Matúš Mozola interview a edit z Puly
Pondelok 23. Mája 2016
Autor: Marek
Foto-video: Marek
0 komentárov

Matúš Mozola interview a edit z Puly

Marek "Mitch" Lovás sa porozprával s mladým Matúšom Mozolom a popri tom stihol aj postrihať edit, ktorý stočil spolu s Dodom Filkusom na výlete v Chorvátsku.

Ahoj Matúš, tak na začiatok takú klasiku. Čo si zač, koľko jazdíš, za koho jazdíš a kľudne nám napíš aj nejaké veci, za ktoré si sa doteraz hanbil.

Volám sa Matúš Mozola, mám 18 rokov a tento rok je to 7 rokov čo sa vozím na skejtborde. Momentálne jazdím za Thechillstore.eu za čo som veľmi rád, pretože tam jazdia super ľudia a so skejtami už nemám také problémy, ako v minulosti. Veľmi rád cestujem za skateboardingom, fotím, kreslím, hrám na gitare, alebo chodím na prechádzky do lesa. Vecí, ktoré by som zaradil do kolónky hanba je viacej, niekoľko z nich sa udialo cez minuloročný King of TLAK. Ale užil som si to úplne najviac. Boli sme tam super parta a chcel by som takéto skejtové tripy s teamom absolvovať čo najčastejšie.

Haha, za veci na King of TLAK sa „hanbí“ asi viacero ľudí. Teraz si bol na nejakom tripe. Kde si bol, ako si sa tam dostal?

Áno. Mal som to šťastie, že som sa mohol pripojiť ku chalanom z LowCostu a ísť s nimi na týždňový trip po mestách ako Budapešť, Zagreb, Rijeka, Pula a Ljubljana. Podarilo sa nám natočiť pár zaujímavých trikov, ale hlavne sme navštívili veľa zaujímavých miest ako napríklad kryté miničko v Zagrebe, ktoré si vybudovali miestni skateri v priestore dvoch spojených skladov v miestnom študentskom centre, kde sa nám aj podarilo prespať. Bolo to veľké šťastie pretože vonku pršalo. Keď sme sa tam cez okno dostali, boli sme úplne vedľa z toho čo tam majú a prebehla mega session. Na naše "prekvapenie" nás tam ráno našiel miestny securiťák a celkom sa pobavil, keď sme mu povedali, čo tam robíme. Vykľul sa z neho najväčší týpek a ešte nám pomohol pri vyplácaní pokuty, ktorú sme dostali za parkovanie.

Videl si aj nejakých lokálov? Ako hodnotíš scénu v zahraničí? Je to iné ako na Slovensku?

Ohľadom scény v zahraničí sa môžem vyjadriť iba o Pule, pretože iba tam sme mali tú česť stretnúť lokálnych skaterov pri návšteve miestneho skateparku, kde sme vlastne stočili aj edit. Ich skejtová komunita v jednom meste je asi taká veľká, ako keď sa stretneme my Slováci na súťaži. Je to veľký rozdiel aj v skateparkoch a skateshopoch. Ako som sa dozvedel neskôr po rozhovore s miestnou lokálkou, ich nový skatepark v ktorom sme boli, postavilo mesto na revanš toho, že im zbúrali D.I.Y. spot. Na Slovensku je fakt ťažké dosiahnuť, aby sa postavil nový skatepark. Od mesta len zriedka dostanete podporu a aj to po dosť veľa opletačkách. Výstavba skateparku nie je žiadna maličkosť ohľadom financií. Preto som veľmi rád že sa v poslednej dobe začalo pracovať na D.I.Y. spotoch, ktoré sa snažia chalani z celého Slovenska financovať rôznymi cestami, ako napríklad výrobou skate-zíno, oblečenia, cruizerov. Veľa toho podľa mňa robia komunity ako Nejebem na to, Chaloši zo Spišskej, LowCost, chalani z Margecian okolo Shredu a Trebadrec, Lovely Cruizers Jura Vartíka a mnoho ďalších. Verím že si svoju skate scénu postavíme späť na nohy.

Takže si myslíš, že to na Slovensku ide hore?

No poslednou dobou mám pocit že skejťáci voči scéne prestali byť ľahostajní a snažia sa niečo spraviť so situáciou slovenského skateboardingu. Nevravím že všetci, ale tým viac som rád za každého jedného človeka, ktorý sa akýmkoľvek spôsobom podieľal či už na výstavbe D.I.Y. spotov, organizovaní contestov, alebo dokonca výstavbe skateparkov. Myslím si že všetky tieto veci pomáhajú v raste skejtovej scény u nás.

Podľa mňa si jeden z mála mladých skejťákov na Slovensku čo sa nebojí jazdiť raily. Rád sa hecuješ do takýchto väčších vecí, alebo sa radšej vozíš na múrikoch?

Áno. Vždy som mega rád za každý väčší spot. Je to super pocit, keď vrátiš niečo na raily alebo hubbe zo schodov. Po tom, čo som prekonal zranenie kolena a dostal sa späť do formy, som začal znova hecovať takéto spoty. Hlavným dôvodom asi bude to, že vôbec neviem jazdiť techniku a flatground. Ak sa mám priznať, tak ma to ani moc nebaví. Preto sa snažím skejtovať triky a spoty, ktoré nedáva každý.

