Sobota 13. Marca 2010
Autor: Steff

0 komentárov

Next Level wakeboard & wakeskate film zo Slovenska

NEXT LEVEL je polhodinový filmík, jednej malej komunity, sledujúci kam sa wakeboarding a wakeskating posunul za desaťročie svojej prítomnosti v našej rodnej krajinke. Sám tomu celkom nerozumiem, aj keď som mal tú česť byť celý čas pri tom. Nechápem, ako je možné, že tak dobrí jazdci, ako sú Miro Hríbik, Milan "Dróty" Purdeš, Rišo Marcinčin a Maťo Ščambora sa objavili u nás na Slovensku. Odkiaľ? Ako ku tomu došlo?

U nás, kde je wake komunita pomerne malá, kde sa vlastne dá jazdiť len na troch-štyroch miestach a aj to tak maximálne šesť mesiacov v roku. Na Slovensku, kde wakeboardový trh je menši ako trh s filmami Stevena Seagala. Na Slovensku, kde nemáme ani jeden pravý wakeboardový čln a kde máme iba jeden wakeboardový park. Ako je možné, že máme jazdcov, čo jazdia na skutočnej svetovej úrovni? Jazdcov ako Maťo, čo sa dokážu dostať na pódium na veľkých Európskych kontestoch, alebo ako Rišo, ktorý keď jazdil vo filipínskom CWC, tak sa veľké PRO hviezdy s desiatkami sponzorov za chrbtom zastavovali na brehu, uznanlivo kývali hlavou a nervózne sa vypytovali "Whos that guy?".

Na Slovensku sme si od rozdelenia zvykli vo všetkom sa porovnávať s českými bratmi, alebo so susedmi z Poľska, Maďarska, Ukrajiny...väčšinou Slovensko z takéhoto porovnávania nevýjde veľmi dobre. To ale nie je tento prípad. Košický zázrak v podobe týchto štyroch jazdcov totiž vytŕča o dve dĺžky.

Amíci na to majú slovo "dedication", slovenský ekvivalent by asi bol "horlivosť". Jazdiť, veľa jazdiť, jazdiť čo najviac ako sa len dá. A keď už sa nedá jazdiť, tak ísť niekam kde to možné je. Jazdci, ako spomínaní Rišo s Maťom, majú počas sezóny nespočet dní, keď strávia na vode aj viac ako 4 hodiny. Okrem toho ešte asi treba neustále myslieť na jazdenie, študovať videá, čítať časopisy a vypytovať sa tých lepších. A potom už to je len o odvahe, a o tom, že neexistuje nič, čo by sa nedalo skočiť alebo zajazdiť. Ak to dá Nemec alebo Angličan nie je dôvod prečo by to nedal Slovák. A ono to tak nakoniec naozaj asi aj je...

Výsledok si môžete pozrieť v tomto filme od Jakuba Baču. Práve preto aj ten názov - NEXT LEVEL. Myslím, že Kubo odviedol skvelú prácu, na hranici technických možností s ktorými pracuje. Ono aj to filmovanie je o progrese a Kubov pokrok za tie dva roky filmovania je takisto vidieť. Možno sú ešte niektoré zábery prepálené, roztrasené, horšie strihnuté alebo nezaostrené, ale on je človek, ktorý skvelo absorbuje každú dobre mienenú kritiku a dokáže ju využiť vo svoj prospech. A nakoniec to natáčanie okolo vody tiež nie je až taká jednoduchá záležitosť.

Kubo do filmu použil zábery z filipínskeho Camsur Watersport Complexu, košického Evil Wake parku a tiež zopár z českého Ski&Wake parku Těrlicko. Triky asi nemá zmysel všetky vymenovávať a tiež sa mi ani nechce lebo je ich vo filme šialené množstvo.

Maťa Ščamboru (LSD, Nike 6.0, Hyperlite, Ten-80, Wakeshop.sk) napríklad môžete vidieť robiť frontsideflip (18:45) alebo hardflip (17:27) čo, v tej dobe keď ich po prvýkrát zajazdil, dávalo okrem neho na svete len pár ľudí. Dróty (Billabong, VonZipper, Kustom, Hyperlite) exceluje najviac na kickroch a tu to dokazuje krásnym whirlybirdom (9:53). Štýlový je aj jeho S-bend to blind (9:56). Miro Hríbik (Heavy tools, LSD, Makrofakt, Ibiza club) je veľký showman a na jeho parte som sa schuti nasmial. Buttslide 360 (6:55) je fakt Mirov originál. V jeho prezentovanom repertoári môžeme ďalej vidieť hardcore triky ako 313 (2:13), double-S (2:36) alebo S-Bend to blind (2:48). Po operáciách kolena sa musel trošku brzdiť, ale ani to nie je veľmi vidieť. Part Riša Marcinčina (Hyperlite, Ten-80, Wakeshop.sk, Ocko s.r.o J) je úplný brutál a právom je vrcholom celého filmu. 9ku (v tomto prípade switch FS) (26:09), na Slovensku, ani v blízkom okolí ešte nikto okrem neho nedal, Blind Judge cez filipínsky funbox (23:50) je šialenosť sama o sebe, KGB (25:02) je trik z inej dimenzie a posledný trik v jeho časti je FrontMob (26:43), čo je povinná jazda takmer všetkých finalistov Majstrovstiev sveta. Technické zvrátenosti ako switch toeside 313 (25:08) a štýlový “breakdance“ (25:18) len dokazujú, že Rišo je v súčasnosti asi najvyspelejší jazdec akého máme.

NEXT LEVEL mal premiéru v košickom klube Tabačka kulturfabrik, trošku nezvyčajne, vo štvrtok. Aj tak som ale mal problém sa vôbec pretlačiť dovnútra. Podľa toho čo som počul tak na premietanie prišlo zhruba 160 divákov. Vieme to len podľa počtu rozdaných plechoviek s energy drinkom, ktorý dostal každý, kto zaplatil symbolické euro za vstup. Myslím, že aj sám autor bol príjemne prekvapený koľko ľudí prišlo a tiež bol asi rád, že sa diváci smiali tam kde predpokladal že sa budú smiať a že na konci sa mu ušiel jeden obrovský potlesk. Aspoň si myslím, že takéto záležitosti majú autori vo všeobecnosti radi. A keď nie, tak ho snáď potešila originálna torta. Afterpárty bola pomerne slušná, pretože väčšina ľudí na druhý deň šla do školy alebo do práce. Aj tak sa našli jedinci ktorým cesta domov trvala dva dni.

Na záver ešte pár slov od Kuba: “Rád by som ešte raz za seba poďakoval každému, kto mi pomohol dotiahnuť celý tento projekt tam kam sa až dostal. Samozrejme asi najväčšia vďaka patrí jazdcom. Drotymu, Mirovi, Riškovi a Maťkovi. Celej rodine za podporu a pochopenie, všetkým príležitostným kameramanom, Zoranovi B za plagát a všetko ostatné, Števovi O za inštaláciu(:-)) a ostatnú podporu, Kišimu za tlač plagátov a celému teamu Tabačka kulturfabrik Košice. Samozrejme veľká vďaka ide aj všetkým sponzorom.“

WAKESHOP.SK, TEN-80, Hyperlite, Sannax (Igor), LSD energy drink(Martin), BOARDLIFE.SK (Kristián), NIKE 6.0 (Peťo) a samozrejme celému EVILS WAKE KLUBU a každému kto drží place wakeboardingu a wakeskatingu na Slovensku. A ak som na niekoho zabudol tak mi prepáčte :) .....polepším sa :)"

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!