ľudkovi Snovákovi naozaj darilo!

Hlina: Dal mi to, že som si mohol zaskákať s kamošmi závislými na tej istej droge, čiže na snowboardingu na skoku nevídaných rozmerov, ktorý sme si sami postavili a pushovať svoje limits tak veľa, ako sa len dalo. Boli to gr8 times, ktoré sa už v tej podobe nikdy opakovať nebudú lebo snowboarding je už iný - neznamená to že horší, alebo lepší ale iný. Teším sa že sa SNB fest vyprofiloval do terajšej podoby a som rád, že svojho času som aj ja mohol priložiť ruku k dielu a zažiť nezabudnuteľné chvíle na tejto akcii dnes už svetových parametrov.

Hafo: Väčšinou to boli sessions na pretekoch, kde sa hecovalo najviac a na Slovensku v podstate jediná možnosť zaskákať si na kvázi normálnom skoku, takževšetci to chceli využiť a išli na plné gule.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!