O’Neill Pleasure Jam 2013 – kvalifikácia, semifinále a finále
Streda 13. Novembra 2013
Autor: Boardlife
Foto-video: Kristián
0 komentárov

O’Neill Pleasure Jam 2013 – kvalifikácia, semifinále a finále

Dianie v prvý, tréningový deň na Pleasure Jame 2013 ste si mohli prečítať a pozrieť v predchádzajúcom reporte. Dnes sa budem-e venovať piatku, do ktorého organizátori napchali kvalifikáciu žien a mužov, semifinále mužov a finále žien a mužov. Čaká nás skoro stovka fotiek, takže poďme na to.

Sobotné vstávanie bolo veľmi skoré. Na riders meetingu sme sa dozvedeli, že prvá gondolka s jazdcami vyráža o 7:30. Takže si pekne privstať a aby sme o 7:30 už boli pripravení. Znova sunshine a hlavne úplné bezvetrie. Oproti predchádzajúcemu dňu stretávame viacero jazdcov, ktorí z viacerých príčin prichádzajú až v piatok. Vývoz na horu, zopár panoramatických fotiek do mobilu a ide sa do roboty. Marek s Klaudiou si prechádzajú trať, určujú stratégiu. Kvalifikácia je neúprosná. Chalani z QParks obrednovali skoky a okolie, speaker sa rozbieha. Ide sa do tuhého.

Ešte sa pokúsim vysvetliť systém jazdenia. Štartové pole pozostávalo z kvalifikantov a pozvaných riderov (rideriek). Po hodinovom tréningu pre všetkých, sa začínalo mužskou kvalifikáciou. Dva heaty po 30 riderov. Chalani mali dve jazdy, na to aby ukázali čo vedia. Do semifinále postupovali šiesti rideri z prvého heatu a šiesti z druhého heatu. Spravodlivé.

Rozhodovanie bolo taktiež náročné. Aby sa všetko stíhalo za deň, judges boli rozdelení na „Panel 1“ a „Panel 2“. Každý „panel“ rozhodoval o jednom z jazdcov. Nebolo to úplne fér, ale život taktiež nie je fér. V tejto situácii sa nič rozumnejšieho a lepšieho nedalo spraviť. Vyše 300 jázd za deň si vyžadovalo správny formát, a aj rozdelenie judges.

Ženy mali podobnú kvalifikáciu. Dva heaty po 10 báb v každom a každá baba dve jazdy. Babám sa zrušilo semifinále a tri baby z každého kvalifikačného heatu postupovalo medzi 10 pozvaných rideriek vo finále. O tom však až neskôr. Poďme sa venovať slovensko-českým jazdcom. Po minulé roky ich bolo viac, hlavne z Čiech. Tentoraz dorazili len Petr „Horis“ Horák a ženskú kategóriu zastupovala Kateřina Vojáčková. Slovensko reprezentovala len Klaudia Medlová. Určite si pamätáte jej úspech na Pleasure Jame, spred cca 3 rokov, kedy vyhrala Best Trick a surfový výlet na Bali. Uvidíme ako sa im bude dariť tento rok.

Prvý začína Petr Horák, držíme palce, lebo konkurencia je hustá. Petrovi sa minulý rok nepodarilo postúpiť z kvalifikácie o jednu priečku, veľká smola. Tentoraz zmenil taktiku a miesto použitia toho, čo chalani často používajú, použil mozog. Žiadne 2x double alebo niečo podobné, ale istotka so sedmou. Bravó Horis postupuje z heatu do semifinále. Taktiež ale len tak tak z posledného postupového miesta v heate. Kvalifikáciu mužov vyhral Švajčiar David Hablützel.

Presúvame sa na ženy. Klaudia a Kateřina. Obe sú v rozdielnych heatoch. Klaudia štartuje v prvom heate. Lepšie jej vyšla prvá jazda za ktorú dostala 20,50 bodu, no na veľkom kickri to bol len rovný grabovaný skok. Všetko vsádza do druhej jazdy, ktorú musí na postup nabombovať. Kateřina odpaľuje front a backflipovú jazdu. Vypláca sa a z kvalifikačného druhého heatu postupuje z tretieho miesta, kedy v druhej jazde dala 58,50 bodu. No a čo Klaudia? Nevyšlo, nevadí. Obrovské Bs rodeo, ktoré má poväčšinou najazdené na gule, nevyšlo. Na najväčšom skoku padá a rozplývajú sa aj šance na postup. Aj taký je život jazdcov. Raz ste hore a raz sa vám niečo nepodarí.

Počasie stále lepšie a lepšie. Ranné oblaky sa už rozplynuli a navštívil nás Oskar. Hreje riadne. Mám len jedno tenké termo a aj tak mi je na slnku teplo. Prostredníctvom fotiek som vám chcel sprostredkovať trocha iný pohľad, ako fotí väčšina miestnych fotografov. Snáď sa mi to aj trocha podarilo. Nie som však úplne spokojný. Ako nad fotkami teraz rozmýšľam, dalo by sa to aj lepšie. Bohužiaľ sviatočný contest fotič má málo skúseností. Možná nabudúce.

