Utorok 25. Októbra 2011
Autor: Boardlife

0 komentárov

Náučný článok: SNB JMP FAQ

Rubrika Retro sa týka aj snowboardovej sekcie. Už sme uverejnili pár videí z dôb dávno minulých. Frontside 270° to switch back lip z prednej hrany, alebo ako sa Pstruna a Špagy učili nový trik (2007), alebo Nová robota ft. Marwin presents... Extrémny primát (2009). A budeme pokračovať. Dnes tu máme teraz už zábavný článok s otázkami od našich čitateľov v roku 2003. My sme sa na ňom príjemne zabavili, dúfam, že aj vy.

Jeden čitateľ si zažiadal (poz. red. rok 2003), aby v lete vyšlo niečo o skákaní na snowboarde, aby vedel odpovedať, keď sa zima spýta, čo robil v lete. Takže na podporu skôr začínajúcich freestajlu chtivých snowboardistov zverejňujeme SNB (Snowboard) JMP (Jump) FAQ (Frequently Asked Questions), tj. frekventované otázky a odpovede začiatočníkov pri skákaní na snowbíči..

1) Treba pred skákaním vedieť dobre jazdiť?
Áno, na to, aby sa človek začal učiť skákať, by mal už mať dobré základy tj. vedieť jazdiť na hranách bez šúchania (a nie s kolenami do X, skôr do O), byť schopný zvládať fakt veľké rýchlosti. Ak nemáš najazdené kilometre, predbiehaš a bude to na houby. 

2) Treba vedieť ešte dačo?
Aj hej. Mal by vedieť v plynulej jazde skočiť nejaké to ollie na bubne alebo na zlome na zjazdovke. Plus, mal by vedieť automaticky robiť kadejaké blbosti (zľahka 180°-ky, nosepressíky, pešmyčky a preklápky) na kadejakých nerovnostiach na zjazdovke, tj. ovládať dokonale dosku.

3) Vidím skok a chcem ísť skákať. Mám sa báť?
Každý jump treba vyskúšať, "čeknúť", "testnúť", pozrieť si dopad a potom odhadnúť primeranú rýchlosť a vyskúšať skočiť jedným rovným poletom bez grabu. Lebo ak sa zrakvíte, ste "out" na dlhšiu dobu. Ak sa ti jump nepáči (doslova), tak je asi na h* a jednoducho s* na neho. Akonáhle sa vám pred aj počas skákania čo i len drobnosť nezdá, prestaňte skákať/opravte to. Či už ide o rozsekaný dopad, alebo uvoľnenú botu.

4) Videl som, že pred pretekom sa rozcvičovali. Čo je to za blbosť?
Žiadna blbosť. Bez rozjazdenia, rozohriatia, rozcvičky a mierneho natiahnutia svalov to nemá zmysel, ide o športovú aktivitu! Tuhý človek nič nedá a rozseká sa.

5) Videl som typov, že majú mínusový uhol na zadnej nohe. Na kýho boha? A čo tá móda, že mať nohy kilometer od seba?
Na freestyle, bezpečnejšie dopady a na štýl s kolenami od seba je fakt dobrý mínusový uhol vzadu. Menej zaťažíte členky a drží to kolená od seba. Viazania príliš ďaleko od seba môžu okrem problémov s rovnováhou vo vzduchu zapríčiniť aj zranenia predného kolena pri dopade. Vzdialenosť viazaní by mala byť normálna, hovorí sa, že na šírku ramien, resp. dĺžku holenej kosti. Nič príliš široké!

6) Má zmysel skákať mini jumpíky? Skákal som, ale na ten väčší v snowparku sa nejako bojím..
Mikro jumpíky nemajú príliš veľký zmysel. Nestavajte mikrojumpy v štýle "vyrážka na zjazdovke" 30x30cm x 2km/h, ale skáčte radšej ollie a zlomy na zjazdovke v slušnejšej rýchlosti. To, čo viete z pomalého mikrojumpu vám bude na normálnom jumpe takmer na nič. O jumpoch sa tu nachádza jeden náučný článok, kto to nečítal, nech si to kukne.

7) Postavali sme veľký jumpisko, ale prišiel X a pindal na neho, že je zlý. Čo sa mu na ňom neľúbilo?
V prírode (mimo snowparkov) je nutné hľadať terén, kde letec zhruba kopíruje povrch, tj. typu: svah (rozbeh) - rovina -- strmina (dopad). Lebo jump postavený len tak v svahu je v 90% na houby, zväčša moc nakopáva prdel (nemá totiž kvôli strmosti svahu nájazdovú rovinku pred) a ani dosť strmý dopad tam, kde by ho človek čakal. Ujíma sa pre neho názov "čierna smrť", lebo sa letí "do prázdna". Dopad pod jumpom musí byť strmý, žiadna placka, aby sa pohybová energia pri páde nezmenila na zlomeninu, ale sa "vybila" na strmine dopadu.

