Utorok 27. Marca 2012
Autor: Boardlife

1 komentár

Originál skateparky, alebo skateparky ako detské ihriská

Veľmi chúlostivá téma skateparkov sa bytostne dotýka aj nás. V Čechách prepuklo niekoľko škandálov, kedy sa postavili nekvalitné skateparky firmou, ktorá sa špecializuje na detské ihriská. Pozrime sa ako je to s takýmito „skate“ firmami u nás.

Na začiatok treba pre objektivitu povedať, že nepoznáme presné podmienky a podrobnosti výstavby nasledujúcich „skateparkov“. Kto ich objednával, koľko stáli, kto rozhodoval o prekážkach, ich umiestení a povrchu. Vieme však skonštatovať, či boli postavené na kvalitnom povrchu, logicky umiestnené prekážky, alebo boli vhodne vybraté prekážky. Na Slovensku sa výstavbe detských ihrísk venuje veľké množstvo firiem (vyše 55) a niekoľko z nich má v portfóliu aj činnosť: „výstavba skateparkov“.

Okrem firiem stavajúcich popri skateparkoch aj detské ihriská tu máme zopár firiem venujúcich sa čisto len výstavbe skateparkov. Či sa už jedná o betónové, alebo drevené. Podstatným rozdielom je to, že skateparky budované firmami ktoré o skateboardingu a jazdení nevedia vôbec nič, bývajú zväčša veľmi zle riešené a občas aj nejazditeľné, ako v Bratislave na Kuchajde. Občas sa však nájde výnimka a firma si pri výstavbe prizve niekoho zo skate komunity, aby bol skatepark plne funkčný.

Dosť už filozofovania a poďme sa spolu pozrieť na zopár skvostov, ktoré sme našli na internete. O skateparoch, či už kvalitných, alebo nie, sa dočítate v našej databáze slovenských skateparkov. Ak o nejakom viete, ktorý sa v nej nenachádza, mailujte na boardlife@boardlife.sk

Eurofima postavila niekoľko skateparkov v mestách ako Bratislava (Kuchajda), Lipany, Rajec, Svidník, Žiar nad Hronom. Z fotiek skateparky nevyzerajú najhoršie. Sú menších rozmerov s pár prekážkami, čo je pozitívum aj v menších mestách. Častým problémom však ostáva povrch. Firma dostane projekt na výstavbu skateparku a len málokedy ju zaujíma povrch, na akom bude prekážky stavať. To sa stalo aj v Bratislave pri Kuchajde, kde je skatepark postavený na povrchu takmer nejazditeľnom na skate. Prekážky sú od Belgickej firmy RhinoRamps, ktorá ponúka veľké množstvo variant. 

Ak máte osobné skúsenosti z jazdenia v týchto skateparkoch, kludne ich napíšte do diskusie. Taktiež ak máte informácie, či tam skateparky ešte stoja a v akom stave sú, neváhajte písať. Určite to bude množstvo čitateľov zaujímať. Otázka starostlivosti o skatepark po jeho postavení je taktiež veľmi dôležitá.

Ďalšia firma ponúka taktiež veľké množstvo variácií pre detské ihriská, športoviská a ďalšie zábavky. V ich ponuke nechýbajú ani skateparky, ktoré montujú s pomocou systému Ramp Werx. V rámci nízkorozpočtových projektov majú k dispozícii prvky s názvom Street Essentials. Profesionalitu potvrdzuje záverečná veta na ich webe: „Nechajte si navrhnúť a zrealizovať skate park odborníkmi s dlhoročnými skúsenosťami.“ Taktiež sme nenašli referencie o skateparkoch budovaných touto firmou, snáď bude stačiť ponuka prekážok.

Ďalšou firmou zaoberajúcou sa popri výstavbe detských ihrísk, lavičiek, hojdačiek, šmýkačiek je firma Play Works Slovakia. Ako píše na svojom webe, dováža a montuje nie len moduly pre skateparky, ale je schopná zabezpečiť komplexnú výstavbu profesionálneho a bezpečného skateparku. Bohužiaľ nemajú žiadnu ukážku ich profesionálnej práce a tak vám nemôžeme sprostredkovať ich počiny.

„Pre šťastný úsmev vašich detí“ hlása slogan firmy dodávajúcej skateparky. Firma dodáva skate systémy, ktoré sa vyznačujú vysokou kvalitou, veľkou odolnosťou a dlhou životnosťou. V ponuke majú okrem street prekážok aj „Half pipa“. Čo to presne ten pipo je, netušíme. V ich ponuke sa nachádza viacero zaujímavých prekážok.

Firma však postavila skatepark v meste Poprad, ktorý tam stojí dodnes. Ako to s prekážkami vyzerá dnes sa môžete presvedčiť z našej správy. Nás z ich ponuky zaujala prekážka, alebo skorej časť prekážky S 4.1 (bočná foto)

A ideme ďalej. Čo tak krásny žltý skatepark? Nech sa páči. Z referencií tejto firmy sme sa taktiež nič nedočítali, keďže sa na tej stránke akurát pracuje. Ponúka však množstvo variácií pre detské, športové a aj skate ihriská. 

