Nedeľa 15. Januára 2012
Autor: Kristián
Foto-video: Lulla, Pome.sk
0 komentárov

Monster Snowboard Tour 2012 - Donovaly

Zima sa nám rozbehla veľmi dobre. Všade na horách sneží, strediská dostali výraznú snehovú pomoc od Perinbaby a tak môžu pomaly stavať snowparky, pre svojich návštevníkov. Okrem dobrého začiatku zimy tu máme aj prvý pohárový pretek. Monster Snowboard Tour 2012 začala 14.1. na Donovaloch.

Písať reporty z pretekov, nie je nič zábavné, keďže sa väčšinou jedná o opis trikov, počet súťažiacich a kto čo vyhral. Každý pretek je však špecifický, má niečo vlastné, niečo zaujímavé, čo stojí z napísanie a dúfam, že aj za následné prečítanie. Takže sobota, Donovaly, Riderspark, kopec snehu. Celý deň bol v znamení snehu, sneženia, fúkania, ale hlavne jazdenia. 

Snowboardová Asociácia Slovenska SAS si pre vás aj v roku 2012 pripravila pohárové preteky pod názvom Monster snowboard tour. Poďme na to. Po ukončení registračky sa počet jazdcov spolu s babami zastavil na čísle 43. Celkom slušné, hlavne v takom počasí. My starší sme si zabrblali, že by sme radšej jazdili pow pow freeride niekde na horách, no ale práca je práca. Snehu poloetovalo vo vzduchu neúrekom a to celý deň. Aha, jazdci. 43 z toho šesť registrovaných báb, zopár chalanov z Čiech a tak. Nechýbala ani slovenská špička. Milo nás všetkých prekvapila účasť nových jazdcov, ktorý minulú sezónu len pričuchli k jazdeniu a tento rok prešli od čuchania priamo k vnútrožilnému užívaniu.

Jazdci mali k dispozícii slopestyle z dvoch prekážok a to skoku s cca 9m plošinou a veľmi príjemnú a nie ľahkú street jibovú platformu so speed railom a double kinkom. Dokopy príjemný slopestyle, kde nestačilo úzke guľkotlačky a jibovať odušu, alebo mať knírek Adama Malyša a lietať na skoku. Kto si chcel ukrojiť z prize money, musel mať aj gaťe aj knírek. V hre bolo 900 €, ktoré venovala Nokia. Jedna z ďalších pozitívnych zmien oproti minulému roku. Prejdime na kvalifikáciu.

Spomínal som, že stále sneží? Hej, senžilo a fúkalo stále. Občas veľmi nepríjemne, oproti jazdcom. Nepríjemný pocit, je vidieť jazdca ako sa pri skoku zastaví vo vzduchu a následne dopadá na stred table skoku. Uff, niektorí jazdci to robili nedobrovoľne, no niektorí sa v tom priamo vyžívali, ako napr. 9 ročný Bruno Tatarko z Čiech, ktorý dostal na Vianoce zásobu kolien a tak si s úsmevom na tvári dával table. Kvalifikácia? Áno, ibaže stále snežilo! 2 jazdy, lepšia sa počítala. Treba povedať, však to bolo povedané aj na akcii, že kvalifikácia nič moc. Malá rýchlosť, samé držky, jazdci, ktorí potrebujú skúsenosti.

Postúpiť mohlo len desať jazdcov a tri baby. Za svoje jazdenie si to zaslúžili: Maťo Matys, Maťo Dolník, Kubo Brziak, Martin Rybanský, Dušan Bízik, Zolo Strcula, Mišo Husár, Lukáš Droppa, Michal Bencúr a Tomáš Kilb (ČR). Z báb toboli sestry Medlové (Klaudia a Zuzka) a Maťa Molnárová. Ako teda vidíte, zobár nových mien, čo je fajn. Najviac kvalifikácia vyšla fanatickému Maťovi Matysovi s Bs 720 bez revertu, handtouchu, alebo inej zbytočnosti na dopade + jibing na úrovni. Hladko prešli Ryba, Maťo Dolník s frontflipm a ródejkom. K nim sa pripojil, Kubo Brziak. Pri ostatných to bolo horšie. Nie sme zvyknutí na toľko chýb pri dopade od lepších jazdcov. Treba však uznať, že podmienky boli pekelné!

