Nedeľa 17. Februára 2013
Autor: lentila
Foto-video: Photopablito
0 komentárov

Na Orave dobre... Zuberská Foršta 2013

Minulú sobotu sme zavítali na oravskú snowboardovú akciu, ktorá je známa pohodovou atmosférou a príjemnými ľuďmi, na Zuberskú Forštu vol.3 v zubereckom stredisku Milotín. Chalani pripravili príjemný Big Air závod, tak čítajte, aby ste vedeli ako bolo a že treba na budúce prísť.

Je piatok a my sme dorazili na miesto akcie. Shaperi ešte o 22hod. večer upravovali skok aby bol v plnej kráse pripravený na sobotňajší závod. Keďže na Orave celý týždeň snežilo a hrozilo, že skok zapadá tak, že nebude vidieť nechali si finálne úpravy radšej na poslednú chvíľu. Privítanie a pivko v lokálnej pivárničke a zoznámenie sa s domácimi pri ľudovej hudbe. Aj takto sa môže začať víkend na Orave.  

Zuberská Foršta, ako ste sa dočítali vyššie, je považovaná za TOP akciu na Orave a jazdci, či už snowboardisti, alebo freeskieri si ju aj tento rok poriadne vychutnali. Lákavé boli aj ceny od asi milión sponzorov a prize money 600 €. Na registrácii sa zišlo spolu 27 jazdcov, každý dostal „Veronika“ home made Foršta mufin na raňajky a mohlo sa začať. 

Príjemný skok s table12 metrov si jazdci pochvaľovali. Doobeda si vyskúšali ako to lieta a čo všetko im tento skok dovolí. Najprv to boli väčšinou rovné polety, ktoré postupne nahradili rotácie, až freeskierské helikoptéry. Všetci na riders meeting a mohla sa začať kvalifikácia, ktorú predstavovala 2 hodinová jam session, v ktorej jazdilo celkom 11 snowboardistov a 16 freeskierov. Rozhodci Tomáš Murgáč „Murgi“ a Marcel sa pohodlne usadili v ratraku, z ktorého mali najlepší a hlavne teplučký výhľad na skok. Na Orave sa počasie zase nezaprelo a v nehostinnej zime, vetre a snežení mali veľké šťastie, že vyfasovali takýto pohodlný príbytok.  V jame sme videli najčastejšie backside 360 a frontside 540. Chalani sa evidentne šetrili na finále, aby zajazdili čo najlepšie, keďže na Forštu zavítal aj Maťo Matys – nekonečný, neporaziteľný a úradujúci majster Slovenska. Konkurenciu mu prišli urobiť aj napr. Maťo Dolník a veľký počet lokálov. 

Na kopci, ale aj pod kopcom bola skvelá atmosféra, ktorú svojimi vtipnými komentami a DJ schopnosťami dopĺňal osvedčený DJ Ludko Snovák. Varil sa pravý oravský guláš, ktorým sa mohli občerstviť nielen rideri, ale aj všetci zúčastnení. Ku gulášku pivečko a nejaký shotík, alebo lahvinka a hneď je lepšia nálada. Všetci spokojní a celí natešení na finále a triky, ktoré si jazdci doteraz skrývali. Aj za dosť nepriaznivého počasia prišlo Zuberskú Forštu podporiť veľa divákov. Po 2 hodinovom jame mali jazdci krátku prestávku na občerstvenie a chvíľku bolo treba zaplniť programom. Žrebovala sa tombola v hodnote celkom 3.500 € s hlavnou cenou, ktorou bola snowboardová doska Flow. 

Kopec sa pomaly zahusťoval mraveniskom a dalo sa tušiť, že o chvíľu príde finále. Do finále postupovalo celkom 6 najlepších jazdcov zo snowboardistov aj z freeskierov. Postupujúcimi do hlavného finále boli za snowboard: Matej Matys, Dušan Bízik, Boris Karolčík, Matej Dolník, Luboš Káčerík a Michal Bencúr. Vo freeski kategórii to boli Juraj Bernát, Igor Janckulík, Rado Kapralčík, Patrik Vozár, Ján Tajboš a Marek Uhrín. .

Vo finále sa jazdili 4 jazdy, z čoho dve najlepšie sa rátali do celkového skóre. Finálové jazdy začal ako prvý zo snowboardistov Maťo Matys, ktorý na úvod zadiktoval čistú a naisto odídený backside 720. Medzi najlepší trik finále patril jednoznačne majstrov cab 900.

Posledná finálová jazda, zasadnutie rozhodcov a konečne sa dozvedáme, kto kraľoval tohtoročnej Zuberske Foršte. Na stupeň víťazov sa na úvod postavili freeskieri. Zo šiestich finalistov sa na prvom mieste umiestnil Igor Jackulík, na druhom Juraj Bernát  a na treťom Rado Kapralčík za najlepšieho juniora bol vyhlásený Jarko Jirmer. Skvelé ceny od sponzorov a prize money čakali aj na snowboardistov. No tak si skúste tipnúť na jednoznačného víťaza.... jj kto vsadil na Maťa Matysa urobil dobre. Maťo Matys si odniesol zo Zuberskej Foršty prvú cenu. Druhý bol Dušan Bízik a tretí bol Maťo Dolník, ktorý sa pravidelne na slovenských závodoch umiestňuje v prevej trojke. Najlepším snowboardovým juniorom bol Boris Karolčík, ktorý si s ľahkosťou dával frontside 720. 

Ceny sú rozdané a guláš takmer zjedený, šampanské vystriekané a vypité. Počasie začína čoraz viac priať pow pow jazdeniu a freeridu. Tí, ktorí nestávali skoro na kopec sa už o 20hod. pripravovali na chystanú afterparty do DK Habovka. Množstvo DJs a oravské alko/nealkoholické pochutiny sľubovali skvelú zábavu až do ranných hodín. My sme sa bohužiaľ na afterku nedostali no počuli sme, že bola rovnako skvelá ako celý sobotňajší deň a Zuberská Foršta. Ďakujeme za skvelé pohostenie domácim organizátorom, hlavne Lukášovi Kulinovi a veríme, že akcie tohto typu, ktoré sú určené profíkom ale aj lokálnym začínajúcim riderom budú každoročne na Slovensku samozrejmosťou. Fotil Photopablito, písala Lenka.

Ako bolo na Zuberskej Foršte minulý rok? Pripomenieme si v tomto článku.

PS: Organizátori darovali výťažok z podujatia na pomoc liečby rakoviny pre chorého kamaráta.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!