Ty jazdíš dosť na streete. Myslíš že by slovenskí skejťáci mali viac točiť streety a cestovať do zahraničia?

Určite. Cestovanie je podľa mňa najdôležitejšie, pokiaľ sa chceš niekam posúvať. Nové miesta, nové spoty, noví ľudia. Všetko toto je veľmi dôležité. Ak sa jednoducho dostanete k možnosti ísť niekam, tak to treba využiť. Spoznávanie nových ľudí a miest je super vec aj keby nebolo skejtu, takže "Prečo nie?!" 7. Videl som ťa jazdiť streety, bazény a viem že vieš rovnako dobre jazdiť aj na súťažiach v skateparkoch. Obľubuješ alebo vyhľadávaš takýto typ zábavy? Na súťaže chodím hlavne kvôli tým ľuďom, s ktorými sa tam môžem stretnúť a zaskejtovať si s nimi, takže dá sa povedať že hej. Samotná súťaž u mňa nevyzerá ale moc ružovo. Keď sa už rozhodnem súťažiť, tak to väčšinou domrvím, pretože nie som jeden z tých "naprogramovaných" skejťákov a triky čo robievam neviem dávať stále na každú. Ale mám rád tú atmosféru, keď sa spolu s kamarátmi hecujeme na triky alebo si jednoducho môžeme pokecať.

Takže na Mystic pôjdeš len tak s kamošmi ako divák, alebo pôjdeš aj jazdiť?

Fuh. Po pravde som rozmýšľal že by som skúsil ísť zaskejtovať, pretože chcú isť moji dvaja kamaráti, ale asi sa radšej pôjdem iba pozrieť ako minulý rok a poskejtujem si až večer. Nemyslím si, že som na takej úrovni. Snáď si to ale niekedy vyskúšam. Musí to byť skvelý pocit

Ok. Teraz zabŕdneme trošku do témy ktorá je teraz aktuálna na celom svete skateboardingu. Kolobežky, korporácie, olympiáda.... Čo si ty myslíš o týchto veciach? Si rázne proti nim, alebo si viac zhovievavý?

Pokiaľ mi kolobežky veľmi nezavadzajú, tak mi nevadia. Myslím si, že oni na tej kolobežke tak isto nechávajú čas ako aj my na skejte. Akurát škoda, že sa musíme stretávať spolu v skateparkoch. Odtiaľ pramení všetka zvada. Korporácie. Predpokladám, že asi narážaš na Nike SB, pretože to je teraz asi taká najviac rozoberaná téma, hlavne po tom ako skrachovala značka FALLEN Footwear, čo aj mňa veľmi mrzí. Podľa toho čo viem, mi vadí to, že chcú ovládnuť celý trh a jednoducho prosperovať na úkor ostatných firiem. Teraz posledných pár mesiacov som aj ja skejtoval v topánkach od tejto značky. Podarilo sa mi ich vyhrať vo Zvolene po King of tlaku na bomb the spot. Dúfam že to boli moje druhé a zároveň aj posledné "fajky". Nike SB vyrábajú fakt kvalitnú obuv, ale to je asi tak všetko. Olympiáda. Neviem presne ako by som sa k tomu mohol vyjadriť. Asi len toľko, že zlaté časy, keď bol skejtbording iba undergroundová zábava.

Čo robí Matúš Mozola keď vonku prší? Učíš sa do školy, alebo beháš za dievčatami? Ty máš taký Dylanovský štýl. Po takých vraj idú!

Keď prší, bývam väčšinou doma a hrávam buď na gitaru alebo kreslím. Niekedy si aj zahrám Xbox a pozerám skejtové videá. Samozrejme, občas keď mi treba, tak si aj porobím nejaké veci do školy, ale každopádne, škole veľa času nevenujem. Známky v škole mám ale v pohode! No a ohľadom dievčat a Dylanovského štýlu, na ktorý letia. Frajerku nemám a žeby som za nimi nejako extra behal sa nedá povedať. Skôr tomu nechávam taký voľný priebeh.

Máš v pláne so skateboardingom niekam preraziť? Chceš byť slávny a bohatý skejťák?

Ak mám byť úprimný, vôbec nemám žiadnu konkrétnu víziu, alebo cieľ čo by som v budúcnosti chcel dosiahnuť. Celkom ma to aj niekedy štve. Skejtovanie a veci s ním spojené ma baví zo všetkého najviac. Dúfam že sa dostanem na výšku, ktorá by ma bavila, aby som nemusel ešte riešiť "dospelácky" život a mohol ďalej skejtovať a cestovať ako sa mi to darí od minulého leta.

Skvelé Matúško! tak zanechaj ešte nejaké posolstvo svetu a myslím si že to bude aj stačiť. Ďakujem ti za tvoj čas, nech sa darí stále viac a viac!

Ďakujem aj ja! Fuh, Posolstvo?! Zober skejt a hybaj sa povoziť!!!

Interview: Marek "Mitch" Lovás, video. Mitch a Dodo Filkus

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: mitch mozola edit pula skate

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!