Utorok 13. Novembra 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Kristián
0 komentárov

O’Neill Pleasure Jam 2012 - pohoda aj napriek počasiu

10. ročník Pleasure Jamu sa na Dachsteine odjazdil v termíne 9. až 10. novembra 2012. Malá slovenská výprava si dala výlet, aby vám sprostredkovala zážitky, z tejto skvelej akcie. Len 350 km od Bratislavy, dobrá predpoveď počasia, spomienky na Dachstein a Ramsau, kde sme trávili množstvo času niekoľko rokov dozadu. Čo sa zmenilo a čo ostalo?

O’Neill Pleasure Jam začínal v piatok. Top počasie, slnko, príjemné teploty. Prichádzame do parku, kde nás čaká už avizovaná trojička možností. Contest area je ohradená pletivom od verejnej jib line. Registrovaní rideri a riderky si mohli skočiť na dvoch skokových platformách, jednej jibovej a jednej wallride platforme. Hovoríte si, že nič moc. Je to tak, setup tento rok nebol nič moc. Všetci sme čakali obrovskú „Bertu“, mega skoky a top zábradlia. Nič z toho sme v parku pre riderov contestu nenašli. Pre odpoveď na otázku „prečo?“ sme ďaleko chodiť nemuseli. Málo, veľmi málo snehu je na Dachu v týchto dňoch.

Zvyknutí na fungovanie zadného vleku, zvyknutí na veľké snehové prekážky. Zvyky sa budú musieť meniť. Príroda organizátorom veľmi nepomohla. Zasnežovať sa na ľadovci nemôže, takže sa stavať muselo len z toho, čo sa na Dachsteine nachádzalo. Kto nesúťažil, mohol si zajibovať vo verejnej jib línii. Bedničky, picnic table, box rainbow, schodové bedne. Treťou možnosťou zajazdiť si, bol beginner snowpark. Väčšie množstvo bedničiek, railov, malé skočky. Príma. Len prečo neťahal v piatok vlek? A prečo niekto rozsypal v parku omrvinky? Toľko mravcov sme dávno nevideli. Beginneru dávame pá paá a venujeme sa akcii.

Piatkovú kvalifikáciu a ani samotný pretek nejazdil žiadny Slovák, tak ako sme na väčších akciách zvyknutí. Za to Česi mali v preteku päťčlenné zastúpenie. Bratia Porkertovci, Darek Bergmann a baby Šárka Pančochová a Kateřina Vojáčková. Ako jediná nemusela kvalifikáciu jazdiť skúsená Šárka. Darek a Kateřina sa však museli pobiť o postup do sobotného finále. Najlepšie sa zadarilo Kateřine, ktorá vyhrala kvalifikáciu a do finále postupovala z prvého miesta, medzi 9 pozvaných rideriek. Smolu mal Darek Bergmann, ktorý v heate skončil na 8. mieste a od postupu ho delili len dve miesta. Škoda. Daniel Porkert skončil v heate na nepostupovom 17. mieste.

Kvalifikáciou prešlo 18 riderov, ktorí sa pripojili k pozvaným a divokým kartám. Vytvorili tak štartové pole s 38 jazdcami. A koho sme mohli vidieť na Pleasure Jame, zviesť sa s ním/ňou na kotve, poprípade dať horúcu čokoládu v reštike? Werner Stock, Jamie Nicholls, Ville Uotila, Marc Swoboda, Kevin Backstrom, Marko Grilc a ďalší. Človek by neveril, že sa objaví aj Markku Koski, alebo taký Denis Leontiev s Wojtekom Pawlusiakom. A tá horúca čokoláda sa dala dať s Aimee Fuller, Cheryl Maas, Silvia Mittermueller a ďalšími.

Piatkové jazdenie sa chýlilo ku koncu. Dróty ešte využil možnosť zajazdiť si fanaticky na kickroch. Na to, že stál 1x túto sezónu na snowboarde mu to celkom lietalo. Stihol len pár skokov, keďže kickre už boli v zlom stave a skoro hodil takú väčšiu papuľu. Rado s Mirom pochilovali, poshredili a mohli sme ísť na vtákov. Taká dachsteinovská klasika. Za kúsok potravy vám zobú z rúk, hlavy a kadečoho. Následný odchod na údolnú stanicu. Počas celého dňa vládla veľmi príjemná, skôr rodinná, ako súťažná atmosféra. Vyvrcholenie prišlo na údolnej stanici, kde si mohol človek oddýchnuť, dostal zadarmo pivko, varené vínko, nejaké to DVD od Pirátov. Super! Riderov podporoval aj známy shop Blue-Tomato, v ich stánku sa našli stratené Radove rukavice, takže všetko na spokojno. Tak to má byť, pohoda aj po odjazdení. Teším sa, keď o 10 rokov takéto niečo bude aj na slovenských akciách.

Koncom dňa sa zdvíhal vietor a predtucha sa začala vypĺňať. Na sobotu, finálový deň bol hlásený silný vietor. Takoj sa aj stalo. Silný vietor, dosahujúci rýchlosť až 60 Km/h znemožňoval odjazdenie celého preteku. Niekedy sa čakalo aj 10 minút medzi jazdami. Jazdil sa spodný menší skok, triky sa nehrotili. Prišli mraky a fotenie bolo v zadnej časti teľa. Premrznutí, vyfúkaní boli všetci. Speaker, rozhodcovia, médiá, jazdci a aj vtákom sa moc lietať nechcelo. A čo pretek? Odjazdil sa ako tak, aj keď mám pocit, že nie úplne celý. Prvenstvo v ženskej kategórii si vyjazdila Aimee Fuller z Veľkej Británie. Jej underflipy, flat rotácie fungovali aj vo vetre. Aimee si vyjazdila 2.000 dolárov a aj lístok na Red Bull Nanshan Open 2013 v Číne. Druhé miesto brala Švajčiarka Isabel Derungs a tretie Slovinka Urska Pribosic. Jenia Goldman si vyjazdila Best Trick za Backside 540 Indy a pocestuje na Bali, tak ako pred časom naša Klaudia. Najlepšie z Češiek skončila Kateřina Vojáčková, ktorá skončila na 8. mieste. Skúsenejšej riderke Šárke Pančochovej moc nešlo a vyjazdila si len 12. miesto. Treba povedať, že podmienky v sobotu boli extrémne.

Muži dopadli nasledovne. Prvenstvo išlo do USA a Erickovi Beaucheminovi a aj 4.500 dolárov. Druhé miesto bral domáci Werner Stock, tretie bral Jamie Nicholls. Best Trick taktiež uchmatol Jamie s trikom Frontside Tailbluntslide 450. To už vietor troška preháňal a my sme sa presunuli znova na údolnú stanicu, kde si znova chalani vychutnali pivko. Ja ako šofér som mal akurát tak sucho v ústach. Následný večerný chill, návšteva Schladmingu, dvoch parties a mega super tuti fruti kebabu, díky čau O’Neill Pleasure Jam 2012.

Celkovo hodnotím výlet na Pleasure Jam pozitívne. Znova na snehu, stretli sme top riders, užili si jazdenie, troška aj party. Škoda počasia, ktoré v nedeľu nedovolovalo ísť na horu a užiť si to znova a konečne bez foťáka. Nevadí. Snáď vás potešia fotky, ktoré sa stihli sfotiť, krátky príbeh a určite sa na Dachsteine ešte uvidíme.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!