Pondelok 23. Januára 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla
0 komentárov

Monster Snowboard Tour 2012 - Snowland

Druhé kolo Monster snowboard Tour 2012, ktoré je vlastne slovenským snowboardovým pohárom pod hlavičkou SAS sa premiestnilo do strediska Snowland – Valčianska dolina. Už niekoľko rokov v miestnom Boardlande vyrastá príjemný snowpark s množstvom prekážok. Ešte dva týždne pred akciou to však vyzeralo dosť bledo. Husté sneženie to všetko zmenilo a mohlo sa ísť na druhý slopestyle sezóny.

Na Donovaloch sme privítali vyše 40 jazdcov a niečo podobné to bolo aj vo Valči. 32 jazdcov, niekoľko z Čiech, zopár dievčat. Registrácia, tréning, jazdenie hneď z rána. Snowpark bol pripravený slušne. Sledujte, čo sa v ňom nachádza. Na pohárový slopestyle však boli určené dve platformy. Jedna skoková s cca 11m skokom a druhá jibová so streetrailom a doublekinkom. Spomenieme počasie, ktoré na rozdiel od Donovalov, bolo príjemné a aj slnko nás pozdravilo.

Na registračke sa objavila skoro celá svk snb elita. K nim nové mená, ktoré sa už objavili na Donovaloch a aj zopár jazdcov zo širšieho okolia. Predsalen, zajazdiť si s kamošmi, ukázať čo sa kto naučil, získať body a k tomu slušné prize money od Nokie lákalo viacerých. Kvalifikácia sa išla na dve jazdy, z ktorých sa lepšia rátala. A tu začína to, čo sme dlho na pretekoch nevideli, resp. neboli sme zvyknutí v takej veľkej miere.

Kicker bol väčší ako na Donkách, no štandardný skok stredných tvarov na Slovensku, nič výnimočné, nič ťažké. Dopad, trocha kratší, ale všetko v rámci bezpečnosti a 100% jazditeľné. Tak prečo kvalifikácia vyzerala, tak ako vyzerala? Z tridsiatky jazdcov sa podarilo ustáť skok v oboch jazdách len cca 4 jazdcom. Aspoň jeden ustáty skok malo 17 jazdcov a na čisto len mizivé percento z nich. Nefúkal silný vietor, nesnežilo.. a predsa.

Kvalifikačné držky samozrejme stáli za to. Zolo Strcula po backflipe na rameno vyzeral veľmi zle, rozchodil to a nakoniec odišiel aj druhú jazdu. Reverty, touche, hrany, držky pokračovali aj v druhých jazdách. Na kvalifikácii vyhoreli jazdci, ktorých postup sa očakával a nerátalo sa , že vypadnú. Pavel Vyroubal z Čiech, šikovný rider, ktorého sme na slovenských horách videli crashol v dvoch jazdách rovnako. Takže bez postupu, Ďalším nešťastníkom kvalifikácie bol Martin „Ryba“ Rybanský. Opisovať radšej nebudeme. Ryba si chyby uvedomil a bolo to na ňom vidieť.

Kvalifikáciu radšej nechajme tak. Do finále postúpilo 10 jazdcov. boli to: Leo Ivanov, Martin Kaňurek, Matej Matys, Matej Dolník, Martin Murgaš, Ivo Michalík, Dušan Bízik, Mišo Husár, Martin Ferianc, Kubo Brziak. Do finále sa postupovalo s trikmi ako Bs 720, frontflip, Fs 540, Bs 540, backflip. Len veľmi málo čisto ustátych. Oči rozhodcov plakali. Báb sa nakoniec na kicker v kvalifikácii odhodlalo len zopár a tak sa kategória neotvárala. Sestry Klaudia a Zuzka Medlové, Tinka Droppová. Jazdili aj Dida, ale po páde v tréningu si to rozmyslela. 

Počas dňa vyhrával Dj Ejvn s peckami, ktoré časom naberali na gitarách a bicích. Zmenou bola osoba speakera, keďže na Slovensku je veľmi málo vyškolených rozhodcov, ktorí sú ochotní judgovať, tak sa musel Marek Hliničan vzdať speakovania a nechať to na Feya. Bral do ruky ceruzku a score listy. Samozrejmosťou boli plechovky Monstru, Tic Tac rovno do úst. Aj vďaka dobrému počasiu prišlo na kopec viacero divákov. Kvalifikácia odjazdená, rýchly obed a hor sa na finále. Zmena formátu a očakávanie lepších výkonov.

Finále sa išlo formou štyroch jázd, z ktorých sa rátali dve najlepšie a rátal sa overall impression. Bez opakovania trikov, aby bolo vidieť, že tu máme jazdcov, ktorí vedia viac ako jeden trik. Bohužiaľ ostalo len pri očakávaniach. Dúfam, že sa naša kritika nedotkne nikoho osobne, je mierená všeobecne. Kto bol na akcii, určite vie, že je to tak a dá nám za pravdu. Úroveň snowboardingu, až na pár výnimiek, bola v sobotu vo Valči na bode mrazu. Ako sme sa pri hovoroch s Hlinom a Lapajom zhodli, bývajú dni, kedy nejde jednému, dvom jazdcom. Ale aby nešlo vyše polovici??? Aj formát ukázal nedostatok slovenských jazdcov. Zajazdiť štyri, tri, dva rôzne triky na 100% je veľký problém. V sobotu to bolo aj pri jednom triku veľký problém. V sobotu chýbala krása snowboardingu. Škoda.