8) Čumím na sekvenciu v časáku a neviem pochopiť o čo ide.. ja to aj tak dám, alebo nie?
Pokiaľ to nepochopíš, tak zabudni. Ak ste si čítali nejaké návody na triky v časákoch, pro-rideri dosť často píšu, že každý trik vyžaduje, aby ste ho najprv do detailu pochopili v hlave. Ide o to, že ak nedokážete skočiť nejaký skok v svojich predstavách, určite ho nedáte na snehu, tj. treba fakt pochopiť do detailu ako na to. Študujte teda sekvencie.

9) Čo mám na tej sekvencii pochopiť? Nechápem.. Musíš najprv detailne vedieť, čo sa deje s telom a doskou v každej fáze skoku. Následne tu treba mať istú schopnosť previesť veci z predstáv do skoordinovaných pohybov jednotlivých častí tela, čo sa dá získať iba časom (alebo ak ste chodili v detstve napr. na gymnastiku, trampolínu, máte talent a pod.).

10) Jeden hajzlík na svahu mi vyprával, že to robím zle. Mám mu dať na hubu?
Práve naopak. Neberte rady tých, čo vás pozorujú, jedným uchom dnu a druhým von..

11) Fázy skoku v sekvencii? Čo to je za chobotina? Odrazím sa a skočím, nie?
Veď práve - odrazím A skočím. Celý skok máš zložený asi tak z tohoto: 1. Rozbeh, nájazd a odraz, 2. Zbalenie sa vo vzduchu, 3. Grab a pretiahnutie, 4. Rozbalenie a dopad. To sú fázy, každý skok vyžaduje v každej fáze voľačo svoje

12) Jak rozbeh a odraz? Rozbehnem a skočím, nie?
Áno, ale: Rozbeh si dávaj výlučne rovno, bez oblúkov a brzdenia. Ak, tak len rob krátky speed-check, šuchni na pribrzdenie. Musíš mať solídnu rýchlosť. Najlepšie je to skúšať na zlomoch na zjazdovke, s olliečkom. (Tj. ideš ROVNO, aj keď nájazd na jump už môže jemne využívať hrany (jemne do oblúku), hlavne potom pri točkách.)

13) Odraz je ľahký, vystrem nohy, dzignem rukami a skočím 360. Na veľkom som to ale ešte neustál, prečo?
Na veľký kicker (na rozdiel od malého) potrebuješ zvládnuť veci a odraz použitím (dosť veľkej) rýchlosti a prácou s hranami a plynule do odrazu zapojiť hlavne ramená a hlavu. Čím si lepší, tým menej sily potrebuješ na odraz a využívaš hlavne rýchlosť a dokonalú prácu hrán a k tomu prácu s hornou polkou tela. Rukami sa nijak extrémne hádzať netreba, priam nesmie. Nohami (šakal style) už vôbec nie. Aha a vystreť obe nohy? To teda nie, skáče sa ollie.

14) Jaké ollie, veď sme na snowboarde nie na skejte..!?
Ollie je skoro ako na skejte, kukni si článok v rubrike Trik. V princípe, zdupneš svoju váhu po zadnej nohe (čož je vlastne odraz) a prednú nohu v tom istom okamihu odľahčíš a potiahneš hore (ponad pomyselnú prekážku). Do odrazu ideš z postoja "v kolenách" a na vyšvihnutie používaš trocha aj ruky. Na odraz cez zadnú nohu sa využíva aj pružnosť pätky (to je zadný koniec) dosky - keď ťažisko tela presunieš mierne nad pätku, tak pätka zapruží a trocha ťa vystrelí. Odraz začína už nájazdom na rádius jumpu a plynule až po koniec jumpu. Celým telom, po zadnej nohe, ale nie až do vystretia. Niečo ako ollie na skejte, ale viac celým telom.

15) Čo si to vravel, že druhá fáza je zbalenie? Mám zbaliť dáku luštu na svahu?
Áno zbalenie. Všetky triky tesne po odraze vyžadujú vo vzduchu zbalenie tela. Pritiahneš nohy/kolená a "spustíš" ruky. Tj. pri rovných skokoch ide najprv o akýsi freeride-ový polet v prirodzenom postoji. Nemávať rukami! Najlepší stajl je: kolená až pod pazuchy! Ak sa nezbalíš, si šakal-karate-style.

