Štvrtok 19. Januára 2012
Autor: Jakub Petra
Foto-video: Jakub Petra, pinky, Robo Ludrovský
0 komentárov

Predvianočný Big Dump vo Val Thorens

Síce troška neskoro, ale predsa máme pre vás článok o tom ako bolo na zájazde vo Val Thorens s CK HITKA. Chalani sa mali naozaj skvele o čom svedčí aj tento článok od priameho účastníka Jakuba Petru. Spolu s ním si tento výlet vychutnali Pinky, Ryba a Mišo. A teraz prajem ničím nerušené čítanie a pozeranie...

Val Thorens

Bolo to presne v deň Mikuláša, keď mi Pinky posunul zaujímavú ponuku na výjazd do Val Thorens vo Francúzsku prostredníctvom redakcie Boardlife a cestovnej kancelárie HITKA, kde sa  v termíne 10.- 17.12 konal už 15ty ročník Ski – Boarder Weeku. Dlho som neváhal a o pár hodín sme už cestovali s Pinkym, Rybom, Mišom a plným autobusom mladých ľudí zo City University naprieč Slovenskom, Rakúskom, Nemeckom, Švajčiarskom a Francúzskom do najvyššie položeného strediska v Európe.

Všetci boli plní očakávania, či bude dostatok snehu a budeme sa môcť s chuti rozjazdiť do novej sezóny. Po cca 20 hodinovej ceste z 1260km vzdialenej BA sme dorazili do slnkom a snehom zaliateho kotla, kde vo výške 2300m vybudovali inžinieri v 60tych rokoch, modernú dedinku, plnú výškových rezidencii, podzemných stavieb, útulných chát a hotelíkov, obchodíkov, snežnej moto dráhy, či podzemného športového a nákupného centra. Po prevzatí apartmánov a skipassov nasledovala uvítacia párty ako sa patrí a nasledujúce ráno všetci dobré naladení sme sa vybrali preskúmavať možnosti tohto krásneho strediska.

Val Thorens sa nachádza v masíve Les Trois Valleés (Courchevel, Merribel, Les Menuires) s najvyšším vrchom Aiguille de Péclet (3561 m. n. m.). Nájdete tu celkovo až 600km zjazdoviek a nespočetné množstvo freeride možností, ktoré sa črtajú prakticky všade navôkol. Zaujímavé sú aj zjazdovky a lanovky, ktoré pretínajú dedinku a tak sa môžete odviesť na doske až priamo pred apartmán.

Nachádza sa tu obrovský snowpark s boardercrossom (70 000 m2), ktorý v našom turnuse dokončovali a tak sme boli odkázaní na mini parčík v dedine, ktorý bol určený pre skutočných začiatočníkov a tak nás to v ňom moc nebavilo a radšej sme robili zlobu na zjazdovkách a mimo nich.. 

V prvý deň jazdenia nám slniečko prialo, no naše aparáty ostali na izbe, keďže sme sa potrebovali z tej dlhej cesty trošku rozhýbať...Večer sme pokračovali v objavovaní nočného života a narazili sme na najväčší party klub v Alpách Malaysia, ktorý bol rovno v suteréne našej rezidencie, kde v rámci Ski-Boarder Weeku prebiehali Live koncerty a partys s ľuďmi z celej Európy. V rámci dedinky, však funguje niekoľko menších klubov, barov a diskoték, takže elánom nabitý ľudia, si tu prídu na svoje. Miestami som si pripadal ako v malej Prahe v strede zasneženého kotla. V druhý deň ráno sa vyplnili prognózy meteorológov a prebudili sme sa do hmlistého zasneženého rána...vybrali sme sa jazdiť no po zistení, že vo vyšších polohách ozaj takmer nič nevidieť, jazdili sme len zjazdovku priamo nad dedinkou, ktorú sme nazvali Monte Carlo.

Perinbabka to myslela vážne a cez noc spadlo do pol metra čerstvého snehu, čo sme na tretí deň chceli využiť a vybrali sme sa na krásnu freeridovú stráň (prvý freeride po x mesiacoch)..čo čert nechcel po dvoch prvých jazdách sa údolie opäť zatiahlo a prakticky až dokonca výjazdu, sme už nič iné ako husté sneženie ani nevideli...jazdili sme tak každý deň po kolenách v prachu, no v slabej viditeľnosti, na začiatok sezóny to však bolo najväčšie zadosťučinenie a potešenie aké sme mohli dostať....

Súčasťou programu bol aj Mercedes Rail Jam, ktorý sa odohrával v strede týždňa priamo pod našimi oknami. Jednalo sa o otvorený freeski JAM, kde snowboardisti jazdili exhibične. V hustom snežení na zbúchanom setupe vyjazdil Kapitán Ryba Pirát Best Trick (fs 270 ss froňo prehadzovačka do noseslidu a 270 out) a bral domov tričko :D  Stretli sme tu bratov Poliakov a naša východná crew sa rozrástla o ďalšiu energiu.

Počas druhej časti týždňa sme sa rozhodli využiť možnosti športového centra a strávili sme poobedie na trampolínkach, či hraním futbalu v obrovskom hangári, kde sa konal aj DUB stepový koncert..okrem toho tu ponúkajú wellness, sauny, masáže, či rôzne druhy kolektívných športov.. Spôsob života vo Val Thorens je skutočne špecifický, plný snehu, športu, prívetivých ľudí a nekonečných možností spoločenského a kultúrneho vyžitia.

V poslednú noc nášho pobytu padlo vo vyšších polohách až do 2m čerstvého snehu a pri pohľade na zasneženú dedinku nikto z nás nechcel v tú chvíľu túto krásu opustiť. Každej rozprávke však býva raz koniec a ani sme sa nenazdali a opäť sme sedeli v autobuse. Tento krát však nikomu nebolo do reči a každý len pozeral smutne z okna ako sa Perinbabka blázni. Sotva sme sa stihli pohnúť a pri vjazde do údolia nás odstavila polícia s oznamom, že cesta je uzavretá a my sa musíme vrátiť naspäť do apartmánov. Priznám sa, že úprimnejšiu radosť som dlho nezažil. Autobusom sa zrazu prevalila vlna eufórie a tak francúzske vínka a syry, ktoré sme viezli domov rodičom sme okamžite použili na oslavu tejto skvelej informácie...Bonusovú noc vo Val Thorens sme takmer celú pretancovali a ranný odjazd na Slovensko sa niesol v pozitívnom duchu.

Chcem sa touto cestou poďakovať Boardlife, CK HITKA, Perinbabe a skvelej partii zo CU, za skvelý týždeň a nečakane zasnežený začiatok sezóny...všetkým Vám čitateľom vrelo odporúčam využiť akciové ubytovacie balíky počas Ski-Boarder Weeku a bol by som rád, keby nás budúci rok vycestovalo do Val Tho čo najviac..

Ponuka CK HITKA je cenovo výhodná oproti individuálnemu pobytu a aj túto sezónu vám tento špecialista na francúzske Alpy ponúka cenovo atraktívne balíky služieb, v ktorých je spravidla týždenné ubytovanie už spojené so 6-dennou permanentkou. Všetko o fantastickej ponuke zájazdov do francúzskych Álp a podrobnejšie informácie o ponúkaných produktoch nájdete na www.hitka.sk

Na www.hitka.sk nájdete aj ponuku pobytov vo Švajčiarsku,, Taliansku a Rakúsku, ale aj špeciality ako je jedinečná stáž na monoposte F1, alebo plavby loďou po francúzskych riečnych kanáloch.  

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!