Naše krátke putovanie medzi výrobcami a dodávateľmi skateparkov na Slovensku zakončíme u betonárov. Tj. u firmy ponúkajúcej betónové prekážky vhodné na skateboarding. Frima realizovala skate betónovú plazu v Topoľčanoch, ktorá je však jazditeľná a určite potešila miestnych jazdcov. Natočili sme tam aj Spot Check a samozrejme info o nej nájdete v našej databáze.

Týmto článkom sme cheli len poukázať na založitú problematiku výstavby skateparkov. Na Slovensku a určite aj v zahraničí je množstvo firiem, ktorých hlavnou činnosťou je výstavba detských ihrísk a porpi tom sa venujú aj výstavbe skateparkov. Nebolo by na tom nič zlé, keby sa parky stavali za prítomnosti skate komunity, keďže v ňom budú jazdiť oni a nie mamičky na kočíkoch a deti s formičami do piesku.

Na Slovensku funguje zopár firiem vyrábajúcich kvalitné prekážky a kvalitné skateparky, ktoré slúžia svojmu účelu. Taktiež z Čiech prichádzajú ďalšie firmy, ktoré majú bohaté skúsensoti s výstavbou a ich diela sú prudko jazditeľné.

Sme na špici ľadovca, čo sa skrýva pod ním vie len málokto. Získať štátnu zakázku na realizáciu športoviska len málokedy dostane maličká firma, častokrát je to v réžii veľkých firiem, ktoré sa starajú o výástavbu hlavnej časti detského ihriska a skatepark je len doplnok. Čo však nie je dobré.

Čas však ukáže, či sa u nás budú budovať kvalitné skateparky, v ktorých bude radosť jazdiť a nie čudá, ktoré slúžia mestám na zavretie úst jazdcom. Sme radi, že minulý rok vzniklo viacero dobrých skateparkov a že aj tento rok tomu nebude inak. Sledujte našu databázu. Ak by ste vedeli o nejakej firme, ktorá vo vašom okolí, aleboniekde inde postavilia či už dobrý, alebo zlý skatepark, napíšte nám na boardlife@boardlfie.sk a podelte sa s ostatnými čitateľmi.

Hodnotenie:

Komentáre

1 komentár
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!

anonymic
anonymic viem, ze problematika vystavby spojena predovsetkym s financovanim z verejnych zdrojov je uz obohrata tema, ktora sa aj pri miliardovych zakazkach rozobera vo velkych mediach. Napriek tomu by som sa k tomu opat raz vyjadril a pridal aj svoj pohlad na vec, pokial ide najma o topolciansky skatepark. V nasej malej republike bohuzial stale ziju ludia, ktori su poznaceni komunistickym sposobom zmyslania typu "co si neukradnes, to nemas". Bohuzial ti isti ludia sedia aj v samospravach a mestskych zastupitelstvach a (ne)logicky rozhoduju o pouziti financnych prostriedkov aj na vystavbu skateparkov. Na tuto temu by sa dalo ale pisat velmi obsiahle clanky. Kazdopadne som presvedceny, ze vacsina ludi pozna tento bohuzial zabehnuty system. Mesto Topolcany sa po niekolkorocnych natlakoch zo strany skaterov rozhodlo pre vystavbu skateparku. Zo strany lokalnej komunity bola vyvijana znacna iniciativa, aby sa vystavba realizovala za odbornej pomoci skaterov. Viem ze kazdy nie je stavitel a ani konstrukter, ale skater, ktory jazdi 10 rokov vie neporovnatelne viac o materialoch, sklonoch, zakriveniach a inych parametroch prekazok ako samotna stavebna firma, ktora sice rozumie montazi, ale skate videla akurat tak na obrazku. Preto uz samotny krok ignoracie miestnej komunity pri realizacii a projektovani skateparku je najvacsi kamen urazu. Som presvedceny, ze aj firma ktora stavia detske ihriska by vedela postavit kvality park, pokial by dala na rady samotnych skaterov. Kazdopadne sa mestsky predstavitelia a mozno aj ini zainteresovani boja prilisnej transparentnosti tohto systemu, co by mozno znemoznilo prerozdelenie provizii z vytycenych zdrojov. Kazdopadne nie som naivny a viem ze takto to bohuzial chodi. Ale podla vysledku viem, ze aj pri tomto systeme by sa dal vybudovat kvalitny skatepark (koniec koncov dobre sklony, zakrivenia a rozmiestnenie prekazok nestoji ani o cent viac!!!). Topolciansky skatepark nedopadol najhorsie. Povrch je skvely, material prekazok uspokojivy. V parku sa da velmi kvalitne pojazdit. Zalostne a zarazajuce su len nezmyselne a nepouzitelne niektore prekazky, pricom sa za tie financie mohli spravit ine omnoho lepsie. Ale to by muselo byt odkonzultovane s ludmi ktori sa za park zasadzuju uz asi 10. rok. Kudy
Pridané: 11:27 28.03.2012