Semifinále je pred nami. Ako sa dozvedám od Mareka a Klaudii, ktorí si už teraz môžu vychutnávať pohodu, v spodnej časti trate v „diváckej aréne“ sa podávajú rôzne šmakotiny. No škoda, že som v strede a robím. Do semifinále postupuje dvanásť jazdcov z kvalifikácie, ostatní sú už pozvaní. Nechýbajú medzi nimi mená ako Tim Kevin Ravnjak (SLO), Brett Moody (USA), Nikolas Baden (USA), Tor Lundstrom (SWE), Fridtjof Tischendorf (NOR), Brage Richenberg (NOR), Clemens Schattschneider (AUT), Sven Torgren (SWE), Eric Beauchemin (USA) a mnoho ďalších. nechýba ani Petr Horák (CZE). Hra sa pritvrdzuje, Vidieť niekoľko double trikov, štýlové corky, ale aj pretiahnuté graby.

Ako sa darí Petrovi? Super! Znova rozmýšľa a hlavne jazdí. Štartuje v heate 1, kde je 13 riderov a dvaja čo mali, no nenastúpili. Horisovi sa podarí husársky kúsok a prvou skoro čistou jazdou, si v heate zabezpečuje postupové tretie miesto. Bravó druhý krát. Okrem neho z jednotky postupujú: Mladý Slovinec Tim Kevin Ravnjak, Američan Brett Moody a zo štvrtého posledného postupového miesta Američan Nikolas Baden. Z druhého heatu idú ďalej v poradí: Fridtjof Tischendorf, Brage Richenberg, Clemens Schattschneider, David Hablützel, Sven Thorgren, Eric Beauchemin a Lucien Koch. Horis zajazdil desiate najlepšie skóre z jedenástich postupujúcich.

Chvíľku pauza. Občerstvujem sa vodou, sendvičom a čokoládovou tyčinkou, čo som si zbalil na ubytku. Priebeh O’Neill Pleasure Jam 2013 je rýchly. Poďme rýchlo aj my. Ženské a mužské finále je pred nami. Najlepších 11. mužov poznáme: Fridtjof Tischendorf, Brage Richenberg, Clemens Schattschneider, David Hablützel, Sven Thorgren, Eric Beauchemin, Lucien Koch, Petr Horák, Tim Kevin Ravnjak, Brett Moody a Nikolas Baden. A čo nežnejšie pohlavie? Je ich trinásť a medzi nimi aj Kateřina Vojáčková (CZE), Aimee Fuller (GBR), Anna Gasser (AUT), Isabel Derungs (SUI), Anna Gyarmati (AUT-HUN), Urska Pribosic (SLO), Kristina Nisula (FIN) a ďalšie.

Jazdí sa super. Baby občas vytočia niečo pekné, chalani každá jazda niečo, na čo sa dá s určitosťou pozerať. Však si pozrite oficiálne video, ktoré vám o trikoch napovie viac. Poďme na výsledky, už sa vám určite nechce čítať. (Dostal sa vôbec niekto až sem? Ak hej, tak prosím napíšte do komentu heslo: voda) Najprv začneme babami. Prvenstvo si vyjazdila štýlová Isabel Derungs so SwBs 180 na prvom a obrovským Bs rodeom na druhom skoku. Na druhom mieste skončila riderka z Rakúska - Anna Gasser u ktorej sa očakával Cab Double 900. Nepadol, predsa len kicker nebol úplne ideálny na takéto ženské triky. Tretie miesto si doniesla minuloročná víťazka Aimee Fuller s trikmi ako Cab underflip, backside 360 a backflip.

Prejdime k pánom. Predsa len čas postúpil a blížila sa štvrtá hodina. Finále bolo samozrejme nadupané. Tripl sme nevideli, nevadí, počkáme si naň inde. Počas akcie nebolo veľa zranení, no na záver sa to nepodarilo dodržať. Známa nová hviezda rakúskeho snowboardingu Clemens Schattschneider si brúsil zuby na čelné pozície. Bohužiaľ zlomená kľúčna kosť mu zhatila jeho program. Clemensovi prajeme skoré uzdravenie a návrat na svetovú snowboardovú scénu!

Výsledky. Prvé miesto si odniesol severan Sven Thorgren za double jazdu číslo dva.270 do úvodného zábradlia, následne Cab double 900 na prvom menšom, pokračoval s Bs 1080 a jazdu končil s Double Bs rodeo a jibom. Úžasné, technické a estetické! Druhé miesto bral Švajčiar David Hablützel s trikmi ako Bs 900, Cab double 1080, Fs 720. Yeah! Úspešný švajčiarsky deň na Dachsteine. Tretie miesto išlo pre Brage Richenberga za BS 720, Fs 1080 nosegrab. Taktiež vo veľkom štýle. Takže to by sme mali prvú trojicu v oboch kategóriách na O’Neill Pleasure Jam 2013. No a čo Horis a Kateřina? Petr zajazdil taktiež slušne no v ťažkej konkurencii mu to stačilo na 9. miesto. Aj tak paráda pre český snowboarding. Kateřina skončila vo finále na 10. mieste. Určite úspech.

Ešte aby sme nezabudli. Z celodenného jazdenia boli vybrané dva Best Tricky. Mužský vyhral znova Sven Thorgren s obrovským Double Bs rodeom a k 4.000 dolárom si pribalil aj letenku na surftrip na Bali. Ženský výlet na Bali brala Anna Gassen s trikom Cab 720. takže to by bolo asi všetko. Ďakujeme Monike Oberreiter za starostlivosť, Der Dachstein za horu a QParks za shaping. Oficiálnosti nájdete aj www.pleasurejam.com

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!