16) A potom grep a pretiahnutie? Mám jej kúpiť grepfrujt? Čo je to za sprostosť?
Grab je úchop dosky. Na chytenie grabu je často nutné mierne sa v príslušnom smere vychýliť-nakloniť aj ramenami, aby si dočiahol. Prvá vec je dočiahnuť tam kam treba - na to treba flexibilitu tela. Kto nedočiahne, nech si dá strečing (ponaťahuje si svalstvo).

17) Nasleduje pretiahnutie? Mám ju pretiahnuť? Čo si to na mňa dávaš? Točí ma telka?
Áno, nasleduje prieťah grabu. Prieťah je špecifický u každého jednotlivého triku. Najdôležitejšie - väčšinou sa pri prieťahu vyvažuje pohyb preťahovanej (vystieranej) nohy s pohybom voľnej ruky (tá čo nedrží grab). Je to dobré na to, aby si sa mohol vrátiť po prieťahu do pôvodného zbaleného stavu a bez problému dopadnúť.

18) Aha, učili ma to na fyzike, protichodné sily sa musia zrušiť a zostanem vyvážený. Mňa ale fyzika nebaví. Ja nič vyvažovať nebudem..
Nevyvážiť správne ten natiahnutý grab znamená chytiť divnú miernu rotáciu a kvôli vráteniu sa do normálnej polohy zákonite začneš kopať nohami a mávať rukami ako šakal. Po pretiahnutí s vyvážením voľnou rukou sa teda prirodzene vrátiš do pôvodnej zbalenej polohy. Tj. bežne používané graby nevznikli náhodou, vyvažuje každý, a to veľmi podobne a musíš aj ty. Inak budeš mať zlý štýl.

19) Čo s tým dopadom? Veď to je jasné. Proste dopadnem. No, aj keď musím uznať, že často končím na zadku.. Robím to zle?
Po pustení grabu sa treba vrátiť zhruba do prirodzeného freeride-ového poletu ako na začiatku (zbalenie) a potom plynule postupne vystierať nohy na dopad. Vystieranie nôh treba mať už v krvi z poskakovania na rôznych jumpoch tak, aby ste dva metre nad dopadom nemali už úplne vystreté nohy v kolenách. To by ste asi začali mávať rukami (rolling windows) a nasledoval by dopad, asi na zadnú hranu a následne na prdel (v lepšom prípade). Ak pôjde o väčšiu výšku, zarazí vás to "do kolien", bacha, aby ste si nenabili lícnu kosť kolenom. 

20) No, už dopadávam na nohy, ale prejdem dva metre a padnem zas na zadok..
Pri dopade, ako aj pri všetkom, kolená od seba (základ freestyle snowboardingu), lebo s X-ákmi sa nič ustáť nedá. Po dopade ísť do kolien a potom rovno dole kopcom a brzdiť až dobrých 10m po dotyku so zemou. Pri dopade z väčších výšok môžeš nastrčiť k zemi najprv pätku. Skáč veľa olliečká na svahu a cez bubníky, dopadávaj a zvykneš si.

21) Foter kúpil 4 metre širokú trampolínu a mati skáče už saltá. Má význam skákať na nej na snowboarde? Tato mi to nechce dovoliť.
Na trampolíne má význam skákať, kvôli získaniu orientácie a dokonalej kontroly nad uvoľnenými časťami tela (ruky a nohy) a to aj (dokonca najmä) bez snowboardu. Mal by si však vedieť zas niečo o základoch skákania na trampolíne (o tom je taký celý šport), aby si si na druhý deň nezlomil väzy pri nejakej debiline. Aj bez snowboardu na veľkej trampolke môžeš plnohodnotne vyskúšať všetky druhy rotácií, veľmi podobne ako na doske, ale na trampolke sa nikdy dokonale nenaučíš používať hrany na odraz, lebo v rýchlosti na snehu to funguje inak, a odraz je dôležitý. No, ale aj tá orientácia a kontrola končatín nezaškodí. Brať dáke to prkno na trampolku má však význam pri učení sa správneho prieťahu rovných airov, kde sa neodrážaš z hrán.

No, tak dík, čo už, snáď si nevymýšľate na mňa dáke sprostosti. A čo jednotlivé grepy a triky?
Neni zač, dačo podobné by ti povedal asi každý, čo vie aspoň trocha skákať. O grepoch a trikoch bude Boardlife písať postupne. Keď máš zmáknuté základy, najmä k tým rovným grepom, potom ti už stačí vedieť minimum.

----------------------------------------------------------------------------------------- 

Dúfam, že ste sa dobre zabavili. Berte článok s humorom a odstupom, predsa len písal sa rok 2003. Aj keď, jeho odkaz je večne živý. Však sa pozrite okolo seba, koľko ľudí by si ho malo znova prečítať :).

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!