Počas prestávky a vlastne celý deň vyhrával Dj Ejvn, Hlina veselo spikoval, rozdávali sa tic tac, niektorým šťastlivcom priamo do úst, mohli ste si zabalancovať na balanceboarde. Všetko fajn, keby nesnežilo a nefúkalo. A ono snežilo a snežilo a snežilo a ešte aj fúkalo a úplne fúkalo! Neskutočné. Až tak neskutočné, že na chudákov dvoch judges (nebudem menovať, aj tak ich nikto nemá rád) spadol odtrhnutý jidges stan. Lietajúce 5kg kovové závažia a kovové tyčky, nie sú sranda. Chalani sú však profi, všetko zvládli a presunuli sa do lesa. Tretí rozhodca Trabi (menujem ho, lebo ho zatiaľ ľudia majú radi...) sa len nepríčetne smial v dolnom, jibovom judgerskom stane. Aj na psa príde mráz Trabi!

Kvalifikácia skončená, máme top 10, poďme na finále, ktoré sa najprv išlo formou troch, potom dvoch no a nakoniec dvoch jázd. Prečo také zmätky, za ktoré sa organizátor a judges ospravedlňujú? Lebo 10 minút po začatí finále, nebol ani jeden jazdec na štarte. Čuduj sa svet, mravcom sa chce jazdiť aj za takého počasia a tak stáli v rade na lanovku a zdržovali jazdcov. Všetko sa však vysvetlilo a jazdili sa tri jazdy na dvoch prekážkach.

Začneme babami: Ako jediná sa o normálny rotovaný trik na skoku pokúsila Klaudia Medlová, ktorej aj Fs 360 v druhej jazde vyšiel. Sídce s revertíkom, ale bol. Zuzka sa pokúsila o backflipy, ale ani jeden jej nevyšiel.  Maťoa nič neriskovala a airovala. Baby sa nezľakli ani jibov a ukázali zopár slušných trikov. Chalani to taktiež nemali ľahké, vietor narastal a podmienky boli čoraz ťažšie. Jednoznačne a priam ukážkovo, bez revertu, či touchu zajazdil Maťo Matys svoju obľúbenú Bs 720 k tomu pridal klasický štandardný jib a o svoje prvenstvo sa nemusel strachovať.

Maťo Dolník zábavný frontflipík a stylo jib. Škoda že „iba“ frontflipík, ktorý mu nezabezpečil lepšie, ako piate miesto. Kubo Brziak hrotil do konca, až sa vyhrotil a musel si volať horskáčov. Vysoká, štýlová 540 k tomu jeden z najlepších jibov dňa a druhé miesto vo vrecku. Martin „Ryba“ Rybanský hrotil spiny, no nevydalo, ôsme miesto. Nováčikom vo finále bol aj Zolo Strcula, ktorý predviedol asi najkrajší backflip dňa, stačilo to iba na deviate miesto.

Mišo Husár, smoliar dňa a chalan, ktorý si prekakal svoj veľkolepý návrat. Po dvoch ržkách sa rozbehol na záverečný trik, kedy točil Fs 540, krásne grabnutý, vysoko vysokóóó a ešte aj dopad bol luxus... išiel si pre druhé miesto. No čo čert chcel a Mišo nie, jib nevydal. Škoda, veľká škoda a šieste miesto. (no najstylo fotky od Lully) Dušan Bízik predviedol klasiku v podobe Bs 540 a jibu, tretie miesto. Vo finále ešte skúšal otočiť liter, ale nevydalo. Veľkým prekvapením bol Michal Bencúr s vysokou Bs točkou a veľmi slušným jibom. Kombinácia mu vyniesla štvrté miesto. Na siedmom skončil Lukáš Droppa, desiaty Kilb z Čiech.

Tak to by bol úvodný pretek Monster Snowboard Tour 2012, výsledky z neho si pozrite v našej správe. Akcia prebehla na to aké boli podmienky, slušne, bez zbytočností a stresu. Počasie neose**me a tak sa treba pripraviť aj na iné podmienky, akými sú slnko, holé baby a Captian Morgan v ruke. Ďakujeme zúčastneným, jazdcom, organizátorom, šejperom, čo sa starajú o park a vlastne všetkým, čo sa nejako podieľajú.

Vidíme sa o týždeň buď vo Valčianskej doline, alebo na Martinkách. Kde presne druhý pohárový pretek prebehne, vás samozrejme budeme informovať na www.boardlife.sk Teraz si pozrite fotky od Lully.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!