Našťastie tu bol Maťo Matys. Nechceme ho heroizovať, alebo nejako povyšovať nad ostatných jazdcov. V sobotu padli aj ustáte triky, od iných jazdcov. Ale zajazdiť tri čisté, vysoké, štýlové, odlišné a hlavne na 100% ustáte triky sa podarilo iba jednému. Komu to bolo, asi tušíte. Mnohí sa smejú, mnohí neveria a pindajú. Našťastie Maťo má pre nich odpoveď. Dúfame, že kŕč, ktorý jazdcov trápil, bol len nešťastnou zhodou okolností, nejakým čiernym bodom, zlou energiou a zlým postavením Saturnu, oproti Venuši. Dúfame, že nás jazdci o svojich kvalitách presvedčia na ďalšej akcii. Tak ako to robievali doteraz. 

Finále. Maťo Dolník a jeho frontflip a Bs 540 + štýl jib stačili na druhé miesto. Chcel točiť double, no rýchlo si to rozmyslel. Nabudúce. Martin Kaňurek, častý návštevník slovenských eventov, takže sme čakali jazdenie, na ktoré sme boli zvyknutí. Kaňus však bol 2x túto sezónu na snehu, takže to nebolo ideálne. Bs 54, trocha krátky a Cab 540 nie práve v štýle. Ivo Michalík to skúšal s Bs 180 a Bs 360. Mišo Husár, ach jaj. Zase si prekakal vynikajúci výsledok. Po príjemnej Fs 540 sa snažil točiť Fs 720. No nevydalo. Stačilo Bs 540 a mohol byť aj druhý.

Príjemne prekvapil Martin Ferianc, mladý jazdec točil Fs 360 a Bs 540, ktorý mu však nevyšiel ideálne. Leo Ivanov Bs 360 a 4x crash. Martin Murgaš backflip a Bs 360. Dušan Bízik po troch pádoch skúšal točiť viac. Dostal sa po 900, ale ani tá nebola bez chýb. Kubo Brziak točil 5 a 7, ale ani jedna nebola taká štýlová a čistá, ako Kubo vie. Zákulisím sa mihla informácia, že nechcel byť lepší ako Maťo Matys, aby náhodou Maťo neroztrhal svoje krásne svietivé tričko. :) K jibingu u všetkých veľa písať netreba, štandardné 50-50 s prešuchovačkami, transfery do 50-50, dáke froňá a tuším jeden bluntík.

Na skoku vo finále sa objavila aj Klaudia Medlová, ktorá točila Fs 360. Krásna rotácia, pekný grab, no horšie to bolo s dopadom, ktorý musí byť ráznejší. Zámerne sme nepísali o Maťovi Matysovi, nechali sme si ho na koniec. Prvá jazda Bs 720 vo výške, diaľke s grabom, dopadnuté na milión percent, gule. Najlepší dopad dňa. Druhá jazda Cab 900 a rovnako ako predchádzajúci trik. Po dvoch jazdách si mohol ísť dať kávu. Zabil to však novým tirkom, ktorý ho ževraj naučil Peťo Kubaľák, jeho nový osobný tréner. Peťo ho učil trik po nociach, ktoré spoločne trávia už niekoľko týždňov. Čo to úplne presne je za trik, nevie ani tréner, ani jazdec a všetci ostatní len tušíme. Padol názor že je to cab underflip, switch rodeo, switch cork dačo. Každopádne je to cez hlavu a na switch a k cab underflip to má najbližšie. Maťo pridal transfer 50-50 na kinku aj streete a bolo vymaľované.

Dopracovali sme sa až na koniec. Dúfam, že sa situácia už nikdy nebude opakovať a že s pretekov budeme odchádzať s radosťou, že sme videli množstvo ustátych a štýlových trikov. Nie len od pár jazdcov. Díkes sponzorom, stredisku Snowland, chalanom z Boardlandu za park, jazdcom, divákom a každému, čo tam bol a my sme ho tu nespomenuli. Vidíme sa 11. februára na Štrbskom. Celkové výsledky druhého preteku nájdete dole. Top tri iste poznáte: Maťo Matys (Quiksilver, Union, DC, DaKine , O2, Z-Generation), Matej Dolník (Bataleon, Meatfly, Newspitit, Transform), Martin Kaňůrek (Vehicle, SP, Oakley, Dell, Svah Zlín). Vychutnajte si fotky od Lully, ktorá každým fotením rastie a vy máte peknú pamiatku z akcie. 

PS: Ak si sťahujete fotku na váš profil na FB, alebo inde, prosím uveďte autora a aj médium, kde ste si fotku stiahli. Neorezávajte fotky, vyzerá to banánovo a na to máme iných expertov. Potešíte fotografa aj nás. Fotíme a prinášame reporty hlavne pre vás.

Kompletné výsledky: 1. Matej Matys, 2. Matej Dolník, 3. Martin Kaňúrek, 4. Martin Ferianc, 5. Jakub Brziak, 6. Michal Husár, 7. Dušan Bízik, 8. Martin Murgaš, 9. Ivan Michalík, 10. Leo Ivanov, 11. Zoltán Strcuľa, 12. Martin Grisník, 13. Michal Holbík, 14. Lukáš Droppa, 15. Filip Ponechal, 16. David Kordiak, 17. Martin Rybansky, 18. Pavel Vyroubal, 19. Michal Paulovič, 20. Jan Kulich, 21. Boris Karolčík, 22. Martin Mitro, 23. Tomáš Ondrejovič, 24 Martin Bukra.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!